Főoldal > Thich Nhat Hanh: A következő buddha lehet, hogy a szangha lesz

Thich Nhat Hanh: A következő buddha lehet, hogy a szangha lesz

Egy éve, 2022. január 22-én távozott az egyik legnagyobb hatású zen mester, a vietnámi származású Thich Nhat Hanh. Egy korábbi – kaliforniai barátaihoz írt–, a közösség fontosságáról szóló beszédével emlékezünk rá:

A következő buddha lehet, hogy a szangha lesz

Drága kaliforniai barátaim!

A boldogság nem olyasmi, amit kívülről kaphatunk. Számomra a boldogság a békéből születik. Az éberség gyakorlásával képesek vagyunk elnyugtatni a testünket és a tudatunkat. Ez után válik lehetővé a béke és a boldogság. A Buddha teste bennünk van. Az éberség energiáját használva megérinthetjük a bennünk és a körülöttünk lévő Buddha testét bármikor. Tudom, hogy a szangha teste bennem és körülöttem van. A fák, a fű, a kék ég és a virágok, mind tagjai a szanghámnak. Te is a szangha-testem vagy. Gondoskodsz rólam.

Vietnámban úgy mondjuk, hogy: “Ha egy tigris lejön a hegyekből a sík vidékre, akkor elkapják az emberek és megölik.” Amikor egy gyakorló elhagyja a szangháját, akkor sokszor a gyakorlást is abbahagyja. Menedéket kell vennünk a szanghánkban, a gyakorlói közösségünkben. Szangha nélkül nem vagyunk képesek sokáig gyakorolni. A közösségépítés művészete kulcsfontosságú a gyakorlásunk számára.

Ha a környékeden van elérhető szangha, kérlek lépj velük kapcsolatba és vegyél náluk menedéket. Ha a szangha nincs olyan szinten, mint ahogy azt elvárod tőlük, akkor se hagyd ott őket! Ne tökéletes szanghát keress! Kapaszkodj abba, amid van és próbáld a gyakorlásodon, az örömödön és a békéden keresztül fejleszteni őket! Ez nagyon fontos!

Ha nincs elérhető közelségben szangha, akkor azt a mély belátást gyakorlod, aminek a segítségével felismerheted magad körül a jövendőbeli szanghád elemeit! A közösséged tagja lehet a gyereked, a partnered, vagy egy gyönyörű ösvény az erdőben. A kék ég és a szép fák szintén a szanghád tagjai. Használd kérlek a képességeidet, az intuíciódat, hogy egy szanghát kovácsolj a saját támogatásodra a gyakorlásod érdekében! Mindannyiunknak óriási szüksége van egy szanghára.

A gyakorlásunkat a körülöttünk lévő embereknek kell támogatniuk, és meg kell találnunk a módját, hogy mikét tudjuk mi is támogatni őket. Támogathatjuk őket azzal, hogy mélyen beléjük pillantunk, így képessé válunk felismerni a béke, az öröm és a szeretet bennük rejlő magjait. Megérintjük ezeket a magokat, nap mint nap öntözzük őket, hogy az emberek kinyíljanak, mint egy virág. És amikor ezek az emberek kivirágoztak, mindannyian boldogabbak leszünk. Segítenünk kell egymást a gyakorlásunkban. A meditáció gyakorlása nem egy személyes dolog. Együtt kell csinálnunk.

Sákjamuni Buddha, a tanítónk, megjósolta, hogy a következő buddha Maitréja, a szeretet buddhája lesz. Elképesztően szükségünk van a szeretetre. A Buddha tanításaiból megtudhattuk, hogy a szeretet a megértésből születik. Nem elég csak kívánni a szeretetet. Ha nincs megértésed, szeretni se fogsz tudni. A másik ember megértésének képessége magával fogja hozni az elfogadást és a szerető kedvességet.

A következő buddha lehet, hogy nem egy személy alakját fogja ölteni. A következő buddha lehet, hogy egy közösség formáját fogja magára venni, egy olyan közösségét, ami a megértést és a szertő kedvességet, a tudatos életet gyakorolja. Ezt a gyakorlatot lehet egy csoportként, de akár egy városként vagy nemzetként is végezni.

A Lótusz szútra tanításának szelleméből tudjuk, hogy mindannyian a Buddha tanítványai vagyunk, függetlenül attól, hogy milyen hagyományba születtünk. Ki kell terjesztenünk ezt a szellemiséget más hagyományokra is, azokra is, amiket nem mondanánk buddhistának. Megtalálhatjuk a drágakövet más hagyományokban is épp úgy, mint a Buddhában, a Dharmában és a Szanghában. Ha képes leszel meglátni a drágaságot más hagyományokban is, akkor együtt fogsz működni velük a béke és a testvériség megvalósítása érdekében.

Mindenkit be kell vonnunk a gyakorlásunkba. Használd a tudásodat és a kreatív ötleteidet! Szervezz éberségnapokat úgy, hogy azt a gyerekek is szeressék! Sok gyerek, aki észak-amerikai elvonulásokra jön, jól érzi magát. És a szüleik is boldogabbak lesznek, ha látják, hogy a gyerekeik boldogok. Szervezz éberségnapokat úgy, hogy az tetszen a barátaidnak is, és egyre többet és többet akarjanak gyakorolni. Egy éberségben töltött nap annyi békét, barátságosságot, megértést és szeretet tud adni!

Még egyszer barátaim: ti vagytok az én szangha testem. Minden támogatásomat felajánlom és nagyon erősen kívánom, hogy óvjátok a szangha testét, ami a menedékünk.

Menedéket veszek Bennetek, az én szanghámban!

Thich Nhat Hanh

 

Fordította: Fenyvesi Róbert

Forrás: Tricycle

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó