Főoldal > Segítség az élelmiszerválság enyhítésére – elkötelezett buddhizmus

Segítség az élelmiszerválság enyhítésére – elkötelezett buddhizmus

54 projektet vizsgál meg a “cselekvő együttérzést” a zászlajára tűző humanitárius szervezet a Buddhist Global Relief (BGR), hogy közülük a legsürgetőbbeket kiválasztva pénzadománnyal nyújtson segítséget azoknak. A kiválasztott projektek támogatására 1.5 millió dollár áll rendelkezésre. Az orosz-ukrán háború közvetlen, élelmiszertermelési, és közvetett, gazdasági, inflációs hatásai miatt a segélyszervezet komoly, világméretű élelmezési válságtól tart. 

kép: BGR

Az élelmiszerválság fenyegetése miatt a már futó projektjeik finanszírozását is megemeli a szervezet 10%-al, valamint a legrászorultabbaknak gyorssegélyt is küldenek. Erre azért van szükség mert a válságokra a legérzékenyebbek azok a térségek amelyek amúgy is szükölködni kénytelenek, akik számára az éhezés közvetlen fenyegetettség.

A mára az egyik legjelentősebb buddhista jótékonysági szervezet, a Buddhist Global Relief, 2008-ban alakult az Egyesült Államokban, mindössze 20.000 dollárral és három kisebb ázsiai projekttel. Fő cilkitűzéseik közül is kiemelkedik az alultápláltság és az éhezés megszüntetésére irányuló erőfeszítés. A BGR támogatói köre az évek során rohamosan bővült, így a rendelkezésre álló anyagi keretek is. A tavalyi év még így is rekordbevételt hozott, mintegy 500.000 dollárt adtak össze a donátorok egy év alatt.

Bhikkhu Bódhi; kép: BGR

A szervezet “szellemi atyja”, “közvetett alapítója” Bhikkhu Bódhi, amerikai théraváda szerzetes. Ő jelentetett meg egy esszét 2007ben, amelyben a buddhistákat társadalmi szerepvállalásra, elkötelezettségre szólította fel. Ennek hatására alakult meg számos buddhista irányzat és iskola összefogásával 2008-ban a Buddhist Global Relief.

Bhikkhu Bódhi ebben a videóban mutatja be a szervezetet, célkitűzéseit és azok fontosságát:

Nem elég ha a buddhisták csak a személyes fejlődésükkel foglalkoznak. A buddhizmus szempontjából különösen fontos, hogy elkötelezett szerepet vállaljon a társadalmi és a gazdasági okokból fakadó szenvedés enyhítésében, sőt, még azt is felvállalhatja, hogy hangot adjon a társadalmi átalakulásnak, hogy segítsen igazságosabb rendszereket és intézményeket létrehozni.” – mondja Bhikkhu Bódhi.

Nem ezzel kezdte a szerzetes az aktív együttérzés kifejezését. Már 2004-ben, a több mint 270.000 életet követelő Indiai-óceán partjait elárasztó szökőár pusztítása után sem maradt tétlen. Akkor mintegy 160.000 dollárt sikerült rövid idő alatt összegyűjtenie és eljuttatnia a túlélők megsegítésére. 

Középen Bhikkhu Bódhi; kép: BGR

Az azóta létrejött BGR mára több világszervezettel működik együtt. Az élelmiszersegélyezés mellett lényeges feladatuknak tartják az oktatást és a nők társadalmi szerepvállalásának erősítését. Mindemellett fontosnak tartják a fenntartható mezőgazdaságra irányuló projektek támogatását is. Az egyik ilyen amerikai szervezet amivel együttműködnek, a Keep Growin Detroit (KGD). Ezt a szervezetet azért hozták létre, hogy egy “élelmiszer-szuverén” város létrejöttét támogassák. Törekvésük, hogy a detroiti lakosok többségében a városban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszák.

Másik együttműködő partnerük a  Building Bridges India. Ez az új-delhi székhelyű szervezet azokat a pandzsábi özvegyeket támogatja, akiknek a férjük öngyilkos lett, így az asszonyok nyakába szakadt a család eltartásának minden gazdasági terhe. A régiót mintegy harminc éve sújtják a rossz környezeti feltételek és a gazdasági csapások. Gazdálkodók ezrei vetettek véget az életüknek a felhalmozódott adóságterheik miatt. 

Kép: BGR

Küldetésnyilatkozatában ezt írja a szervezet:

Küldetésünk az éhezés és a krónikus alultápláltság elleni küzdelem. A Buddha szavait szem előtt tartva, miszerint: ‘az éhezés a legrosszabb betegség’ valamint ‘az étel ajándéka az élet ajándéka’, olyan projekteket támogatunk, amelyek a világ szegénységben élő közösségei nélkülözésének enyhítését tűzte ki célul.”

 

Forrás: 

Buddhistdoor

Religion News

BGR Vision & Mission

Buddhist Global Relief/Youtube

Lion’s Roar

Buddhista esszék blog

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó