Főoldal > Vészák-körkép

Vészák-körkép

Visszatekintünk arra, hogyan zajlott a buddhizmus legfontosabb ünnepe itthon és a nagyvilágban.

António Guterres, az ENSZ főtitkára Vészák ünnepén arra szólította fel a globális közösséget, hogy merítsen inspirációt a Buddha életútjából, és szívlelje meg együttérzésről szóló üzenetét.

„Egy széltől is óvott hercegnek született, de Sákjamuni kiment a világba, hogy szembesüljön az emberi szenvedéssel, és legyőzze. Az együttérzésnek ez az üzenete időtlen.” –mondta.

A főtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a mai világban, ahol minden mindennel összefügg, „nincs béke, míg mások nélkülöznek, nincs biztonság, míg másokat megfosztanak jogaiktól, és nincs fenntartható jövő, míg az emberek családjának valamennyi tagja nem élvezi az emberi jogokat.”

„Vészák napján ünnepeljük a Buddha bölcsességét úgy, hogy erős szolidaritással cselekszünk másokért” – zárta beszédét a főtitkár.

 

Koreában egy hónapos ünnepségsorozattal, a Lótusz Lámpás Fesztivállal köszöntötték a Vészákot.

A lámpásfesztivál hagyománya 1300 éves, és az éjszakát bevilágító számtalan lámpás a remény szimbóluma. Idén az ünnepség szlogenje: „Diszkrimináció nélküli világ.”

2016  Mireuska pagoda lámpás-másának meggyújtása, amely az egy hónapig tartó ünnepségsorozat kezdetét jelezte. Idán április 12-én került rá sor, és a lámpás május 3-ig világított a főtéren. Forrás: Korea JoongAng Daily

 

A Vészákh Malajziában, ahol a népesség 19 százaléka buddhista, nemzeti ünnep, amelyen hívők ezrei özönlik el az ország templomait és buddhista központjait. Ilyenkor virágokat, füstölőt, olajlámpásokat ajánlanak fel, valamint áldást kérnek a szerzetesektől és apácáktól.

Forrás: Lankaweb

 

India 16000 kézzel készült gyertyát ajándékozott Srí Lankának Vészák alkalmából, hogy így emlékezzen meg közös kulturális gyökereikről. A buddhizmus fontos része India és Srí Lanka közös örökségének. A gyertyákat kifejezetten erre az alkalomra készítették a világ legrégebbi működő olajfinomítójából származó paraffinból.

Forrás: Indian Express

Bódh-Gajában a Buddha Purimát, a Buddha születésnapját ünneplik meg azon a helyen, ahol a hagyomány szerint a vallásalapító megvilágosodott.

A hívek áldozatokat mutatnak be, a Buddha-szobrokat virágokkal díszítik, mantráznak, meditálnak, böjtölnek, és ételt, ruhát, szállást, pénzt ajánlanak a szükséget szenvedőknek. Az ünnep folytatódik a Buddha szülőhelyén, Lumbiníben, valamint az első tanítóbeszédének a helyszínén is, Szárnátban is.

Forrás: Kusala Projects

 

Az indonéz buddhisták a Borobudur templomban ünnepeltek, Jáván. A szertartás fontos elemei például a harangozás, szentelt víz szétlocsolása és meditáció. Tadisza Páramitá Mahászthavira szerzetes a szertartáson elmondta, hogy a Vészák nem merül ki a szertartásokban és imákban. A buddhistáknak meg kell érteniük a buddhizmus alaptanításait, és gyakorolni azokat a saját életükben. „Buddha, a Nagy Tanító csak tanította az embereket, de a fejlődés és a gyakorlás mindenkinek egyéni feladata. Harcoljunk lelkesen a megvilágosodásért és nemes lélekért.” -mondta.

Buddhist Celebrate Vesak Day at Borobudur Temple

Forrás: Tempo

Május 6-án, a Tan Kapuja Buddhista Egyház szertartásán Mireisz László és Cser Zoltán beszéde után Kenéz László sakuhacsijának dallamára Gáncs Nikolasz japán kalligráfus a bódhiszattva négy fogadalmát hívta életre. A szertartásról készült videófelvétel itt tekinthető meg.

A Tan Szigete közösség május 6-7-én hétvégi elvonulással ünnepelt Bajnán az épülő théraváda kolostorban. Farkas Pál ünnepi beszéde, melyben a Buddha életéről, a tűzimádó papokról és a Tűzbeszédről volt szó, meghallgatható a rádióban.

A Buddhista Misszió május 6-án, szombaton a Maitréja házban emlékezett a Buddha születésére, megvilágosodására és parinirvánába térésére.

A Mantra Magyarországi Buddhista Egyházközösség május 10-én szertartással és gánapudzsával ünnepelt, valamint megtartják a tibeti naptár szerinti ünnepet is június 9-én.

Forrás: Wookmark

Készítette: Tari Zsuzsanna, Horváth M. Zsófia és Harlam Bálint

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.