Főoldal > Százegy Nobel-díjas felhívása

Százegy Nobel-díjas felhívása

Őszentségét, a Dalai Lámát is megtalálhatjuk azon százegy Nobel-díjas között, akik egy felhívásban adtak hangot aggodalmuknak a fosszilis üzemanyagok környezetkárosító hatásai miatt.

Közös levelüket április 22-én, a Föld Napja alkalmából tartott klímacsúcs előtt tették közzé. Az Egyesült Államokban rendezett konferencián részt vevő politikai és gazdasági vezetők felé egyértelmű üzenettel fordultak: “A fosszilis üzemanyagokat bent kell tartani a föld mélyén!”

A levél aláírói között találhatunk írókat, orvosokat, fizikusokat, kémikusokat, de gazdasági szakembereket is. “Korunk legnagyobb erkölcsi kérdésének” nevezték a klímakérdéshez és a természeti környezet pusztításához való hozzáállásunkat. Az április 22-23-án megrendezésre került online csúcstalálkozón részt vevő vezetőknél egy új gazdasági szemléletváltást sürgettek, ami lehetővé teszi a nemzeti gazdaságok megszabadulását az olaj-, szén- és gázfüggőségüktől.

“A klímaváltozás emberek százmillióinak az életét teszi kockára, életmódokat az összes kontinensen, és veszélyezteti fajok ezreinek a fennmaradását. A fosszilis üzemanyagok, a szén, az olaj és a gáz elégetése járul hozzá messze a legnagyobb mértékben a klímaváltozáshoz. Ma, a 2021-es Föld Napja és a Biden elnök úr által rendezett Klímacsúcs alkalmából írjuk a levelünket azonnali cselekvésre szólítva fel önöket az olaj, a gáz és a szénhasználat terjedésének megállítása így a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.” – írják a Nobel-díjasok.

A tudósokat, vallási vezetőket, de volt politikusokat is soraiban tudó tekintélyes társaság szerint a megoldás világos, az alternatív, megújuló energiaforrások használatára való áttérés mellett a “fosszilis üzemanyagokat a föld mélyén kell tartani.”

“Nem az ipar, hanem a vezetők kezében van a hatalom, így az erkölcsi felelősség is, hogy határozott intézkedéseket tegyenek ennek a válságnak a megoldására. Felszólítjuk a világ vezetőit, hogy dolgozzanak közösen a nemzetközi együttműködés szellemében, hogy:

  • vessenek véget az olaj, a gáz és a szén kitermelés újbóli bővülésének, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület és az ENSZ Környezetvédelmi programja által közzétett legjobb kutatási eredmények mentén.
  • Fokozatosan szüntessék be a meglévő olaj-, gáz- és szénkitermelést méltányos és igazságos módon, számolva az egyes országok klímaváltozást és a fosszilis energiaforrásoktól való függőségüket érintő felelősségével, az átállásra való képességükkel.
  • Fektessenek olyan átalakítási tervbe, ami biztosítja a 100%-ban megújuló energiához való globális hozzáférést, támogassa a függő gazdaságokat leválni a fosszilis üzemanyagokról, és tegyék lehetővé az embereknek és a közösségeknek világszerte, hogy egy globális igazságos átmenetet követően virágozhassanak.

A fosszilis üzemanyagok a klímaváltozás fő kiváltói. Ennek az iparágnak a folyamatos terjeszkedését elfogadni lelkiismeretlenség. A fosszilis energetikai rendszer globális, ezért globális megoldásokat igényel. Egy megoldást, amiért most a klímacsúcson részt vevő vezetőknek tenniük kell. És az első lépés az, hogy a fosszilis üzemanyagokat tartsuk bent a föld mélyén.” (A Fosszilis Üzemanyagok Terjedését Megakadályozó Szerződés)

 

A kétnapos konferencia amerikai megrendezése fontos lépés az Egyesült Államok új, Joe Biden elnök által vezetett kormánya számára az egész világot érintő környezetvédelmi témákhoz való visszatérés szempontjából. Az Elnök ígéretet tett arra, hogy 2030-ra a 2005-ös szint 50-52%-a alá csökkentik az üvegházhatású gázkibocsátást. Az Európai Unió 2030-ra 55%-os csökkentést, valamint 2050-re teljes karbonsemlegességet ígért. A világ egyik legnagyobb gázkibocsátó országának, Kínának a vezetője, Hszi Csin-ping konkrét célkitűzést nem fogalmazott meg, csak annyit ígért, hogy országa szigorúan kézben fogja tartani a szénfüggőségét.

 

“A fosszilis üzemanyagok elégetése felelős a széndioxid kibocsátás majdnem 80%-áért az ipari forradalom óta. Mindamellett, hogy a kibocsátás fő forrása, a fosszilis üzemanyagok kitermelése, finomítása, szállítása és elégetése helyi szennyezést is, komoly környezeti és egészségügyi árat követel. Ezt az árat gyakran a helyi lakosok és a marginalizált közösségek fizetik meg. Az elképesztő iparági gyakorlatok az emberi jogok megsértéséhez és egy olyan fosszilis üzemanyagokra épülő rendszer kiépüléséhez vezettek, ami világszerte emberek milliárdjait hagyja a méltó élethez szükséges energia nélkül.” – áll a levélben.

 

A Nobel-díjas politikai aktivista, Jody Williams és Őszentsége videóüzenete itt tekinthető meg

A Nobel-díjasok teljes levele itt olvasható

A Dalai Láma a Föld Napja alkalmából nyilvánosságra hozott üzenetét már közöltük itt

Forrás – Buddhistdoor

A Fosszilis Üzemanyagok Terjedését Megakadályozó Szerződés – The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty

 

Kép: Youtube.com

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi