Főoldal > Az ima nem elég – A Dalai Láma üzenete

Az ima nem elég – A Dalai Láma üzenete

Az ima nem elég – A Dalai Láma üzenete arról, miért kell együttérzéssel harcolnunk a koronavírus ellen

„Néha arra kérnek a barátaim, hogy segítsek a világ valamilyen problémáját megoldani egyfajta „mágikus erő” használatával. Mindig elmondom nekik, hogy a Dalai Lámának nincs varázsereje. Ha lenne, nem éreznék fájdalmat a lábaimban vagy a torkomban. Mindannyian emberi lények vagyunk, ugyanazt a félelmet, ugyanazt a reményt és ugyanazt a bizonytalanságot tapasztaljuk. 

Buddhista nézőpontból minden érző lény találkozik a szenvedéssel, a betegség, öregség és halál igazságával. Azonban nekünk, emberi lényeknek, megvan a képességünk arra, hogy arra használjuk a tudatunkat, hogy legyőzzük a haragot és a pánikot és a sóvárgást. Az elmúlt években az „érzelmi fegyverletételt” hangsúlyoztam: megpróbálni a dolgokat reálisan és tisztán látni, a félelem vagy a düh zavaraitól mentesen. Ha egy problémának van megoldása, akkor azon kell dolgoznunk, hogy megtaláljuk. Ha nincs, nem szabad az időnket azzal vesztegetni, hogy rágódunk rajta.   

Mi buddhisták hiszünk abban, hogy az egész világ kölcsönös függésben áll. Ezért beszélek oly gyakran az egyetemes felelősségvállalásról. Ennek a borzasztó koronavírusnak a kitörése megmutatta, hogy az történik, hogy az egyes ember mekkora hatással lehet mindenki másra. De arra is felhívja a figyelmünket, hogy az együttérző, konstruktív magatartás lehetőséget biztosít arra, hogy sokaknak segítsünk, akár kórházban dolgozunk, akár csak a kötelező távolságtartás betartására figyelünk. 

Amióta felröppent a hír a koronavírusról Vuhanban, imádkozom a Kínában, vagy bárhol máshol élő fivéreimért és nővéreimért. Mostanra láthatjuk, hogy senki sem immunis a vírusra. Mindannyian a szeretteinkért és a jövőért aggódunk, a globális gazdaságért ugyanúgy, mint saját személyes otthonainkért. De az ima nem elég! 

Ez a válság megmutatta, hogy mindannyiunknak felelősséget kell vállalnunk ott, ahol tudunk. Egyesítenünk kell az orvosok és nővérek bátorságát a tapasztalati tudományokkal, hogy kiutat találjunk ebből a helyzetből és megvédjük a jövőnket az ilyesfajta fenyegetésektől. 

Most, a félelem időszakában nagyon fontos, hogy az egész bolygóra vonatkozó hosszútávú kihívásokon és lehetőségeken gondolkodjunk. Az űrből készült fényképek világosan megmutatják, hogy nincsenek igazi határok kék bolygónkon. Ezért mindannyiunknak óvnunk kell és azon dolgoznunk, hogy megállítsuk a klímaváltozást és a többi pusztító erőt. Ez a járvány arra figyelmeztet, hogy csak összefogással, összehangolt globális válaszokkal tudunk megfelelni az előttünk álló példátlan mértékű kihívásoknak.  

Arra is emlékeznünk kell, hogy senki sem mentes a szenvedéstől, ki kell nyújtanunk a kezünket azok felé, akik nélkülözik az otthont, az anyagi erőforrásokat, vagy a család védelmét. Ez a válság rámutat arra, hogy nem vagyunk egymástól elkülönültek, még ha máshol élünk is. Ezért mindannyiunk kötelessége, hogy gyakoroljuk az együttérzést és a segítségnyújtást.  

Buddhistaként hiszek az állandótlanság elvében. Egyszer majd ennek a vírusnak is vége lesz, ahogy láttam elmúlni háborúkat és más borzasztó eseményeket is életem során, és most megvan a lehetőségünk arra, hogy újraépítsük a globális közösségünket, ahogy azt már eddig is többször megtettük. Szívből kívánom, hogy mindenki képes legyen megőrizni a biztonságát és a nyugalmát. Ezekben a bizonytalan időkben nagyon fontos, hogy ne veszítsük el a reményt és a bízzunk az építő törekvésekben amiért oly sokan tesznek. „

 

Írta Őszentsége a Dalai Láma, 2020. április 14.

Fotó: Ruven Afanador for TIME

Forrás

Fordította: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó