Főoldal > Képekben a Dalai Láma mindennapjai

Képekben a Dalai Láma mindennapjai

Raghu Rai fényképész most megjelent könyvében azokat a fotókat mutatja be, amiket évtizedek óta készít Tibet spirituális vezetőjéről. A képekből betekintést nyerhetünk a világ egyik legfontosabb politikai és vallási személyiségének hétköznapjaiba, ahogy azt eddig csak a hozzá legközelebb állók láthatták.

 Dalai Lama watching the TV series, Mahabharata

A Dalai Láma a Mahábhárata című sorozatot nézi

 

A könyv A God in Exile (Egy isten száműzetésben) címet viseli, és egy 1975-ben készült fotóval kezdődött el a története. Az volt az első, hogy lencsevégre kapta a spirituális vezetőt, ami nem volt egyszerű feladat: „A biztonsági személyzet feltartott, de valahogy sikerült szemkontaktusba kerülnöm vele és megkérdeznem, hogy készíthetek-e róla képeket. Elmosolyodott és igent mondott” mesélte Rai a BBC-nek.

Az évek alatt a fotós és a Dalai Láma közeli barátok lettek. A könyv ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, amikor a 40 évnyi anyagot akarta rendszerezni.

The Dalai Lama reading Tibetan scriptures

A Dalai Láma szent szövegeket olvas

 

„Amikor meglátja a népét, a tibetieket. Látnák a szemeit olyankor! Mint a nagyapó, mikor az unokáit nézi” meséli Rai.

​The courtyard between the temple and the palace​ ​complex is thronged with visitors. Here he talks to a Tibetan lady​ ​in need of a special blessing.

Tibeti és nyugati hívők gyűrűjében megáld egy tibeti asszonyt.

 

A fotók többsége olyan pillanatban készült, amilyenben ritkán láthatjuk Őszentségét.

„Imádja az állatokat. Egyszer egy cicával a kezében fogadott.”

Dalai Lama with his pet cat

A Dalai Láma és a cicája

 

Rai a Dalai Láma 80. születésnapi ünnepségét is követte a kamerájával, 2015-ben. Meglátogatták a testvérei is, köztük bátyja, Gyalo Thondup (lent), akit „bajkeverőnek” hívott a vendégek előtt.

​While Tibetans celebrated His Holiness’ 80th birthday worldwide on 6 July 2015, at home in Dharamsala he hosted his siblings and their children and grandchildren to lunch.

„Rendkívüli benyomást tett rám a jelleme –kedves, szelíd, alázatos és nyitott a világra. Fura ilyet mondani, de az volt az érzésem, hogy egyenlők vagyunk. Utólag belátom, ez azért lehetett így, mert Őszentsége egy minden képmutatástól és hiúságtól mentes, őszinte ember.”

The Dalai Lama repairing the television

Sok képen egyszerű ház körüli teendők végzése közben láthatjuk, mint a tévészerelés, vagy a virágok meglocsolása. Mindig ragaszkodott, hogy maga végezhesse el ezeket.

Gardening


Forrás: BBC

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.