Főoldal > Vészák a Fehér Házban

Vészák a Fehér Házban

Sokan nevezik történelmi jelentőségűnek a tényt, hogy idén először gyertyagyújtó szertartás felajánlással emlékeztek meg a Buddha születésének, megvilágosodásának és távozásának napjáról, a Buddha Purnimáról azaz a Vészákról az Egyesült Államokban, a Fehér Házban.


Wangmo Dixey és Douglas Emhoff – Kép- Buddhistdoor

A gyertyagyújtás és az imaszertartáson Douglas Emhoff, az Egyesült Államok alelnökének, Kamala Harrisnek a férje, valamint a három nagy buddhista irányzat, a théraváda, a mahájána és a vadzsrajána képviselői vettek részt.

“A mai alkalommal a világ buddhista közösségeinek felbecsülhetetlen értékű hozzájárulását ünnepeljük. Csatlakozunk ezekhez a közösségekhez, hogy ismét emlékeztessük magunkat az olyan egyetemes értékek megtartására, mint az együttérzés, a béke és az emberi méltóság tisztelete” – mondta Antony Blinken államtitkár. “Ösztönözzön mindannyiunkat ez a nap arra, hogy elgondolkozzunk közös értékeinkről, és hogy együtt dolgozzunk egy jobb világ felépítésén úgy a buddhisták, mind a többi vallási hagyomány hívei számára.”


Tiszt. Uparatana – Kép – Buddhistdoor

Az alkalomra Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke nyilatkozatot adott ki:
“A Firstlady, Jill és Én szertnénk kifejezni legforróbb jókívánságainkat az Egyesült Államok és a világ minden buddhistájának Vészák ünnepe alkalmából azon a napon, amikor a Buddha születése, megvilágosodása és eltávozása előtt tisztelegnek. A lámpagyújtó szertartás, ami ennek az ünnepnek a szimbóluma és amit több mint 2500 éve ünnepelnek, a Buddhizmus együttérzésről, alázatról és önzetlenségről hirdetett máig is érvényes tanítására emlékeztet minket. A mai napon az amerikai buddhisták hozzájárulására is emlékezünk, akik gazdagítják a közösségeinket és az országunkat ahogy együtt dolgozunk az előttünk álló szebb napokért.”


Tiszt. Marvin Harada – Kép – buddhistdoor

Az első gyertyát Vészák alkalmából a Fehér házban Tarthang Tulku Rinpocse gyújtotta meg a vadzsrajána buddhizmus képviselőjeként. A mahájána irányzatot tiszteletreméltó Marvin Harada, míg a théravádát tiszteletreméltó Uparatana képviselte. Az eseményt a Dzongszár Khjence Rinpocse által alapított és vezetett Siddhartha’s Intent, a több nemzetközi csoportot összefogó szervezet valósította meg Dzongszár Rinpocse Semo Wangmo Dixey irányításával, aki az Amerikai Nemzetközi Buddhista Egyesület (International Buddhist Association of America) elnöke.


Tarthang Tulku Rinpocse – Kép – Buddhisdoor

Kamala Harris, az egyesült Államok alelnöke külön üzenetben üdvözölte az eseményt: “Ma az Amerikában élő buddhisták tisztelegnek a Buddha születése, megvilágosodása és eltávozása előtt a Vészák ünnep megtartásával, ami az együttérzés, az egység és az egymással való törődés szimbóluma. Ezek az értékek nem is lehetnének fontosabbak máskor, mint manapság. Doug (Emhoff) és a magam nevében kívánok minden ünneplőnek Boldog Vészákot!”

A Pew Research Center adatai szerint a buddhisták az Egyesült Államok lakosságának 1.2%-át adják a maguk durván 3.7 milliós számával. Ezzel a buddhisták a harmadik legnépesebb vallás az Államokban.

Forrás – Buddhisdoor

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó