Főoldal > A tekercsektől a képernyőig – tibeti digitális könyvtár készül

A tekercsektől a képernyőig – tibeti digitális könyvtár készül

A tibeti digitális könyvtári projektsorozat részeként a Központi Tibeti Adminisztráció Vallási és Kulturális Osztálya kétnapos workshopot szervezett május 13-14-én. A workshop elsődleges célja az volt, hogy megismertesse a három dharamszalai tibeti kolostor és kulturális központ személyzetét, lakóit, szerzeteseket és szerzetesnőket, a Wadhwani AI által biztosított kifinomult digitális eszközökkel és módszerekkel, valamint a Buddhista Digitális Forrásközpont (Buddhist Digital Resource Center) alkalmazás használatával. 

A workshop sikeres befejezését követően az erre kijelölt munkacsoport május 15-én meg is kezdte a kolostorok raktáraiban őrzött ősi írások, szentiratok kutatásának és digitalizálásának kulcsfontosságú munkáját. 

A kezdeményezés keretében a projekt a kolostorok személyzete számára technikai eszközöket, képzést és egy évre fizetést biztosít, hogy a következő szeptemberig mind a húsz kolostorban megvalósulhasson a digitalizálás. 

A projektet az USAID finanszírozza. 

 

A Buddhista Digitális Forrásközpont oldalát a logóra kattintva érhetik el, itt találhatóak a már digitalizált szövegek:

A fenti kezdeményezés mellett szeretnénk felhívni a figyelmet Dzongszár Dzsamjang Khjence rinpocse fordítói kezdeményezésére is. A jól ismert Dharma tanító, tulku, író, filmrendező a 84.000 elnevezésű projektjében azt a célt tűzte ki, hogy a tibeti kánon teljes szövegkorpuszát angolra fordítják, így téve elérhetővé nemzetközileg is széles körben. Az ő projektjéhez az alábbi logóra kattintva juthatnak el:

 

 

Forrás – tibet.net

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi