Főoldal > Dzongszár Khjence Rinpocse nekrológja

Dzongszár Khjence Rinpocse nekrológja

Thich Nhat Hanh 1926-2022 – Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse nekrológja 

A fiatal Thich Nhat Hanh – siddhathasintent.org

“A tiszteletreméltó Thich Nhat Hanh eltávozott. Hatalmas veszteség ez ennek a világnak. A világnak, amelyik egyszerre gabalyodik bele a múltba és a jövőbe, a világnak amelyik szinte érdeklődést sem mutat arra, hogy a jelenben éljen, a világnak amelyik elfelejtette a mosoly értékét, a világnak, amelyik elfelejtette azt is, hogyan legyen tényleg jelen még abban is amikor a fogát mossa.

Azok számára, akik a Buddha tanításaival foglalkoznak, Thich Nhat Hanh távozása különösen súlyos veszteség. Ebben a modern világban egy olyan ősi bölcsesség mint a buddhizmus nehezen talál utat az emberekhez, akik olyan kultúrákban nőttek fel, amelyiknek fogalmuk sincs az aniccsáról, a duhkháról, az anattáról és a nirvánáról. Hogyan lehetne manapság ösztönözni az embereket arra, hogy legalább felismerjék ezeket az elveket, még ha nem is várjuk el, hogy ezek mentén éljenek?

A buddhizmus minden bizonnyal a legrégibb és legmódszeresebb tudománya a testnek és a tudatnak. Mégis folyamatosan, szinte könyörtelenül elutasítják ‘vallásnak’, ‘dogmának’ vagy a legjobb esetben ‘ősi ázsiai gondolkodásnak’ bélyegezve. Mindezek ellenére Thich Nhat Hanh elkötelezettsége, hogy ajtót nyit a Buddha tanításaira, sosem lankadt. Következetesen hatalmas erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy felkeltse a világ figyelmét a Buddhadharmára. 

És ez sikerült is neki. Emberek százai, ezrei nemcsak hogy hallottak az éberségről, gyakorolni is kezdték azt. Ez egy elképesztő teljesítmény amihez általában évszázadok kellenek. Thich Nhat Hanh-nak ez sikerült egy rövid, viharos élet alatt. Buddhistaként óriási hálával tartozunk neki. 

Előretekintve azoknak, akik csodálják Thich Nhat Hanh-t és azoknak akik aktívan követik őt, emlékezniük kell, hogy noha ő a legismertebb arról volt, hogy képes volt széles közönséget megszólítani – például olyan könyvein keresztül, mint a ‘Megbékélés’, a Béke légy te magad’, a ‘Tanítások a szeretetről, vagy a ‘Béke érintésesosem szabad őt egy olcsó New Age-es gurunak tartani. Az az egyszerű tény, hogy egész életén át szerzetes volt azt mutatja, hogy a szemléletmódja messze több volt mint pusztán annyi, hogy ‘mosolyogj!’. 

Attól a pillanattól fogva, hogy először látott egy Buddha képet, úgy 7-8 évesen, Thich Nhat Hanh erős vágyat érzett arra, hogy olyan legyen mint ő. Tizenhat éves korában avatták szerzetessé a Tu Hieu templomban a vietnámi Hue városában és úgy döntött, hogy visszatér oda meghalni úgy hét évtized múlva. Ha ez a megközelítés nem bizonyítja, hogy az ő Buddhadharmája komoly mélységgel és tartalommal rendelkezett, akkor semmi sem. Mindannyian úgy fogunk rá emlékezni, mint a Dharma kiváló győzelmi zászlajára.”

Dzongszár Dzsamjang Khjence

Forrás – Siddharta’s Intent

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.