Főoldal > Hogyan fogja a mesterséges intelligencia befolyásolni világunkat? – Videó ajánló

Hogyan fogja a mesterséges intelligencia befolyásolni világunkat? – Videó ajánló

“A spirituális megnyílás nem egy képzeletbeli birodalomba, vagy egy biztonságos barlangba való elvonulást jelent. Nem visszahúzódás, hanem az élet minden eseményének bölcsességgel és kedves szívvel való megérintése, bármiféle elkülönülés nélkül.” – Jack Kornfield

Az alábbiakban Jack Kornfield, buddhista tanító, író, a mindfulness mozgalom egyik alapítója ajánlja a Wisdom 2.0 konferencián elhangzott beszélgetését Sam Altmannal, az OPEN AI vezérigazgatójával. 

“Ez egy egyedülálló és nagyon fontos beszélgetés amelyet aWisdom 2.0 rendezvényen folytattam az OPEN AI vezérigazgatójával, Sam Altmannal, Soren Gordhamer moderálása mellett. A Wisdom 2.0 korunk nagy kihívásaival foglalkozik: hogy ne csak éljünk egymás mellett a technológia által összekapcsolva, hanem mindezt úgy tegyük, hogy az jó hatással legyen saját jólétünkre, hatékony legyen a munkánkban és hasznos a világ számára. A beszélgetésben szó esik a mesterséges intelligencia lehetőségeiről és kihívásairól, valamint a az etika és egyfajta értékrend szükségességéről a fejlesztése során. Remélem, hogy nyitott szívvel és éber szemekkel figyelitek majd ezt a beszélgetést.”

Napjainkra rendkívüli módon felerősödött az MI, a mesterséges intelligencia (artificial intelligence – AI) iránti érdeklődés. Különösen erős lökést adott ennek a figyelemnek az OPEN AI vállalat – akinek a vezetőjével Kornfield beszélget – által tavaly novemberben kibocsátott és egy regisztráció után ingyenesen elérhető chatbot, a ChatGPT. Az alkalmazás rendkívül rövid idő alatt lett elképesztően népszerű, de megjelenése rengeteg kérdést is felvet, úgy etikait, mint gazdaságit vagy filozófiait. Sokan örülnek neki és hasznosnak találják, de vannak akik az állásukat féltik tőle, sőt olyanok is akadnak akik disztópikus jövőt vizionálnak az egész emberiség számára. 

A kérdés mellett a BuddhaFM se ment el szó nélkül. A Tan Kapuján túl című műsorunk keretében Bende Zsuzsanna, a rádió riportere, eddig három alkalommal beszélgetett Szabados Leventével, a Frankfurt School of Finance and Management docensével, a Kürt Akadémia képzésvezetőjével, mesterséges intelligencia szakértővel a témáról:  

A Tan Kapuján túl Interjú Szabados Levente, vezető AI (mesterséges intelligencia) szakértővel (1. rész)

Mesterséges intelligencia vs buddhizmus – Interjú Szabados Leventével (2. rész)

Mesterséges intelligencia és a buddhizmus – Beszélgetés Szabados Leventével (3. rész)

 

Forrás – Jack Kornfield honlapja

mailchi.mp/jackkornfield

BuddhaFM/A Tan Kapuján túl

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

   

Kapcsolódó