Főoldal > Philip Glass: The last Dalai Lama? – Az utolsó Dalai Láma?

Philip Glass: The last Dalai Lama? – Az utolsó Dalai Láma?

A világhírű zeneszerző, Philip Glass, a közösségi médiában tette közzé a hírt, hogy elérhető a „The last Dalai Lama?” – Az utolsó Dalai Láma? című legújabb szerzeménye. A zeneművet Tenzin Csögyállal közösen jegyzi, és az a 2016-ban Őszentségéről készült dokumentumfilmhez készült. Magát a filmet Mickey Lemle írta és rendezte.
Philip Glass 1937-ben született Baltimoreban. Gyerekkorától érdekelte a zene, de matematikából és filozófiából diplomázott – ez érezhető is későbbi művein. Egy new-yorki zeneiskolában képezte magát zenésszé és zeneszerzővé. A hagyományos zenei sémákból kitörni, azokat meghaladni kívánó zeneszerző a minimalista zene repetitív irányzatának egyik legfontosabb alakjává vált.
A világhírű szitárművész Ravi Shankar hatására érdeklődése a népzenék és a spiritualitás irányába fordult. Többször járt keleten anyagot gyűjteni, így Indiában és Nepálban is, de figyelmét az észak-amerikai indián kultúra sem kerülte el. A széles körű ismertséget és elismertséget a világhírű Koyaanisqatsi – A kizökkent világ című film zenéje hozta meg számára 1982-ben, a filmet Godfrey Reggio rendezte és Francis Ford Coppola volt a fő producere. Később ezt további filmzenék, színházi és operakompozíciók követték. Glass önmagát a theater music azaz a színházi zene képviselőjének tartja.
1972-ben személyesen is találkozott a Dalai Lámával. Támogatója a Nemzetközi Tibeti Függetlenségi Mozgalomnak (International Tibet Independence Movement) és Richard Gere színésszel együtt alapítója a Tibet Ház (Tibet House) hálózatnak.
 


A zene több platformról (pl. Spotify) is letölthető, illetve online hallgatható.
Forrás
Életrajz angolul
A filmről
A film trailere
kép forrása

 

 

Kapcsolódó