Főoldal > Az INEB 20. konferenciája – Elkötelezett buddhizmus

Az INEB 20. konferenciája – Elkötelezett buddhizmus

Október 26-án kezdődött az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózatának (International Network of Engaged Buddhists – INEB) 20., két évente megtartott konferenciája. A megbeszélést, amit a Dzsungtó Társasággal (Jungto Society) közösen szervezett az INEB, egy két napos intenzív meditációs elvonulás előzött meg. Az elvonulást az elkötelezett buddhizmus egyik vezető aktivistája, koreai szon (zen) mester, a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim vezette. 

A nyitó ülést a dél-koreai Észak-Kjongszang tartományban lévő történelmi buddhista templom, az Unmun-sza nyugalmat árasztó tereiben tartották. Az első téma a “Bikkhshuni szolidaritás a 21. században” címet viselte, és a teljes felavatást nyert szerzetesnők létfontosságú szerepével foglalkozott. Noha a bikkhshuník, azaz a szerzetesnők a történelmi Buddha ideje óta a négyágú közösség, a szangha (szerzetesek, szerzetesnők illetve világi férfiak és nők) részei, máig folyamatos és komoly kihívásokkal kénytelenek szembenézni Ázsiában épp úgy, mint a világ többi részén.

A szerzetesnői hagyomány elfogadtatásában, a bikkhshuník képzésében óriási szerepet vállal az Unmun-sza kolostor. A kolostort, a koreai buddhizmus csogje rendjének templomát a Szilla királyságban építették Kr. u. 560-ban. Itt avattak először Koreában buddhista szerzetesnőt 1950-ben, és ez a kolostor maradt máig a legnagyobb oktatási intézmény a teljes avatásban részesült bikkhshuník számára. jelenleg 270 női szerzetes él a kolostorban és eddig több mint 1250-et képzett ki, a Dél-Koreában élő közel 8000 közül.

Szulak Szivarak az INEB alapítója és Pomnyun Szunyim – kép -Craig Lewis

A rendezvény díszvendége, az INEB alapítója, akadémikus és társadalmi aktivista, Szulak Szivarak volt, akit a tiszteletreméltó Pomnyun Szunyim, az INEB tiszteletbeli tanácsadója kísért el az Unmun-szába. Őket a 93 éves, tiszteletreméltó Mjongszong Szunyim fogadta. A tiszteletreméltó bikkhshuní 1970-óta vezeti az Unmun-szát, kulcsfigurája lett a szerzetesnői vonal újraélesztésében Ázsiában épp úgy mint világszerte. 

Mjongszong Szunyim Pomnyun Szunyimmal – Kép – Craig Lewis

A tiszeteltreméltó Pomnyun Szunyim bevezető beszédét a tiszeteltreméltó Un-Szan Szunyim, az Unmun-sza apátnőjének az üdvözlő beszéde követte. Ezt egy panelbeszélgetés követte három nagy buddhista irányzat között. A koreai mahájána vonalat a tiszteletreméltó Dong-Ho Szunyim, a Sangha Graduate School of Unmunsa kutató gólyája, a théraváda irányzatot a thaiföldi Thippajaszathandhamma Bhikkhuni Áráma apátnője, a tiszteletreméltó Dhammakala Bhikkhuní, míg a vadzsrajána irányzatot Dr. Tasi Zangmo, a Bhutáni Apácák Alapítvány (Bhutan Nuns Foundation) ügyvezető igazgatója képviselték.

Dong-Ho Szunyim a dél-koreai bikkhshuní szangha fejlődéséről tartott mélyreható előadást. A női szerzetesek képzési rendszerét és avatásuk szisztematikus útját az 1950-es években hozták létre újra Dél-Koreában egy szútra iskolarendszer megalkotásával. A kolostor így oktatási központ is, a tiszteletreméltó felvázolta az Unmun Sangha Graduate School pedagógiai filozófiáját, növekedését, valamint a bikkhshuní szangha előtt álló jelenlegi kihívásokat.

A tiszteletreméltó Dhammakala Bhikkhuní a női szerzetesek előtt Thaiföldön álló akadályokról beszélt. Mint közismert, Thaiföld egy théraváda buddhista többségű ország. A 69 milliós lakosság 94,5%-a vallja magát buddhistának. Bár a délkelet-ázsiai királyság mintegy 40 000 buddhista templomnak és közel 300 000 szerzetesnek ad otthont, sem a kormány, sem a szerzetesi hatóságok nem ismerik el hivatalosan a nők teljes szerzetesi avatását. Ennek ellenére mintegy 280 teljes avatásban részesült bhikkhuní él az országban, de nem élvezik azt a társadalmi elfogadottságot amit férfi társaik.

Dr. Tasi Zangmo, aki nemrégiben megszervezte a történelmi jelentőségű szertartást aminek keretében 142 női szerzetesnő részesült teljes avatásban a Bhutáni Buddhista Királyságban, a női szerzetesi hagyományvonal történetéről beszélt. A bikkhshuní vonal öröksége Sákjamuni Buddha idejére megy vissza, és Indiából terjedt tovább, de az avatási vonal megszakadt, mielőtt a vadzsrajána társadalmakba, a himalájai országokba eljuthatott volna. Dr. Zangmo megvizsgálta a női avatással kapcsolatos kortárs kérdéseket és a buddhista ortodoxia bizonyos ellentmondásait a témában. Végül a buddhista szerzetesnők mai helyzetét vázolta a Bhutáni Királyságban.

Dr. Tasi Zangmo – kép – umass.edu

A Dél-Koreában, október 26-30. között lezajlott konferencia az első hivatalos, személyes részvétellel megtartott találkozó az INEB előző, 2019-es nemzetközi konferenciája óta. A „Buddhizmus a megosztott világban” témára összpontosító konferencia célja az INEB 2017-ben elindított 10 éves stratégiai útitervének továbbfejlesztése és a hasonlóan gondolkodó társadalmi mozgalmakkal való kapcsolat kiterjesztése. Az INEB szándékai szerint ez a közös stratégia segíteni fogja őket olyan kezdeményezések összehangolásában, amelyek témái a társadalmi igazságosság, a kulturális és nemi egyenjogúság, a befogadás és sokszínűség, gazdaság és ökológia, valláson belüli és vallások közötti párbeszéd, valamint az ifjúsági kérdések lehetnek.  

Az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózatát (INEB) 1989-ben alakította a híres thaiföldi akadémikus és társadalmi aktivista Szulak Szivarak egy csapat buddhista és nem buddhista gondolkodóval. Az INEB kíván kapocs lenni a világszerte meglévő társadalmilag elkötelezett buddhista szervezetek között, elsődleges feladatai közé tartozik a hálózatépítés és a párbeszéd lehetőségének a biztosítása. A bangkoki székhelyű szervezet fő témái továbbá a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítése, az emberi jogok érvényesítése, de a környezeti válsághelyzetek kezelése is. A szervezet szociális projektek és segítő programok széles skáláját teremtette meg már eddig is. 

A szerzetesnői hagyományhoz kapcsolódó korábbi cikkeink:

Szerzetesnők avatása Bhutánban

Gesema vizsgák tibeti szerzetesnőknek

Khenmó avatás a Szakja Szerzetesnők Főiskoláján

 

Forrás – Buddhistdoor

Kiemelt kép – Craig Lewis /Buddhistdoor

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi