Főoldal > A Patanjali Jóga-Szútra értelmezése 2. rész: Hornyák Gábor, a Patanjali Jóga szútrái új megvilágításban című könyv fordítócsoportjának tagja

A Patanjali Jóga-Szútra értelmezése 2. rész: Hornyák Gábor, a Patanjali Jóga szútrái új megvilágításban című könyv fordítócsoportjának tagja

“Az írott forrásokra kell hagyatkoznunk annak érdekében, hogy elérjük a múltat, hogy megértsük ezt az örökséget, amely a tudás és a bennünk rejlő “szellemi oázis” megvalósításának tudományával foglalkozik.”

“Történetileg Patanjali i.e. 500 és 200 között élhetett, de mindaz, amit tudhatunk a jóga mesteréről, a legendákból rajzolódik ki.”

B.K.S. Iyengar

Patanjali Jóga-szútrái a hindu és buddhista hagyományok számára is alapvető ősi tudást feltáró szöveg. Filozófiai, meditációs, pszichológiai, spirituális tanításokat egyaránt tartalmaz. Olyan rövid aforizmákból áll, mint például ez a 16. bekezdés:

“A végső lemondás az, amikor az ember meghaladja a természet minőségeit és felfogja a lelket.”

Az elmúlt években magyarul is megjelent fordítások, kommentárok alapján beszélgetünk ebben a riport-sorozatban. Mostani adásunkban Hornyák Gábor a vendégünk, az Astangajóga Alapítvány fordítócsoportjának egyik tagja, akik B.K.S. Iyengar, indiai jógatanár kommentárjait ültették át magyar nyelvre. A könyv címe: Patanjali Jóga Szútrái Új Megvilágításban.

Riporter: Lapat Dániel (2022)

Az interjúsorozat első része Farkas Attila Mártonnal itt hallható:

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó