Főoldal > Tajvan buddhista műtárgyakat adományozott Kínának

Tajvan buddhista műtárgyakat adományozott Kínának

A tajvani székhelyű Humanista Buddhizmus Egyesület (United Association of Humanistic Buddhism, Chunghua), a Csunghua, 30 relikviát adományozott a kínai Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak (NCHA), amellyel a szigetország és Kína közötti gazdag kulturális kapcsolatokat kívánták demonstrálni. Az adomány fogadásának alkalmából egy ünnepséget is tartottak a Pekingi Kínai Nemzeti Múzeumban, amin mintegy 250 hivatalnok és vendég vett részt mindkét országból, ami csak növeli a műtárgyak jelentőségét. 

kép – news.tvbs.com.tw

Az egyesület társelnöke, Vu Csi-jang megjegyezte, hogy a tárgyakat “melegszívű” emberek gyűjtötték a tengerentúlról, és küldték a kontinensre az egyesületen keresztül. 

“Minden elveszett tárgy mögött egy hosszú történet áll, de a sors újra felfedezi őket, és a kulcs az, hogy hazahozzuk őket” – mondta Vu. “Ezeknek a műtárgyaknak az adományozása nem csak a kulturális örökség és a buddhista kapcsolatok cseréje a szoroson túlról. Itt egy mély érzelmekkel áthatott magasabb szintű kommunikációról van szó.” 

A színes, festett szobrokból álló műtárgyegyüttes a Szong ((960–1279) és a Csing-dinasztia  (1644–1911) közötti időszakból származik. A tárgyakat egy olyan gyűjteményből válogatták, amelyek eltűntnek vélt műtárgyakat gyűjtöttek össze különböző tengerentúli forrásokból. 

Szong Tao, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága tajvani munka-hivatalának és az Államtanács tajvani ügyekért felelős hivatalának vezetője meleg szavakkal méltatta a tajvani nép erőfeszítéseit amit a kínai kulturális emlékek megőrzése és a kínai kultúra népszerűsítése érdekében tettek.

Szong hangsúlyozta a Tajvani-szoros mindkét oldalán élők kínai identitását, aláhúzva a kínai kultúra, mint közös örökség jelentőségét, ami összeköti a két népet, és amit “közös alapunknak, büszkeségünknek, kincsünknek és lelkünknek” nevezett. 

A tajvani vendégek a buddhista kultúra jelentőségét emelték ki, mint a hagyományos kínai kultúra szerves részét. A műtárgyak gyűjtését és megőrzését a közös kulturális örökségükre irányuló büszkeség kinyilvánításának tekintik. Megjegyezték, hogy a gyűjtés és az adományozás az előző generációk szándékát is tükrözik. Példaként a tiszteletreméltó Hszing Jün tajvani mestert (1927–2023) hozták fel, aki egy az északi Csi-dinasztia (550-577) idejéből származó Buddha fej szobrot adományozott az egyesületnek. Erre még 2016-ban került sor, és ez az esemény sokak figyelmét keltette fel úgy Tajvanon, mint Kínában, sőt ezeken túl is. Az akkori ceremónián Hszing Jün ígéretet tett arra, hogy további műkincseket ad át. 

“Hszing Jün kiváló példát mutatott az embereknek a kínai kulturális emlékek megőrzése tekintetében.” – Ezt Szun Je-li, a kínai kulturális és idegenforgalmi miniszter mondta az átadó ünnepségen. “Láthatjuk, hogyan teljesül be végre a kívánsága.”

kép – ecns.cn

Szun hozzátette, hogy a most visszaszolgáltatott műtárgyakat alapos vizsgálatoknak fogják alávetni, hogy jobban megértsék eredetüket illetve jelenlegi állapotukat.  Ezt kiállítások követnék, ahol a kínai és a tajvani emberek egyaránt élvezhetnék a kulturális kapcsolatok előnyeit. 

“A kulturális párbeszéd mindig fontos szerepet játszott az emberek közötti kapcsolatok fejlesztésében, erősítésében, aq szoroson innen és túl.” – Mondta Szun.

A tajvani vendégek abbéli reményüket fejezték ki, hogy a műtárgyak mostani visszaszállítása elősegíti majd a béke,  a harmónia és az egység megteremtését a kínai és a tajvani polgárok között. 

A kölcsönös bizalom és jóakarat kiépítése érdekében a szoros mindkét oldalán élő emberek közötti fokozott interakciók, csereprogramok és látogatások mellett érveltek, ami hozzájárulhat a kínai kultúra újraélesztéséhez.  

Forrás – Buddhistdoor

China News Service/Video

Kiemelt kép: Kínai Nemzeti Múzeum

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó