Főoldal > A Központi Tibeti Adminisztráció megünnepelte a Pancsen Láma 35. születésnapját

A Központi Tibeti Adminisztráció megünnepelte a Pancsen Láma 35. születésnapját

A száműzetésben működő tibeti kormányzat, a Központi Tibeti Adminisztráció (Central Tibetan Administration – CTA) a Tasi Lunpó kolostorral együttműködve születésnapi ünnepi megemlékezést tartott a fő dharamszalai kolostorban, a Cuglagkhang-ban a XI. Kunzig Pancsen Rinpocse Dzsecün Tenzin Gedün Jesi Trinli Phuncok Pal Szangpó 35. születésnapja alkalmából. A megemlékezést a Tasi Lunpó kolostor apátja, a tiszteletreméltó Zikgyab Rinpocse vezette, vendégként részt vettek a himalájai régió buddhista vezetői, valamint a jelenleg Dharamszalában vendégeskedő észt parlament delegációja. 

Az észt küldöttséget a parlamenti képviselő, az Észt Parlament Tibetet Támogató Csoportjának elnöke, Juku-Kalle Raid vezette. 

A születésnapi megemlékezést annak ellenére megrendezik, hogy Őszentsége, a XI. Pancsen Láma holléte, 29 évvel ezelőtti elrablása óta máig ismeretlen. 

Az eseményen olyn különleges vendégek is részt vettek: Cecsökling Rinpocse, a szikkimi kormány egyházi ügyekért felelős osztályának korábbi titkára; Regzin Dordzse, a Ladakh Buddhista Szövetség megbízott elnöke; Henn Pőlluaas, az észt parlament tagja és korábbi elnöke; Tarmo Tamm, az észt parlament tagja; Roy Strider, az észt Tibetetet támogatók koordinátora; a Központi Tibeti Adminisztráció vezetősége élükön a szikjonggal, azaz a miniszterelnökkel, Penpa Ceringgel; és a mai alkalomra Dharamszalába látogató delegációk más tagjai, köztük a média nagyra becsült neves újságírói.

Az esemény a Kasag, a száműzetésben élő tibeti kormány nyilatkozatának felolvasásával kezdődött. Ezt követően a miniszterelnök, Penpa Cering és a kormány szóvivője, Khenpó Szönam Tenphel a vendégekkel együtt egy kirakós játékot avattak fel, amelyen a Pancsen Láma portréja volt látható. Ezt követően ünnepélyes tortavágásra került sor. 

Az egyik fő vendég, Juku-Kalle Raid, az észt kormány külügyi bizottságának tagja ünnepi beszédében a tibetieknek az észtek történelmével való hasonlóságára utalt: “Hasonló volt a múltunk, és az a múlt hasonlóan szörnyű volt. De reméljük, hogy a jövőnk is hasonló lesz, ami viszont nem lesz szörnyű.” Raid említést tett a Dalai Lámával folytatott különleges beszélgetéséről is, majd mielőtt befejezte volna beszédét, az Észt Parlament Tibetet Támogató Csoportjának elnöke szabad jövőt kívánt a tibetieknek. 

Ezt követően a hagyományosan a Pancsen Lámáknak otthont adó Tasi Lunpó kolostor apátja arra kérte a tibetieket, hogy egyesítsék erőiket a Dalai Láma által elismert XI. Pancsen Láma szabadságáért folytatott küzdelemben. A rinpocse továbbá beszámolt a kolostora által, a régóta eltűnt Pancsen Rinpocse, valamint Csadrel Rinpocse szabadságáért, az igazság feltárásáért folytatott kampányukról. 

Az ünnepen a további felszólalásokat követően Cering Gyurme tibeti énekes, valamint a TIPE művészei a pancsen Láma tiszteletére frissen komponált dalokat adtak elő, valamint bemutatták a tibeti tudós, Thinli Vangcsuk új könyvét és a Lunpó kolostor további öt kiadványát.

Az ünnepség képekben:

 

A torta felvágása – jobbról balra: Penpa Cering szikjong, Juku-Kalle Raid, Zikgyab Rinpocse valamint a szóvivő, Khenpó Szönam Tenphel

 

 

Zikgyab Rinpocse üdvözli az összegyűlteket

 

 

 

Cering Gyurme énekes a pancsen Láma tiszteletére írt dalt adja elő

 

Regzin Dordzse a ladakhi buddhisták képviseletében mondja beszédét

 

Az ünnepség szervezői és az észt vendégek

 

Penpa Cering szikjong (balra), Juku-Kalle Raid, Zikgyab Rinpocse valamint a szóvivő, Khenpó Szönam Tenphel a Pancsen Láma kirakós képével

 

 

Henn Pőlluaas, észt parlamenti képviselő beszél
A kiemelt vendég, Juku-Kalle Raid, észt parlamenti képviselő, az Észt Parlament Tibetet Támogató Csoportjának elnöke
A TIPA (Tibetan Institute of Oerforming Arts) művészeinek előadása

 

Forrás – Central Tibetan Administration

 

Korábbi cikkeink a Pancsen Lámával kapcsolatban:

Pénzjutalom a „Pancsen Láma” áldása mellé

Tibetiek tiltakozása a Pancsen Láma 33. születésnapján

A tibetiek nem vesznek tudomást a kínai kormány átal kinevezett Pancsen Lámáról

25 éve tűnt el a Pancsen Láma

A kínai pancsen Láma vezető tisztséget kapott hazájában

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Menedékvétel kisállatoknak

Házikedvenceik és kisállatok számára hirdettek meg menedékvételi szertartást a kanadai metropolisz, Vancouver mellett található városka, Richmond buddhistái május 11-ére. A ceremónia helyszíne a Lingyen Mountain

Hírek

Penpa Cering és Emmanuel Macron találkozója Párizsban

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök Élysée-palotában találkozott az európai körútja során odalátogató Szikjong Penpa Ceringgel, a száműzetésben élő tibeti parlament kormányának, a kasagnak az elnökével,