Főoldal >  Letartóztatott tibetiek

 Letartóztatott tibetiek

Július 6-án ünnepelték világszerte a Dalai Láma születésnapját. Maga Őszentsége csak annyit kért elöljáróban, hogy mindenki szűk családi, baráti körben, Avalokitésvara mantrájának recitálásával ünnepeljen. A kiújuló világjárvány miatt a tömeges megemlékezések amúgy sem voltak lehetségesek számos, főleg távolkeleti országban.

Azonban nem volt mindenki számára felhőtlen az ünneplés. A Szabad Ázsia Rádió (Radio Free Asia – RFA) értesülései szerint a kínai Szecsuán tartomány tibetiek lakta részén két embert is letartóztattak. A letartóztatottak fő bűne Őszentsége születésnapjának megüneplése – állítja a forrás, egy ma már Svájcban élő volt politikai fogoly, Golog Dzsigme. Egy férfi, Kuncsok Tasi és egy nő, Dzapó a letartóztatottak, mindketten a negyvenes éveikben járnak.

„Azzal a gyúval tartóztatták le őket, hogy tagjai voltak egy olyan csoportnak az egyik szociális média platformon, amelyik képeket és dokumentumokat osztott meg, valamint tibeti imák recitálására biztatott Őszentsége a Dalai Láma születésnapján” – mondta Dzsigme a helyi forrására hivatkozva.

Nincsenek pontos adatok a pár letartóztatásának pontos időpontjáról és arról sem, jelenleg hol tartják fogva őket.

Sajnos további 20-30 letartóztatottról is tudni lehet tibeti területekről, de „a régióbeli szigorú kommunikációs korlátozások miatt semmit sem tudni arról kik is ők név szerint, vagy hogy pontosan hol tartóztatták le őket” – állítja Dzsigme. „csak annyit tudni, hogy valamikor a Dalai Láma születésnapja környékén.

A Dalai Láma képének nyilvános bemutatását, születésnapjának megünneplését, tanításainak mobiltelefonon vagy más közösségi médián való megosztását a hatalom sokszor szigorúan bünteti.

 

Forrás – Szabad Ázsia Rádió (RFA)

 

 

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.