Főoldal > A Dalai Láma tanítása újra élőben

A Dalai Láma tanítása újra élőben

Őszentsége a Dalai Láma két év szünet után március 18-án újra megjelent a nyilvánosság előtt. Utoljára 2020. januárjában, Bódhgájában mutatkozott tömegek előtt nyilvánosan. A kényszerű kihagyás oka a világjárvány volt. Azonban ebben az időszakban is meglehetősen aktív volt Őszentsége, számos online előadást és szertartást tartott, valamint közéleti témákban is megnyilvánult dharamszalai rezidenciájából.

Most látták elérkezettnek az időt arra, hogy ismét élőben lépjen a nyilvánosság elé; erre alkalmat a Csodák Napjának, a Csotrül Dücsennek a megünneplése adott. Meglátogatta a Cuglagkhangot, a Dharamszalában lévő fő tibeti templomot, ahol a Buddha életének egy epizódjára emlékező ünnepet tartották. Ez mindig a Tibeti Újév, a Loszár utáni  tizenötödik napra esik. 

Idősek és fiatalok izgatott tömegei köszöntötték Őszentségét, aki vidám mosollyal, integetve üdvözölte híveit. 

buddhistdoor.net

Az ünnepi esemény része volt annak a Nagy Imafesztiválnak amit még Jé Congkapa indított el 1409-ben és amit máig megtartanak. A fesztivál minden napja négy egységre oszlik, egy kora reggeli imára, egy tanítási időszakra, egy déli és egy délutáni imára. A tanítási időben naponta felolvasnak egy-egy részt Árjasúra Születéstörténetek Fűzére, azaz a Dzsátakamála című művéből. Ez a negyedik században íródott költői elbeszélés a Buddha harmincnégy korábbi születésének történetét meséli el.  

 

buddhistdoor.net

Miután elhelyezkedett a kertben felállított trónusán a hallgatósággal szemben, Őszentsége így szólt:

dalailama.com

“Úgy terveztem, hogy Delhibe megyek orvosi vizsgálatra. Azonban nem vagyok rosszul, sőt sokmindenre alkalmasnak érzem magam, ezért úgy döntöttem, hogy nem megyek. Rendszerint telente Bódhgájába szoktam menni, de idén is úgy döntöttem, hogy Dharamszalában maradok pihenni és lazítani.  Dobtam egy ‘mó kockát’ is ami azt jelezte, hogy ez a legjobb megoldás. 

Tehát ma a Dzsátakamálából fogok felolvasni.” 

A felolvasás után tanítást is adott a Buddhák érző lények iránti együttérzéséről, a Négy Nemes Igazságról és a Tökéletes Bölcsességről ami felismeri az Ürességet.

Ezután elrecitálták a Szív Szútrát, majd ezt követően Szikjong Penpa Cering, a számúzetésben élő tibeti kormány elnöke madalafelajánlást tett Őszentségének.

Őszentsége megáldja Penpa Ceringet – dalailama.com

A tanítást folytatva ezután Őszentsége beszélt a tibetiek  Avalokitésvara bódhiszattvához fűződő különösen mély kapcsolátáról, a tibeti buddhizmus történetéről, a tankirályok, Szongcen Gampó és Triszong Decen, illetve a nagy indiai tanítók szerepéről.

Azért gyűltünk most itt össze ebből a különleges alkalomból, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy a Buddha Tanításának kincsét csak tanulmányozással és gyakorlással lehet megőrizni, ezzel is a világ számos pontján élő emberek javát szolgálva.”

dalailama.com

Az egészségét illetően ezt mondta Őszentsége:

“Öregszem, de úgy hiszem még legalább tíz évig fogok élni, hogy vezessem és tanácsokkal lássam el az embereket. Van egy kis gond a térdemmel, ezért ha később szükségét látom majd, esetleg sétabotot vagy kerekesszéket fogok használni.”

Őszentsége tanítása a bódhicsitta felkletésének szertartása követte, majd a Tanítás virágzásáért szóló imával zárult.

 

A Dalai Láma hivatalos honlapja 

Buddhistdoor

Phayul

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi