Főoldal > Thaiföld első női szerzetese a száz legbefolyásosabb nő listáján

Thaiföld első női szerzetese a száz legbefolyásosabb nő listáján

Dhammánanda Bhikkhuni évtizedek óta harcol azért, hogy a thaiföldi szangha kiegészüljön a női felével is, hiszen jelenleg az avatási szokások miatt a nők szerzetessé avatása itt nem lehetséges. A BBC listáján olyan nők kapnak helyet minden évben, akik mélyreható társadalmi, kulturális változásokban vállalnak kulcsszerepet.

 Thaiföld hetvenmilliós népességének 95 százaléka buddhistának vallja magát. Az országban 40 000 templom és 300 000 szerzetes él, akik között azonban nincs Thaiföldön avatott nő. A nők számára a buddhizmusban csak alacsonyabb megbecsülést jelentő státusz létezik, és ez a helyzet sokak szerint ellentétes Gautama Buddha szándékával, aki maga alapította meg a női szanghát. A női szerzetesi közösségek száma azonban a társadalmi támogatás alacsony szintje ellenére is növekszik, immár a 270-hez közelít. Ezek a közösségek szeretnék megfordítani a közvélekedést a női szerzetesek alacsonyabbrendű voltáról, és semmilyen nehézség nem állhat az útjukba.

Az egyetemi filozófia és vallásbölcselet-professzor, Dhammánanda Bhikkhuni Srí Lankán kapott szerzetesi avatást 2003-ban, majd visszatért Thaiföldre. Megalapította a Songdhammakalyani kolostort, mely az ország első csak nőkből álló buddhista kolostora. Ezek általános felháborodást váltottak ki a thai közéletben és a küzdelemnek még koránt sincs vége. Dhammánanda Bhikkhuninak és a hozzá hasonlóknak az a céljuk, hogy valódi egyenjogúság legyen, melynek része a vallásgyakorláshoz való jog is. A thai nők –buddhista szerzeteshez méltóan– higgadtan, sziklaszilárd logikával és kedvesen harcolnak az igazukért.

From bbc.co.uk


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi