Főoldal > Árvizek és áradások Dharamszalában és környékén

Árvizek és áradások Dharamszalában és környékén

Hatalmas monszuneső zúdult az India északi részén fekvő Himácsal Prades állam „téli fővárosára”, Dharamszalára. Az esőzések július 12-én kezdődtek és több napig tartottak folyamatosan. Az alig harminc óra alatt leesett 300 mm-es csapadékmennyiség komoly áradásokat okozott a városban, több apácakolostort is veszélyeztetve, illetve károkat okozva azokban.

Az Európában tapasztaltakhoz hasonlóan itt is autókat, házakat sodort el az ár és eddig 12 halálos áldozatot követelt. A helyi repülőteret bezárták egy időre és arra kérték az idelátogatókat, hogy halasszák el látogatásukat, tevezett zarándokútjukat, mivel az államban 142 közút is járhatatlanná vált.

 

Az 53 ezres lakosú Dharamszala főleg arról ismert, hogy itt a legnagyobb a tibeti menekült lakosság aránya, valamint itt van a Központi Tibeti Adminisztráció (Central Tibetan Administration – CTA), azaz a száműzetésben lévő tibeti kormány székhelye, maga Őszentsége, a Dalai Láma is ebben a városban lakik.

Az áradások négy apácakolostort is érintettek. A Dölma Ling, a Geden Csöling, a Sugszep és a Tilokpur kolostorok annak az amerikai bejegyzésű, seatlle-i székhelyű, elsősorban jótékonysággal foglalkozó szervezet, a Tibetan Nuns Project fenntartásában működnek, amelyik amúgy hét kolostorról gondoskodik a környéken.

A kolostorokban szerencsére komoly kár nem keletkezett és a szerzetesnők sem sérültek meg.

A szerzetesnők a Sugszep kolostorban biztonságban vannak, de a kolostorban áramszünet van. Az áramszolgáltatás július 12-én állt le a környéken és még egy pár napig eltarthat a felújítás. Dharamszalában jelenleg az elzárt utak és a hegyekből lezúduló sártól elárasztott utcák felszabadítása érdekében tesznek erőfeszítéseket.” – áll a Tibetan Nuns Project nyilatkozatában.

A Dölma Ling Kolostor és Intézet médiacsapatának sikerült fénykép- és videófelvételeket készíteni az áradásokról és az apácák kármentési erőfeszítéseiről. Erről két rövid videót tettek közre a Youtube csatornájukon itt és itt.

A monszun tönkretette azokat a csatornákat és a vízvezetékeket, amelyek a Dölma Ling Kolostor és Intézet vízellátásának nyolcvan százalékát biztosította. Az esőzések csillapodni kezdtek július 13-án, a szerzetesnők, a kolostor munkatársai és tanárai a helyi lakossággal összefogva kezdtek a helyreállítási munkálatokhoz. A csatornák hiányában a kolostor tartós vízhiánnyal kell szembenézzen. A nap végére a vízvezetéket sikerült megjavítani, így a kolostornak sikerült a szükséges vízellátást biztosítani” – folytatódik a szervezet beszámolója.

A Tibetan Nuns Project szervezet a térségben élő, vagy Tibetből menekült nők és asszonyok képzését és humanitárius segítését tűzte ki célul a himalájai régióban. A missziót természetesen nem egyedül végzik, több szervezettel együttműködnek, így a Központi Tibeti Adminsztráció Vallási és Kulturális Hivatalával is.

A hatalmas esőzések és az esőzések következtében kialakuló, sokszor halálos áldozatokat is követelő áradások Európában és a Távol-Kelet szerte joggal aggasztják a környezetvédőket és a globális felmelegedéstől, illetve annak hatásai miatt aggódókat. A szélsőséges időjárási jelenségek, árvizek és erdőtűzek, azok földrajzi kiterjedtsége, mérete, intenzitása és egyidejűsége már nehezen írható a véletlen számlájára.

Maga Őszentsége a XIV. Dalai Láma is korunk legfontosabb, az egész emberiséget érintő kérdésének tekinti az éghajlatváltozást és a környezetvédelmet. Korábbi születésnapi nyilatkozatában azt mondta: Életem hátralévő részére elköteleztem magam az emberiség szolgálatára és a klímahelyzet védelmére irányuló munkára.”
Az erőszakmentesség és az együttérzés gyakorlása mellett, illetve ezekre alapozva a környezetvédelmet tekinti Őszentsége az emberiség fő feladatának.

Őszentsége egy korábbi nyilatkozatában az európai áradások kárvallotjai és áldozatai felé is kinyilvánította egy üzenetben az együttérzését.

Forrás – Budhistdoor

Tibetan Nuns Project

Youtube – TNP

Youtube – Down to Earth

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

 

 

Kapcsolódó