Főoldal > 69 éves korában elhunyt Lodi Gyari, a Dalai Láma fontos segítője

69 éves korában elhunyt Lodi Gyari, a Dalai Láma fontos segítője

Lodi Gyalcen Gyari a Dalai Láma küldöttjeként évtizedekig tárgyalt a kínai kormánnyal Tibet helyzetéről. A múlt héten, San Franciscó-i otthonában érte a halál.

Gyari és csapata 2002-ben kezdtek tárgyalásokat a kínai kormánnyal, melynek során arra tettek javaslatot, hogy a Kína által megszállt tibeti régiónak nagyobb autonómiát biztosítsanak. A tibeti nép évtizedek óta kénytelen nézni, ahogy apránként kiradírozzák a kultúráját.

2008-ban Kína elvetette a Dalai Láma javaslatát, melyet elszakadási törekvésnek tekintettek.

2010-ben, az utolsó tárgyalások után, Gyari kifejezte a sajnálatát, hogy a kínai vezetés messzire sodródott a korai reformgondolkodástól.

Ezt követően Gyari nem vállalta tovább a feladatot, hogy a kínaiakkal próbáljon egyeztetni. Indokként azt jelölte meg, hogy a másik fél nem volt kompromisszumkész, valamint a tibeti helyzet is rohamosan romlik, amit többek között az egyre gyakoribbá váló önégetések is jeleznek.

Lodi Gyari sikereit inkább a nyugati féltekén érte el: sikerült például az amerikai kongresszussal elfogadtatni egy Tibetet védő irányelvet, mely elköteleződést jelent az amerikai fél részéről a tibeti nép, valamint annak kultúrájának a védelme iránt.

Lodi Gyalcen Gyari 1949-ben született Nyarongban, Tibetben. Felismerték reinkarnálódott lámaként, majd tibeti rendszerű kolostori képzést kapott.

Fiatalemberként került a tibeti szabadságharcba, a CIA is beszervezte tolmácsnak. Ő azonban inkább az újságírásban találta meg a helyét: elindított egy tibeti nyelvű újságot, majd egy angol nyelvűt is, melyből később a Tibetan Review kifejlődött.

1970-ben társalapítója volt a Tibeti Ifjúsági Kongresszusnak, mely mára a legnagyobb tibeti szervezet, mely a Kínától való függetlenségért dolgozik. Ezt követően egyre magasabb pozícióba került a száműzetésben élő tibeti kormányban, míg ő lett a Dalai Láma középutas politikájának legfőbb szószólója.

Gyari először 1982-ben utazott Kínába tárgyalni. Később azt nyilatkozta, hogy a Szovjetunió felbomlása megijesztette a kínai rezsimet és ez a félelem a legnagyobb gátja a liberálisabb politikának és ezzel együtt a tibeti helyzet javulásának.

“A tárgyalások 30 éve nehéz és kiábrándító időszak volt” mondta 2014-ben egy előadásán. “Kiábrándító, mert úgy tettem le a lantot, hogy nem sikerült a kitűzött céljaink közül semmit megvalósítani. Mégis úgy érzem, nagyobb lett a szívem és tudok még remélni.”


Forrás: NYTimes

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.