Főoldal > Mesterséges intelligencia vs buddhizmus – Interjú Szabados Leventével (2. rész)

Mesterséges intelligencia vs buddhizmus – Interjú Szabados Leventével (2. rész)

“Ha valami úgy fogalmaz, ahogy, annak nem biztos, hogy megvan a mentális állapota is hozzá. Ha ez így lenne ugye, akkor csak őszinte politikusaink lennének….a belső állapot és a megfogalmazás nem szükségszerűen esik egybe. …Alapvetően két forrása van ennek. Csak és kizárólag olyan szövegeket olvasott ez a jószág, azokon tanult, …amiket magukról érző lényként gondolkodó élőlények, azaz mi hoztunk létre. …a bemeneti anyag, a forrásanyag az képviseli a mi erős előítéleteinket, lévén, hogy a nyelvtől kezdődően mindenben mi azzal a nagyon erős megéléssel és előítélettel hozakodunk elő, hogy márpedig mink érző lények vagyunk. Nem állítom, hogy ez feltétlenül egy balgaság,…de hogy ezt csináljuk, az tény. Hogyha egy ilyen jellegű anyagot valami megtanul tökéletesen szimulálni, akkor annak az elsődleges alapvetése az az, hogy felveszi ugyanazt az álláspontot.”

Szabados Levente, AI adattudós, a Frankfurt School of Finance and Management docense, a Kürt Akadémia képzésvezetője mesterséges intelligencia témakörben, a párizsi Aivancity vendégprofesszora, a Neuron Solutions vezető tanácsadója alkalmazott gépi tanulás területén. (Nyelvfeldolgozás, idősoros előrejelzés, képfeldolgozás) A díjnyertes Analogy start up cég egykori alapítója és technológiai igazgatója, buddhista teológus, a tudat elkötelezett elméleti és gyakorlati kutatója.

Riporter: Bende Zsuzsanna (2022)

Szabados Leventével készült interjúnk 1. része itt meghallgatható:

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Tenzin Wangyal Rinpocse Budapesten

“Az 5 elem gyógyító gyakorlata” címmel tart elvonulást Budapesten, a Bara Hotelben, Geshe Tenzin Wangyal Ripocse szeptember 2-4-e között. Az eseményt a Ligmincha Magyarország szervezi.

Hírek

Elvonulás a Satipatthana Sutta jegyében

A théraváda erdei hagyomány gyakorlatát követő hétvégi elvonulást szervez a Soproni Théraváda Buddhista Közösség, a Soproni Tusita Buddhista Meditációs Központban. Az elvonulás 2022. augusztus 12. péntek