Főoldal > A Mahábódhi templom fényinstalláció pályázatának győztesei

A Mahábódhi templom fényinstalláció pályázatának győztesei

A Dzongszár Khjence rinpocse által alapított Khyentse Foundation és a Siddhartha’s Intent India örömmel hirdette ki a bódhgájai Mahábódhi templom külső és belső szentélyeiben elhelyezendő fényszobor, fényinstalláció megtervezésére kiírt nemzetközi pályázat nyerteseit. 

Az indiai Bódhgájában található Mahábódhi templom Sákjamuni Buddha megvilágosodásának helyszínén állított szakrális épületegyüttes, a buddhisták legszentebb zarándokhelye, irányzatoktól, iskoláktól, hagyományvonalaktól függetlenül. 

Dzongszár Dzsamjang Khjence rinpocse

Dzongszár Dzsamjang Khjence rinpocse, a jól ismert vadzsrajána mester, író, filmkészítő még 2015-ben álmodta meg a Mahábódhi templom fénybe öltöztetését. A nagyszabású projekt megvalósítása 2019. tavaszán, a szükséges tervezési és engedélyeztetési folyamat lezárultával el is indulhatott. A külső megvilágítás, mint azt egy két évvel ezelőtti cikkünkben megírtuk, el is készült, de a belső terek díszkivilágítása eddig váratott magára.

A Mahábódhi templom már megvalósult külső díszkivilágítása

A projekt lezárásának tekinthető a pályázatok elfogadása és a győztesek kihírdetése. A nyertes pályázatokat hat ország kilenc minősített pályázója közül választották ki. Fénymunkáik a két szentélyben eddig lévő csillárokat fogják kiváltani.

A pályázatnak két nyertese lett, a kínai Atelier Hszi és az indiai Dzsjotir-Szangha

Atelier Hszi terve egy térbeli mandala. “Réteges világítási élményben” részesülhet a látogató, az épület bejáratánál hidegebb, míg a szentély belseje felé haladva egyre melegebb tónusú színeket tapasztalva. 


Atelier Hszi látványterve a belső szentélybe 

 

A másik nyertes, Dzsjotir-Szangha,  a külső csarnokot testként, a belsőt pedig “tudatként” fogja fel. A külső csarnok esetében két világításrendszert alkalmaznak és egy “The Drape” nevű művészi installáció ia részt vesz a látvány kialakításában. Ez utóbbi egy varrás nélküli szövetdarab lesz, ami az indiai textíliák időtlen hagyományát ünnepli. A különböző fém és brokáthímzésekkel díszitett textílt a bódhifa ágait idéző ágakról függesztik majd alá a térbe. 

 

Dzsjotir-Szangha féynterve a belső szentélybe 

A belső csarnokban a Buddha fejdudorát, az usnisát idéző aranyozott rézből készült műalkotások lesznek láthatók, amelyeket több központi felfüggesztett forrásból világítanak meg. 

Dzsjotir-Szangha munkája egy másik szögből

A végső installáció mindkét pályázat gazdagságából merít, a forma és a formanélküliség hatalmas spektrumát igyekszik majd bemutatni.

A Siddhartha’s Intent India és a Khyentse Foundation mérhetetlenül hálás minden pályázónak, akik annyi gondolatot, erőfeszítést és szívet fektettek a versenybe, valamint a nemzetközi zsűrinek a szakmai ajánlásokért. Biztosak vagyunk abban, hogy az új világítási terv számtalan zarándokot fog inspirálni az elkövetkezendőkben.

Dzongszár Dzsamjang Khjence rinpocse gondolatai a Mahábódhi fényprojektről:

 

A két művész pályamunkája letölthető PDF formátumban a nevükre kattintva:

 

Atelier Hszi terve

Dzsjotir-Szangha pályamunkája 

 

Forrás – Khyentse Foundation

Buddha FM

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a