Főoldal > Maszkot és arcpajzsot hordanak a thai szerzetesek

Maszkot és arcpajzsot hordanak a thai szerzetesek

Buddhista szerzetesek Thaiföldön a YouTube csináld-magad videóihoz fordultak segítségért, hogy az oly szükséges szájmaszkokat és arcvédő pajzsokat gyorsan elkészíthessék, hogy megvédjék magukat a koronavírustól. Ahogy a koronavírus járvány egyre tovább terjed a dél-ázsiai királyságban, a théraváda kolostorok továbbra is a napi menetrendjük szerint élnek, házi készítésű személyes védelmi eszközök (PPE) használatával. Thaiföld 104 új ismert esetről számolt be csütörtökön, így az összes igazolt fertőzött esetek száma 1,877-re emelkedett, 15 haláleset mellett e sorok írásakor.

A Bangkok nyugati része mellett elterülő Nonthaburi tartományban lévő Matchantikaram templom szerzetesei lefilmezték ahogyan alamizsnáért mentek. Ahogy a maszkjaikra kérdeztek, a szerzetesek elárulták, hogyan készítették: „A YouTuberól tanultuk és már három napja csináltuk.” – mondta Phra Maha Somkiat Yannasuttho. „Az egyik világi lakónkat kértem meg, hogy menjen ki és vásároljon átlátszó műanyaglapokat, anyagokat és gumiszalagokat, aztán mi magunk összeállítottuk őket.” (Coconuts Bangkok)

A szerzetesek sáfrányszín maszkokban tűnnek fel, ami jól illik a ruhájukhoz, arcuk előtt házilag készített arcpajzsokkal ami védi a szemüket és megvédi az egész arcukat, hogy a fertőző cseppek kerüljenek rá, illetve róluk másokra.

„Szájmaszkot hordtam és alig tudtam lélegezni” – mondja egy másik szerzetes. „Aztán ahogy jobban utánanéztem, azt találtam, hogy a cseppfertőzés a szemen keresztül is bekerülhet, így hát csináltam egy arcpajzsot.” (Coconuts Bangkok)

Míg napi alamizsnakörút, a pindacsára napi szertartás maradt a legtöbb thaiföldi kolostorban, az országban sokan azt javasolják, hogy változtassanak ezen a hagyományon a globális koronavírus járvány miatt. „Nagy szentségtörés lenne részemről, ha azt javasolnám, hogy tartózkodjanak az eltávozástól mostanság? Aki alamizsnát akar felajánlani, az egy ételházhozszálítási alkalmazás segítségével már most is megteheti” – írta Anan Jaikhumkao a Facebookon. (Coconuts Bangkok)

Thaiföld március 26-tól kezdve jelentette be a veszélyhelyzetet, széleskörű lezárásokat vezetve be. Az országhatár le van zárva a külföldi látogatók előtt, a közösségi összejöveteleket törölték és a nem létszükségletet kielégítő üzleteket bezáratták április végéig.

„Thaiföld fordulóponthoz érkezett a járványkezelésben, és a helyzet még sokkal rosszabb is lehet” – mondta Prayuth Chan-Ocha miniszterelnök televíziós beszédében március 25-én Bangkokban. „Fontos a szigorú intézkedések bevezetése a járvány terjedésének lassítása érdekében.” (Bloomberg)

További intézkedések léptek életbe a miniszterelnök beszéde óta, mivel a fertőzések aránya tovább emelkedik. Thaiföld legnagyobb szigetét, Phuketet lezárták hétfőn, a szigetre irányuló és a szigetről induló szállítmányok zömét leállították. Csak a létszükségletű árukat szállító járművek élveznek jelenleg kivételt.

Mától kezdve Bangkok minden üzletének zárva kell tartania éjféltől hajnali ötig, és az összes park is teljesen zárva tart a hónap végéig, a Bangkok-i Városi Hivatal (Bangkok Metropolitan Administration – BMA) tegnapi bejelentése alapján.

„Kérem értsék meg, hogy le kell csökkentenünk az emberek csoportosulását annyira, amennyire ez csak lehetséges. Rendszeresen ellenőrizni fogjuk a bezárt helyszíneket. Amennyiben a tudományos és orvosi eredmények arról számolnak be, hogy biztonságos az újranyitás, meg fogjuk fontolni.” – mondta Pongsakorn Kwanmuang a BMA szóvivője. (The Straits Times)

A 2015-ös népszámlálás adatai szerint a thaiföldi lakosság 94,5 százaléka buddhista. Az iszlám a második legnagyobb vallás, amit leginkább az ország déli részében gyakorolnak, 4,29 százalék. A keresztények a lakosság épp hogy egy százalékát teszik ki. A királyságban 40,000 buddhista templom található, mintegy 300,000 szerzetessel.

 

Írta: Justin Whitaker

Buddhistdoor Global | 2020-04-02

Fordította: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a