Főoldal > Egy klímaaktivista buddhista gyakorló önégetése

Egy klímaaktivista buddhista gyakorló önégetése

Április 22-én a Föld Napján meghalt Wynn Bruce klímaaktivista, azután hogy felgyújtotta magát a Legfelsőbb Bíróság lépcsőjén, Washingtonban. 

Wynn Alan Bruce – thetealmango.com


Az intézmény rendőrsége az Amerikai Capitoliumi Rendőrség helyi idő szerint 18:30-kor reagált a Legfelsőbb Bíróság előtt történt “incidensre”. Mint azt a Bíróság szóvivője nyilatkozta, egy személyt légi úton a helyi kórházba szállítottak, és a “
területet további vizsgálat idejére lezárva tartják, de ez nem okoz közbiztonsági problémákat”. 

kép- washington post


Wynn Bruce halála a buddhista közösségekben újra felszínre hozta az önégetéssel, az élet szentségével és társadalmi aktivizmussal járó etikai problémákat. 

Bruce barátai és tanárai, gyakorlótársai számára egyértelmű, hogy tettével a klímaválságra akarta felhívni a figyelmet. Ezt a sejtést  erősíti az időzítés is, hiszen április 22-én, a Föld Napján történt az eset. 

Egy barátja, Dr. Kritee Kanko, aki klímakutató és zen pap így írt a Twitter oldalán: “Ez a srác a barátom volt. A szanghánkban meditált. Nem öngyilkosság volt amit tett. Ez az együttérzés mélyen félelemnélküli cselekedete volt hogy felhívja a figyelmet a klímaválságra. Még csak most rakjuk össze az infókat, de már legalább egy éve tervezte. Nagyon megrendített” 

Bruce Coloradoban élt Boulderben, ami csak húsz mérföldre van a Rocky Mountin Ecodharma Elvonulási Központtól ahol rendszeresen vett részt elvonulásokon. David R. Loy az elvonulási központ egyik alapítója nyílt levélben osztotta meg a központ vezetőinek és tanítóinak állásfoglalását Wynn Bruce halálával kapcsolatban:

“Mindaközben, hogy gyászoljuk barátunk, Wynn Bruce halálát és egy emléklapot is tervezünk a tiszteletére, szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Boulder környéki buddhista tanítók egyikének sem volt tudomása arról, hogy az idei Föld Napján önégetést tervez. Ha tudtuk volna mit tervez, minden lehetséges eszközzel megakadályoztuk volna. Ez spirituális, erkölcsi és jogi felelőségünk is lett volna egyben. Ahogy mások is, mi is próbáltuk kitalálni mi történt. 

A buddhisták fogadalmat tesznek arra, hogy óvjanak minden életet és csökkentsék a szenvedést. Elkötelezettek vagyunk kreatív és stratégiai mozgalmak építésében a faji kérdések, az igazságosság és a klímavédelmi akciók területén. Gyászolóknak is szervezünk beszélgetőköröket ahol egy szerető közösség körében oszthatják meg traumáikat, hogy feldolgozhassák azokat. Sosem hoztuk szóba az önégetést, sosem gondoltuk, hogy az önégetés klímaakció volna. Mindazonáltal a bolygó szörnyű állapotát és a súlyosbodó klímaválságot figyelembe véve megértjük, hogy valaki miért tesz ilyet. A buddhista történelemben voltak önégetések, hogy felhívják a figyelmet a tibeti és a vietnámi emberek elleni atrocitásokra. Ez azonban nem olyasmi amire mi valaha bátorítanánk. Remélem képesek leszünk meghallani Wynn üzenetét anélkül, hogy egyetértenénk a módszerével.

David R. Loy, Kritee Kanko, Johann Robbins, Peter Williams, Jean Leonard, Lin Gordon, Howard Evergreen és Jesse Dow”

Wynn Bruce a zen mellett a Csögyam Trungpa által alapított Shambala hagyomány követője is volt, valamint rendkívül tisztelte az elkötelezett buddhizmus egyik szellemi vezetőjét, Thich Nhat Hanh nemrég elhunyt vietnámi mestert is. 

Wynn Alan Bruce – thetealmango.com

Bruce halálával kapcsolatban megszólalt saját édesapja is: „Egyetértek azzal a meggyőződéssel, hogy ez egy félelmet nem ismerő együttérző cselekedet volt a környezet iránti aggodalma miatt.”

Az önégetés nem előzmények nélkül való a buddhizmusban. Az egyik legismertebb és legnagyobb megdöbbenést kiváltó eset az volt, amikor Thich Quang Duc vietnámi szerzetes gyújtotta fel magát 1963-ban Saigonban. A szerzetes egy forgalmas útkereszteződésben meditációs pózban ülve gyújtotta fel magát így tiltakozva a dél-vietnámi buddhisták a kormány általi üldöztetése ellen.  

Azóta több mint száz ismert esetben választották tibetiek is a tiltakozásnak ezt az önfeláldozó formáját a kínai elnyomás elleni figyelemfelhívás érdekében.

Kifejezetten a környezetvédelmi problémák elleni tiltakozásul 2018-ban követett el önégetést New Yorkban a Prospect Parkban David Buckel ügyvéd és környezetvédelmi aktivista. Halála előtt a médiának e-mailben üzent tette okairól: “A legtöbb ember ezen a bolygón a fosszilis üzemanyagok által egészségtelenné tett levegőt lélegzik be és halnak meg idő előtt. Korai halálom amit fosszilis üzemanyag okoz, arra  reflektál, hogy mit teszünk magunkkal.” 

A buddhizmus álláspontja ezzel a gyakorlattal kapcsolatban rendkívül összetett. A buddhizmusban alapvető értékkel bír minden élet. Az élet minden formájának védelme buddhista kötelesség is a nemártás, az ahimszá elve mentén.  Azonban a képet árnyalja a tett hátterében meghúzódó motiváció. Robert Barnet a modern tibeti történelem és politika kutatója szerint: “Az öngyilkosságot ártásnak tartják a buddhizmusban, mert az élet eleve értékkel bír. Azonban ha valaki egy magasabb rendű motiváció miatt végez önégetést, nem negatív érzelmek, depresszió, lehangoltság által hajtva, akkor a buddhista álláspont már sokkal összetettebbé válik.” 

Az önfeláldozás eszméje már a korai buddhista irodalomban, a páli kánon dzsátaka meséiben is felbukkan. Egy előző életében a Buddha, akkor még mint bódhiszattva a testét ajánlotta fel egy anyatigrisnek, hogy ezzel az ételáldozattal mentse meg őket az éhhaláltól. Egy hasonló cselekedet  azonban sosem fakadhat negatív érzelmekből, nem igazolhat öngyilkosságot.  Emberként sem, de buddhistaként végképp nem támogathatunk öngyilkos cselekedeteket mégha az azok mögött meghúzódó motivációkat meg is tudjuk érteni.

Forrás –  Buddhistdoor
Washington Post

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió.
A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM
 küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó