Főoldal > Újra újranyitott a Mahábódhi templom

Újra újranyitott a Mahábódhi templom

Mintegy öt hónapi zárva tartás után, másodszor is újranyitott az indiai Bódhgájában lévő  Mahábódhi templom. A tavalyi újranyitásról korábban írtunk.

A bezárást az Indiában végigsöprő koronavírus-járvány második hulláma tette szükségessé. A templomot, amit a hagyomány szerint a Buddha megvilágosodásának helyén emeltek és így egyike a legszentebb buddhista zarándokhelyeknek, augusztus 27-én nyitották meg újra a nyilvánosság előtt.

Nangzé Dordzse, a Bódhgája Templomkezelő Bizottság vezetője így nyilatkozott a sajtónak: „Sajnos április óta zárva kellett tartanunk a templomot mindannyiunk érdekében. A jó hír az viszont, hogy mától (aug. 27.) újranyitjuk a templomot a szokásos menetrend szerint reggel 5 órától este 9-ig tartó nyitvatartással. Természetesen megtettük a megfelelő előkészületeket az újranyitáshoz.

A gondnokság nyilatkozata szerint a szent helyet az első napon összesen 3400 turista és zarándok kereste fel.

Nagyon nagyszerű érzés, hogy az első alkalom, hogy ide jöttünk épp az első nap, ahogy a templom újranyit. Látogatóba jöttünk és ez nagyon jó érzés.” – idéznek egy helyi lakost, Anuragot. „A templom nagyon sokáig zárva volt, sem így hívők, és sem a turisták nem tudtak ide jönni bármennyire is akartak. Nagyon jó, hogy újranyit most és az emberek eljöhetnek meglátogatni, valamint, hogy a helyiek, akik ebből élnek, jól kereshetnek megint.

A Mahábódhi templom 2002. óta az UNESCO Világörökségi helyszíneinek egyike. A hely talán a legszentebb a buddhista gyakorlók és zarándokok körében, mivel a történelmi Buddha itt érte el a megvilágosodást. Bódhgája további hét szent hellyel is rendelkezik, ami mind a Buddha megvilágosodásához köthető. Itt található továbbá a bódhi fa, illetve annak leszármazottja, ami alatt ülve Sákjamuni Buddha elérte a felébredést.

Az állami kormányzat a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett adott engedélyt a szentély újranyitására.” – mondta Nangzé Dordzse, majd így folytatta: „A szentély területét naponta háromszor fertőtlenítik, reggel, délután és este. A maszk mindenki számára kötelező, aki a templom területére lép. A távolságtartást meg kell tartani. Fertőtlenítőszereket helyeztünk el a bejárat előtt a látogatók számára. Továbbá a szentély látogatását megelőzően mindenkinek át kell esni hőmérsékletmérésen.

A szigorú rendelkezések miatt a templom belső szentélyét, a Garbagríhát, a tavalyi intézkedésekhez hasonlóan most is csak tíz ember látogathatja egy időben. Az egész templomkomplexum területén kötelező a maszkviselés és semmiféle vallási rendezvényt nem lehet tartani a kerületi hatóságok engedélye nélkül.

 

Forrás – Buddhistdoor

Korábbi cikkeink: itt és itt

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó