Főoldal > Őszentsége a Dalai Láma születésnapja

Őszentsége a Dalai Láma születésnapja

Őszentsége a XIV. Dalai Láma, a magát egyszerű szerzetesnek tartó Tenzin Gyacó július 6-án ünnepelte 86. születésnapját. Ő maga csak annyit kért híveitől, hogy Avalokitésvara, tibeti nevén Csenrézi, az egyetemes együttérzés bódhiszattvájának mantrájával, az ÓM MANI PADME HUNG recitálásával emlékezzenek meg az eseményről.

Az évforduló alkalmából a világ számos vezetője fejezte ki jókívánságait a Dalai Láma felé. Marenda Modi, India miniszterelnöke személyesen hívta fel telefonon nem törődve az esetleges Kínából érkező politikai kritikákkal. Az indiai Dharamszala városa ad otthont a menekültek közösségének és a tibeti vallási vezetőnek aki politikai hatalmát már korábban átadta egy demokratikusan választott emigráns kormánynak, a Kashagnak.

Központi Tibeti Adminisztráció, a Kashag hivatalos ünnepség keretében köszöntötte fel Őszentségét a Gangcsen Kjisongban, azaz a száműzetésben élő tibetiek parlamentjében. A miniszterelnök, a szikjong, Penpa Cering személyesen fejezte ki háláját és jókívánságait Őszentségének. A miniszterelnök beszédében kifejtette továbbá, hogy a kínai vezetésnek el kéne ismernie a Dalai Lámát, mint a tibeti-kínai konfliktus megoldásának kulcsszereplőjét, valamint meg is kéne hívnia őt látogatásra Kínába, valamint zarándokútra Tibetbe minden megkötés nélkül.


Szikjong Penpa Cering – fotó: tibet.net

„Őszentsége a Dalai Láma korunk egyik legkiválóbb vezetője valamint egyike azokak a keveseknek, akik képesek a kínai-tibeti történelmet egy pozitív irányba terelni. A kínai kormánynak ezért el kell ismernie Őszentségét a Dalai Lámát a kínai-tibeti konfliktus megoldásának kulcsfigurájaként” – mondta a szikjong.

Az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi szintén gratulált a születésnap alkalmából egy videóüzenetben.


Nancy Pelosi – Youtube.com

A politikusokon kívül számos szervezet is megemlékezett az eseményről világszerte. A svájci Rikon Tibet Intézet (Tibet-Institute Rikon) ima és recitációfelajánlásokkal tisztelgett Őszentsége előtt, míg Olaszországban közkönyvtáraknak adományoztak a Dalai Láma könyveiből. Vilniuszban, Litvánia fővárosában a Tibet téren tartottak ünnepséget Őszentsége tisztelői és a tibeti nép támogatói.

Őszentsége egy videóüzenetben köszönte meg mindenkinek aki megemlékezett róla:

„Életem még hátralévő részére elköteleztem magam az emberiség szolgálatára és a klímahelyzet védelmére irányuló munkára. Mióta menekült lettem és Indiában letelepedtem, India szabadságát és vallási harmóniáját élvezem. Biztosítani szeretnélek titeket arról, hogy életem hátralévő részében elkötelezetten támogatni fogom India ősi tudásának újraélesztését. Nagyra értékelem mindemellett India olyan, vallásoktól független világi értékeit is, mint a becsület, az együttérzés vagy karuná, és az erőszakmentesség azaz ahimszá” – mondta Őszentsége a XIV. Dalai Láma.

A teljes négy perces videóüzenet itt tekinthető meg.

Források: Tricycle / Tbet.net
A Dalai Láma köszönete
Nancy Pelosi jókívánságai
A vilniuszi megemlékezésről

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó