Főoldal > A Plum Village közösség békefelhívása

A Plum Village közösség békefelhívása

A napokban ajánlottunk egy dokumentumfilmet amely a vietnámi zen mester, költő és békeaktivista, Thich Nhat Hanh életéről, különösen fiatalkoráról és a vietnámi háborúban betöltött békéltető és humanitárius szerepéről szólt.

A film szerkesztőinek és a franciaországi fő kolostora, a Plum Village közösségének ezzel az ukrajnai háború elleni felhívás volt a célja. A film megosztásával párhuzamosan egy békefelhívást is közzé tettek:

“Kedves Emberi Család!

Figyelve azt a háború okozta tragédiát, amely napról napra tovább mélyül Ukrajnában, megnyitjuk szívünket a fiatal és idős emberek szenvedése előtt. Az Elkötelezett Buddhizmus nemzetközi közösségeinek tagjaként mi, a Plum Village hagyomány követői fájdalommal és fokozódó aggodalommal követjük a háború eseményeit. 

Buddhista közösségünkben minden karácsonykor nagy örömmel hallgatjuk orosz templomi harangok hangját, és megnyitjuk a szívünket Oroszország és Európa gazdag szellemi öröksége előtt. Tanítónk a tiszteletreméltó vietnámi szerzetes, Thich Nhat Hanh mondta, hogy: ‘Egy harang mindig harang. Legyen az katolikus, protestáns, ortodox vagy buddhista, attól az még harang.’ A harang hangját hallva, függetlenül attól, milyen kulturális vagy vallási gyökerekkel rendelkezünk, találkozhatunk és békére, egy közös szellemi dimenzióra lelhetünk. Mindannyian békére vágyunk. Mindannyiunknak békére van szüksége. 

Közösségünk az elkötelezett buddhista hagyományban gyökerezik Vietnámban, ott ahol több mint hárommillió ember halt meg a közel húsz évig tartó háborúban és ahonnan mintegy kétmillió ember menekült el. Tanítónktól tudjuk, hogy a háború sosem lehet megoldás. Az csak megosztottsághoz és gyűlölethez vezet, amely nemzedékeken át tarthat. 

Tanítónk fáradhatatlanul dolgozott a békéért anélkül, hogy bármelyik oldalra állt volna. Ehelyett arra szólította fel az ellenfeleket, hogy mélyen tekintsenek bele egymás fájdalmába, szorongásába és egzisztenciális félelmeibe, figyelmüket a háború minden egyes áldozatának rettenetes veszteségére szegezzék. Ezután száműzetésbe kényszerült és a békéért, a megbékélésért és a leszerelésért indított nemzetközi mozgalom szellemi vezetője lett. 

Hisszük, hogy tanítónk egyetemes békeüzenete reményt adhat ebben a sorsfordító időszakban Ukrajna, Oroszország és az egész emberiség számára. A történelem azt mutatja, hogy a háborút át lehet változtatni békévé, hogy a túlélők, sebeik ellenére meggyógyulhatnak. Tanítónk, Thich Nhat Hanh, és az ő hatalmas szeretete, együttérzése és bölcsessége nevében mi, a tanítványai azonnali tűzszünetre és az ukrajnai vérontás befejezésére szólítunk fel. Szeretettel és a támogatásunkról biztosítva fordulunk mindkét oldal tárgyalói felé. Hallgassák meg őszintén egymást és teremtsék meg a béke feltételeit. 

A Buddha azt mondja, hogy az igazi ellenségünk nem másokban, hanem saját félelmünkben, szorongásunkban, bánatunkban, haragunkban, kapzsiságunkban, tudatlanságunkban és gyűlöletünkben rejlik. A háborút a dualista, megkülönböztető gondolkodás hozza létre, az az elképzelés, hogy csak az úgynevezett ellenségünk elpusztítása teremthet számunkra békét és biztonságot. De a Buddha azt mondta, hogy a gyűlöletet nem szünteti meg a gyűlölet. Csak a megértés és a szeretet képes átalakítani a gyűlöletet. 

Ahogy a tanítónk mondta, amikor békére lelünk önmagunkban, béke lesz a világban is. Ha sikerül véget vetni az ukrajnai háborúnak és tartós békét teremteni, az az egész világ javára fog válni, hiszen mint az emberiség családja kapcsolódunk egymáshoz, függünk egymástól. Azért is imádkozunk, hogy az értékes globális erőforrásokat átirányítsuk a háborúról oda ahol a legnagyobb szükség van rájuk, nevezetesen a betegségek, a nyomor, az éhezés és az alultápláltság, az emberkereskedelem – beleértve a kiszolgáltatott gyermekek kizsákmányolását is -, a környezeti feszültség és a klímaváltozás elleni küzdelemre. 

Világunknak a béke kultúrájára van szüksége. Emberi családunknak az evolúció egy magasabb szintjére kell eljutnia, egy olyan ‘kozmikus’ spiritualitás és etika felé amely képes egyesíteni minden népet és nemzetet megszüntetve az elkülönülést és a megkülönböztetést. Ebben a szellemben, az elkötelezett buddhizmus egyik közösségeként 2021 szilveszterén megújítottuk azt a fogadalmunkat, hogy a föld békéjéért gyakoroljuk az éberséget. Az alábbiakban megosztjuk szeretteinkkel ezt az ünnepélyes fogadalmunkat. 

A béke munkája nagy és nemes lények munkája. Emberi családként az ukrán és az orosz nép, mindkét fél katonái érdekében a legsürgetőbb feladatunk, hogy minden energiánkat és képességünket a béke megvalósítható lehetőségeinek feltárására fordítsuk ebben az emberiségre óriási veszélyt jelentő időszakban. 

Most az összes ősünk és minden utódunk számít ránk!

Szeretettel és bizalommal, 

Bhikkhu Thích Chân Pháp Ấn, a Plum Village közösség vezető szerzetese és

Bhikkhuni Thích Nữ Chân Không, a Plum Village közösség vezető szerzetesnője”

Bhikkhuni Chan Khong – Plum Village

Forrás – Plum Village

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó