Főoldal > Művészet és megvilágosodás – Interjú Szaladják Taikyo Istvánnal, az Egy Csepp Szangha Zen Közösség vezetőjével

Művészet és megvilágosodás – Interjú Szaladják Taikyo Istvánnal, az Egy Csepp Szangha Zen Közösség vezetőjével

Szaladják “ Taikyo “ István Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, fotográfus, akit a magyar Andrej Rubljovként emlegetnek.  1997-től zen gyakorló, Fontos változás az életében, amikor 1998-ban megismerkedik Shodo Harada Roshi (neki ajánlja a Madárszabadító, felhő, szél című filmjét) zen-mesterrel. 2000-ben kolostorba vonul. Felszentelt zen buddhista szerzetes. 2006-tól a magyarországi Onedropzen Közösség vezetője.

„…a művészetben nagyon könnyen összekeveredik az egyetemes és az egó, és nagyon dominánssá tud válni az egó. A gyakorlásban az történik, hogy amikor dominánssá válik az egó, akkor világossá válik, hogy nem jól gyakorolsz és – ha van valami hiteles ember a környezetedben – akkor rögtön tart neked egy tükröt, hogy ez nem OK. De a művészetben nincs ilyen tükör, így nagyon könnyen összecsúszik ez a kettő és nincs is olyan ember, akit a művészek, – mivel öntörvényű emberek, – mint tekintélyt elfogadnának. ..A deszakralizáltságból adódik, hogy minél inkább el tudod találni az átlag néző átlag tudatállapotát, annál nagyobb a siker. Csak ugye az átlag néző átlag tudatállapota …buddhista szempontból nem annyira kifinomult.”

„…Lényegében azt lehet mondani, hogy ahol a figyelem, ott az energia. Nem ugyanaz, de mégis ugyanaz. Azért mondom, hogy nem ugyanaz, mert a figyelem egy fogalom, de összességében mégis arról van szó, hogy a figyelmünkkel tudjuk irányítani az energiát. Azt tudni kell, hogy a gondolat is az energiának egy megjelenési formája. Fölbukkan egy gondolat és én a figyelmemet elfordítom a gondolatról, mondjuk a tantienre, akkor az az energia, ami a gondolatban volt szétpattan, és az az energia szépen – mondjuk így – a tantienbe helyeződik a figyelmünk által. …Ha nem tudsz a tantienre koncentrálni, akkor az az energia a sok ülés miatt belemegy mind a fejedbe. És egymilliárd gondolatod lesz, sokkal több, mint korábban és bizony előfordulhat, hogy ez pszichésen megborít. …azért kell odavinni, mert ez a test energetikai központja és minden innen táplálkozik. A csakrák is innen kapják az energiát és a vezetékek is. És amikor ez a pont megtelt, akkor – mint az edény – túlcsordul, és elkezdi feltölteni a testnek a többi energia rendszerét. És egyszer csak elkezded érezni, hogy nem vagy azonos a testeddel, hanem tágabb vagy annál. És még tágabb, még tágabb. És amikor ez megtelítődik, az olyan, mintha fölfújtak volna egy hatalmas lufit, amit már csak egy hártya választ el a világtól. És amikor ezt a hártyát valami mondjuk megböki, – például a mester rákiált – akkor az kidurran és a két energia – az univerzum energiája és amit te személyes energiádnak tartottál – hirtelen egybeolvad és akkor van a megvilágosodás.”

Riporter Bende Zsuzsanna
Az adás időpontja: 2021., FEBRUÁR 17., SZERDA 08:17; csütörtök 11:17; péntek 14:17; szombat 16:17; február 22., hétfő 17:17; kedd 21:17

Kapcsolódó