Főoldal > A japán cseresznyevirágzást elhervasztja a koronavírus járvány

A japán cseresznyevirágzást elhervasztja a koronavírus járvány

A japán emberek és milliónyi turista számára most kezdődne a cseresznyevirágzás, a virágnézés élvezetének a hanaminak az időszaka.

Ez egy rendkívül fontos időszaka az évnek gazdaságilag és kulturálisan egyaránt.

Hagyományosan összejönnek barátok és családok, és a legifjabb generációk számára is remek Instagram posztolási alkalmat kínál.

Idén azonban a koronavírus járvány miatt a rendezvényeket, eseményeket törölni kellett, és a látogatóknak is távol kell maradniuk.

Mijamotó Kacuhiró a Kanszai Egyetemről a hanami gazdasági jelentőségeit emelte ki: „A japán cseresznyevirágzás időszakának óriási gazdasági hatása minden évben.”

Körülbelül 8.5 millióra becsli az országba látogató turisták számát a cseresznyevirágzás tavaly március és május közötti időszakában, akik csaknem 650 milliárd jent költöttek (kb. 1900 milliárd

Forint).

 

Takesita Szeidzsiró a Sizuoka Egyetemről felfedte, hogy az összejövetelek, ahol az emberek ettek-ittak és mulatoztak, miért olyan fontosak a japán gazdaságnak.

„Van egy kifejezésünk – mondta – ’kiürítjük a pénztárcánkat’, ami azt jelenti, hogy ilyenkor az emberek rendkívül hajlamosak a nagy költekezésre.”

„Nagyon sok érzelmi kötelék fűz minket ehhez a virághoz és a virágnézéshez ebben az időszakban… Nagyon sok kulturális, nagyon sok történelmi összetevő áll mögötte” – tette hozzá Takesita

professzor, rávilágítva a cseresznyevirágzás időszakána szélesebb értelemben vett jelentőségére.

 

Idén a hanami események mindegyike elmarad az egész országban, hogy a hatóságok lassíthassák a koronavírus terjedését.

 

A múlt héten Tokió kormányzója Koike Jurikó felszólította a lakosságot, hogy ne tartsák meg a hagyományos ünnepségeiket. Ugyanakkor Koike asszony biztosított mindenkit, hogy tisztában van

a hanami kulturális jelentőségével, ahogy mondta, olyan ez mintha „elvennék az olaszoktól az ölelés szokását.”

 

 

Mijamotó professzor várakozásai szerint a járvánnyal való ilyen mértékű küzdelem a turizmus számait keményen le fogja nyomni ebben a szezonban, a bevételek harmadával lesznek

kevesebbek a szokásosnál, ami kevesebb mint 400 milliárd jen.

De nem minden borús és sötét, „Egyszer a koronavírusnak is vége lesz és hiszem, hogy a japán cseresznyevirágzás időszaka újra fog éledni” – foglalta össze.

 

Kép forrása: GaijinPot Blog

írta Peter Hoskins

forrás: BBC

Fordította és szerkesztette: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.