Főoldal > “Egy felhő sosem hal meg” – filmajánló

“Egy felhő sosem hal meg” – filmajánló

Thich Nhat Hanh-plumvillage.org

“A Cloud Never Dies” – “Egy felhő sosem hal meg” címmel készített egy fél órás portréfilmet a januárban elhunyt vietnámi zen mester, költő és békeaktivista,  Thich Nhat Hanh életéről a Plum Village közösség. Ez a dél-franciaországi volt az első kolostor amit a mester, Thay, alapított hazáján kívül, és ez máig az általa alapított hagyományvonal központi kolostora és elvonulási központja.

A filmet az ukrajnai háború és humanitárius krízis elleni tiltakozásnak szánják. Ez az oka, hogy a dokumentumfilm jórészt a mester vietnámi háborúban megélt tapasztalatait  hangsúlyozza. Az archív felvételek sokaságát felvonultató moziban nyomon követhetjük, hogyan mélyült el egyre jobban Thich Nhat Hanh-ban a béke és az erőszakmentesség iránti elköteleződés.  A háború sújtotta emberek fájdalmából kiindulva hogyan dolgozta ki a Buddha legfontosabb tanításait alapul véve módszerét, az éberség gyakorlatait, aminek kitartó műveelésével a harag együttérzéssé, a szenvedés bölcsességgé alakítható.

A békéért azonban tenni is kell, pusztán az ima vagy a meditáció nem elég, különösen akkor amikor bombák robbannak körülöttünk. Ez a gondolat hívta létre az Elkötelezett Buddhizmus mozgalmat, amely a békéért és a társadalmi igazságosságért dolgozik ma már világszerte. 

A filmet a képre kattintva lehet megtekinteni. 

Forrás – Plum Village

Youtube

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó