Főoldal > Thaiföld első női szerzetese a száz legbefolyásosabb nő listáján

Thaiföld első női szerzetese a száz legbefolyásosabb nő listáján

Dhammánanda Bhikkhuni évtizedek óta harcol azért, hogy a thaiföldi szangha kiegészüljön a női felével is, hiszen jelenleg az avatási szokások miatt a nők szerzetessé avatása itt nem lehetséges. A BBC listáján olyan nők kapnak helyet minden évben, akik mélyreható társadalmi, kulturális változásokban vállalnak kulcsszerepet.

 Thaiföld hetvenmilliós népességének 95 százaléka buddhistának vallja magát. Az országban 40 000 templom és 300 000 szerzetes él, akik között azonban nincs Thaiföldön avatott nő. A nők számára a buddhizmusban csak alacsonyabb megbecsülést jelentő státusz létezik, és ez a helyzet sokak szerint ellentétes Gautama Buddha szándékával, aki maga alapította meg a női szanghát. A női szerzetesi közösségek száma azonban a társadalmi támogatás alacsony szintje ellenére is növekszik, immár a 270-hez közelít. Ezek a közösségek szeretnék megfordítani a közvélekedést a női szerzetesek alacsonyabbrendű voltáról, és semmilyen nehézség nem állhat az útjukba.

Az egyetemi filozófia és vallásbölcselet-professzor, Dhammánanda Bhikkhuni Srí Lankán kapott szerzetesi avatást 2003-ban, majd visszatért Thaiföldre. Megalapította a Songdhammakalyani kolostort, mely az ország első csak nőkből álló buddhista kolostora. Ezek általános felháborodást váltottak ki a thai közéletben és a küzdelemnek még koránt sincs vége. Dhammánanda Bhikkhuninak és a hozzá hasonlóknak az a céljuk, hogy valódi egyenjogúság legyen, melynek része a vallásgyakorláshoz való jog is. A thai nők –buddhista szerzeteshez méltóan– higgadtan, sziklaszilárd logikával és kedvesen harcolnak az igazukért.

From bbc.co.uk


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.