Főoldal > Tanuljon új dolgokat a karantén idején: ingyenes buddhista kurzusok online

Tanuljon új dolgokat a karantén idején: ingyenes buddhista kurzusok online

A világ egyetemei bezártak, de csak a személyes órák maradnak el. Az oktatás online folyik tovább, nem kivétel ez alól a Tan Kapuja Buddhista Főiskola sem. Számos fizetős szolgáltató, mint a Coursera vagy az edX, ingyenes tanfolyamokat kínál a megszokottnál több szabadidővel és kimeríthetetlen tanulásvággyal rendelkező felhasználóinak.

A kurzusok ingyenessé tétele részben azért merült fel, hogy könnyebben megoszthassák azokat a felsőoktatási intézmények és segítsen nekik átállni a digitális oktatásra. Innen már csak egy lépés megosztani minden érdeklődővel az anyagokat, akár diák, akár nem.

Leah Belsky, a Coursera nevű online felület egyik vezetője azt mondta, a legtöbb egyetem nem áll készen arra, hogy egy gombnyomással átálljon távoktatásra. Amellett, hogy számos kurzust ingyenesen elérhetővé tesz, a Coursera a teljes anyagát megosztja a koronavírus által érintett felsőoktatási intézményekkel.

Érdemes felfedezni egyénileg is ezeket a tudástárakat (CourseraedX), de most következzen négy, buddhizmussal kapcsolatos kurzus ajánlásképp:

Kína első birodalmai és a buddhizmus felemelkedése

A Harvard két tanára, William C. Kirby és Peter K. Bol tartják ezt a tanfolyamot a korai kínai buddhizmus sajátosságairól.

Buddhizmus és a modern pszichológia

Robert Wright pszichológus kurzusa az egyik legnépszerűbb a témában és aki a tanfolyam alapján írta meg bestsellerét, a Miért igaz a buddhizmus: a meditáció és a megvilágosodás tudománya és filozófiája című könyvét (2017).

A buddhizmus indiai és tibeti folyója

A buddhizmus korai, indiai történetét, átalakulását, majd tibeti elterjedését vizsgáló kurzust Robert Thurman, a Columbia egyetem professzora tartja.

Buddhizmus a szentiratok tükrében

A Harvard professzora, Charles Hallisey betekintést nyújt ebbe a roppant kiterjedt hagyományba olyan szövegeken keresztül, melyek a költészetet, a filozófiát, a művészetet és a mindennapos gyakorlatot domborítják ki.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Lótusz szútra konferencia a British Library-ben

Sikeresen lezárult a Lótusz szútra kéziratainak digitalizálását célul kitűző Nemzetközi Dunhuang Projekt (International Dunhuang Project – IDP). A vállalkozás keretében 2017-2022 között 800 kéziratváltozatot digitalizáltak

Hírek

Nepál nemet mondott a TikTok-ra

Legalábbis a szent helyek többségénél. Nepálban több buddhista szent hely is található. Fővárosa, Katmandu legnagyobb nevezetessége, a Baudhanáth sztúpa eddig is rengeteg látogatót fogadott. Ezek