Főoldal > Szuperhős-e a Buddha?

Szuperhős-e a Buddha?

Egy thaiföldi művész négy festményen ábrázolta Ultramanként, egy 1970-es évekbeli japán szuperhős alakjában az államvallásnak számító buddhizmus alapítóját, Gautama Buddhát. Ultraman, ahogy a Buddha is, a világ megmentője. A konzervatív thai buddhista vallási vezetők nem értékelik az ötletet és perelnek.

 A művész egyetemi hallgató, akinek nevét a hatóságok a saját biztonsága érdekében titokban tartják. Az óvintézkedés nem túlzó: a képek bemutatása világméretű tiltakozáshullámot és számos jogi eljárást indított el, melynek hatására a diák bocsánatot kért a tartományi főapáttól és a kormányzótól a képek elkészítéséért.

One of the four “Ultraman Buddha” paintings. From bangkokpost.com

A bocsánatot azonban nem mérik ilyen könnyen: keményvonalas thai buddhisták egy csoportja feljelentést tett a buddhizmus iránti tiszteletlenség vétsége miatt, aminek kiszabható büntetése hét év fegyház is lehet. A heves reakció újabb megnyilvánulása a régió kulturális válságának, melyben a hagyományos vallási értékeket valló generáció egyre inkább fanatizálódik, ezzel pedig elkerülhetetlen konfliktusba kerül a vallási kérdésekben másként gondolkodó fiatal generációval.

Az egyetem rektora védelmébe vette diákját: „A diáknak dicséret járna művészi bátorságáért, hogy megalkotott egy ilyen ellentmondásos képet” mondta a Bangkok Post-nak adott interjújában azt is kiemelve, hogy a középút szellemében lehetséges a művészi szabadság és a társadalmi érzékenység összehangolása.

A festmények aukción keltek el, az értük kapott pénzt a diák a tanulmányai finanszírozására fordítja, a maradékot pedig kórházaknak adományozza.

An auction organizer poses next to an “Ultraman Buddha” painting. From khaosodenglish.com


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Lótusz szútra konferencia a British Library-ben

Sikeresen lezárult a Lótusz szútra kéziratainak digitalizálását célul kitűző Nemzetközi Dunhuang Projekt (International Dunhuang Project – IDP). A vállalkozás keretében 2017-2022 között 800 kéziratváltozatot digitalizáltak

Hírek

Nepál nemet mondott a TikTok-ra

Legalábbis a szent helyek többségénél. Nepálban több buddhista szent hely is található. Fővárosa, Katmandu legnagyobb nevezetessége, a Baudhanáth sztúpa eddig is rengeteg látogatót fogadott. Ezek