Főoldal > Elkezdődtek az idei gesema vizsgák

Elkezdődtek az idei gesema vizsgák

A gesema a tibeti vadzsrajána irányzat gelug rendjének a legmagasabb, tulajdonképpen a doktorinak megfelelő tudományos fokozata szerzetesnők számára. Ez a szerzetesek gese fokozatának a női megfelelője és csak nemrég vált elérhetővé a szerzetesnők számára is. A tavalyi vizsgasorozat lezajlása után idén tíz újabb gesemát avattak, így eddig 54-en szerezték meg ezt a címet.

Szerzetesnők az írásbeli vizsgán

A világjárvány miatt 2020-ban és 2021-ben elmaradtak a vizsgák, ezt 2022-ben pótolták.

A gesema képzés fő szervezője és támogatója, az Egyesült Államokban bejegyzett Tibeti Szerzetesnői Projekt (Tibetan Nuns Project – TNP) jótékonysági szervezet bejelentette, hogy megkezdődött az idei vizsgaidőszak. A vizsgák július 21-én kezdődtek az indiai Dharamszalában, a tibeti emigráció központi városában. A megmérettetésre idén jelentkeztek a legtöbben, 132 tibeti szerzetesnő öt indiai és két nepáli oktatási intézményből. 

“Az idén rekordszámú tibeti buddhista szerzetesnő vesz részt a szigorú írásbeli és szóbeli vizsgákon, 38-al több, mint a tavalyi, szintén rekordot jelentő 94.” – áll a Project közleményében.

A vizsgasorozat összesen négy éven keresztül tart évenként egy-egy nagyobb vizsgával. A jelöltek itt adnak számot a több mint tizenhét évig tartó képzésük alatt elsajátított tudásukról. Az öt fő kanonikus tudományterületből vizsgáznak, ezek az Abhidharma (magasabb tudás), a Pradnyápáramitá (a bölcsesség tökéletessége), a Madhamaka (a középút filozófiája), a Pramána (logika), és a Vinaja (erkölcsi és etikai magatartás). A képzésük során a szerzetesnőknek legalább 75%-ot kell teljesíteniük minden tárgyból, hogy egyáltalán jogosultak legyenek a gesema vizsgán való részvételre.

A vita

“A gesema fokozat megszerzése lehetővé teszi a tibeti buddhista szerzetesnőknek, hogy tanítókká, vezetőkké és példaképekké váljanak.” – jegyezte meg a TNP. “Alkalmassá teszi ezeket az elhivatott nőket arra, hogy a szerzetesi és világi közösségekben különböző vezető szerepet töltsenek be, olyanokat, amelyek a diplomásoknak vannak fenntartva, és ezért korábban nem állt nyitva nők előtt.”

Az idei vizsgák a tibeti buddhista naptár egyik legszentebb napján, a Csökhor Dücsenen kezdődtek. Ez az ünnepnap Sákjamuni Buddha 2500 évvel ezelőtti első tanítóbeszédének állít emléket. A megvilágosodását követően az első öt tanítványának adott tanítás a Négy Nemes Igazságról a Tan kerekének első megforgatásaként is ismert. 

“A vizsgáknak a dharamszalai Dzsamjang Chöling Intézet (Jamyang Choling Institute) ad otthont. A költségeket a Tibeti Szerzetesnői Projekt Gesema Alapítványa fedezi. A jelöltek élelmezésében, a vizsgák megtartásával és a szállással kapcsolatos feladatokban huszonegy elhivatott önkéntes szerzetesnő segédkezik.” – nyilatkozta a TNP. 

A szerzetesnőknek az írásbeli és a szóbeli vizsgák mellett helyt kell állniuk a hagyományos buddhista vitában is. A délelőtt és délután is négy-négy órán át tartó vitákban a szerzetesnőknek egy adott témában kell rendkívül kötött formában vitázniuk. Az érvelésre tizenöt perc áll rendelkezésükre. 

Őszentsége a Dalai Láma gratulál a 2016-os sikeres vizsgát tett szerzetesnőknek a gesema avatási szertartáson

Az első gesema fokozatot 2011-ben adták egy német származású szerzetesnőnek, Gesema Kelszang Vamgmónak. Ő 21 évet töltött Indiában, hogy képezze magát a fokozat megszerzésének érdekében. 

A Tibeti Szerzetesnők Projekt oktatással és humanitárius segítségnyújtással segíti a Tibetből és India himalájai régiójából származó menekült szerzetesnőket. A szervezet több száz szerzetesnőt támogat valamennyi tibeti buddhista vonalból és a hét szerzetesnői kolostorból. 

A témához kapcsolódó korábbi cikkeink:

Tíz újabb gesemát avattak Bódhgájában

Őszentsége különleges meghallgatáson fogadta a gesemákat

Gesema vizsgák tibeti szerzetesnőknek

 

Forrás – Buddhistdoor

képek – Tibetan Nuns Project

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó