Főoldal > Idén a Dalai Lámának ítélték a Gandhi Mandela-díjat

Idén a Dalai Lámának ítélték a Gandhi Mandela-díjat

2022-ben Őszentségének, a Dalai Lámának ítélték a Gandhi Mandela-díjat, amit hivatalos rezidenciáján, a dharamszalai Cuglakhangban adtak át neki. A békedíjat a világbékéhez és a népek közötti harmónia megteremtésére irányuló kiemelkedő hozzájárulásáért kapta.

Mint ahogy a díj átadója, Himácsal Prades tartomány kormányzója, Radzséndra Visvanáth Arlékar megjegyezte, tibet szellemi vezetője “talán a legérdemesebb személy a mai világban”, és Őszentségét a “béke egyetemes nagykövetének” nevezte.

A díjat odaítélő szervezet, a Gandhi Mandela Alapítvány közölte, hogy a  Dalai Lámát 500 jelölt közül választották ki a világbéke és harmónia melletti folyamatos elkötelezettségéért.

A díj átvételekor Őszentsége megjegyezte, hogy az erőszakmentesség és az együttérzés alapvető értékek a világ békéjének elérésének szempontjából, valamint ezek az elvek évezredek óta mélyen gyökereznek az indiai kultúrában.

A problémákat nem lehet háborúval megoldani, csak párbeszéddel és békés úton” – mondta. “A világbéke megteremtésének érdekében el kell fogadnunk az erőszakmentességet és az együttérzést, mibel ezek a létezésünket irányító alapvető erők.”

A Gandhi Mandela Alapítvány egy Újdelhi székhelyű alapítvány, amely az egyéni szabadságot, a polgári szabadságjokokat és általában az emberi jogokat támogatja világszerte. Az alapítvány Mahátma Gandhi születésének 150. évfordulója alkalmából alapította a Gandhi Mandela-díjat, hogy ezzel ismerje el azokat, akik Mahátma Gandhi és Nelson Mandela örökségét viszik tovább. A nemzetközi Gandhi Mandela-díjat évente ítélik oda felkért ázsiai és afrikai országok politikai vezetői valamint nemzetközi vezető személyiségek jelölései alapján. Az alapívány nyilatkozata szerint:

Mahátma Gandhi és Nelson Mandela a XX. század két olyan kiemelkedő, sokakat inspiráló világvezetője volt, akik keményen küzdöttek olyan társadalmi igazságtalanságok ellen, mint a rasszizmus és a gyarmatosítás. Mindkettőjüket nemzetük atyafigurájának tekintik. Mindketten segítették hazájukban a demokrácia kialakítását. A Gandhi Mandela-díj célja e két nagyszerű vezető örökségének továbbvitele.

A díj odaítélésével azok előtt kívánunk tisztelegni, akiket e két nagyszerű ember eszméi és eszményei inspiráltak. Ez nagyban hozzájárul az egyéni szabadság, a polgári szabadságjogok és az emberi jogok előmozdításához világszerte.”

Az első alkalommal, 2019. július 11-én, a Gandhi Mandela Békedíjat Thich Nhat Hanh zen mesternek ítélték oda. A díjat a vietnámi gyökértemplomában élő megrendült egészségű mester helyett közösségeinek, az Ahimsa Trust Sangha és az Order Of Interbeing képviselői vették át. Az ünnepségen Mahátma Gandhi és Nelson Mandela családtagjai is jelen voltak. 

 

Kapcsolódó cikkek: A Dalai Láma lett az idei Sívánanda Békedíjas

Forrás – Buddhistdoor/Justin Whitaker

Youtube/Gandhi Mandela/RFA

Gandhi Mandela Foundation

The Tribune

The Times of India

Képek: Gandhi Mandela Foundation, Twitter

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó