Főoldal > Tibetiek tiltakoztak a pekingi olimpia ellen

Tibetiek tiltakoztak a pekingi olimpia ellen

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

Fiatal tibeti diákok tiltakoztak a jövő februárban megrendezésre kerülő pekingi téli olimpia ellen december 11-én. A svájci Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) központja előtt történt a demonstráció. Ketten az épület előtt található a játékok szimbólumához, az öt karikához bilincselték magukat, ketten a bejárat előtt transzparensekkel tiltakoztak, míg öt társuk az épületbe jutva leültek a földre. Céljuk a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok általános bojkottjára való felhívás.

A tiltakozók az egyik Free Tibet szervezet ifjúsági csoportjának tagjai. Az olimpiát csak „Népírtó Játékoknak” (Genocide Games) nevezték és transzparenseken hívták fel az Olimpiai Bizottság figyelmét az emberi jogok figyelembevételére, miközben az épületben magas rangú sportdiplomaták tanácskoztak.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és Kínát ért tiltakozások ellenére a kínai hatalom emberi jogi visszaélései töretlenül folytatódnak Tibetben, Kelet-Turkesztánban és Hongkongban” – mondta Tenzing Dhokhar, az ifjúsági szervezet kampány igazgatója, a tiltakozók egyike.

Ha a NOB együttműködik Kínával, azzal cinkossá teszi magát a Kínai Kommunista Párt által elkövetett bűnökben, amiket a sporton keresztül, a pekingi olimpiával kívánnak lemosni magukról” – tette hozzá.


A tibeti diákok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság svájci központja előtt – reuters.com

A demonstrációt három óra elteltével oszlatták fel rendőri segítséggel. Noha a szemtanúk szerint a tiltakozás békés volt, a NOB nyilatkozata szerint az egyik biztonsági emberük megsérült.

Az elkövetkezendő téli olimpia már korábban is a politikai figyelem középpontjába került, amikor az Egyesült Államok részleges, úgynevezett diplomáciai bojkottot hirdetett december 7-én a játékok ellen. Ez azt jelenti, hogy a sportolók részt vesznek az eseményen, diplomatákat azonban nem küld hivatalosan az USA kormánya. Az indoklásban a Biden adminisztráció épp emberi jogi kifogásokkal, az ujgurokkal való kínai bánásmóddal magyarázta a döntését. Ezt természetesen Kína heves tiltakozása követte.

 

Forrás – New York Post

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Béke minden lépés – filmajánló

Béke minden lépés – filmajánló A néhány napja elhunyt vietnámi zen mester, Thich Nhat Hanh emlékére tették elérhetővé a Vimeo videómegosztón Gaetano Kazuo Maida dokumentumfilmjét

Hírek

Dzongszár Khjence Rinpocse nekrológja

Thich Nhat Hanh 1926-2022 – Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse nekrológja  “A tiszteletreméltó Thich Nhat Hanh eltávozott. Hatalmas veszteség ez ennek a világnak. A világnak, amelyik