Főoldal > Japán fejlesztésű “Buddhabot”

Japán fejlesztésű “Buddhabot”

A Buddha tanításait hívja segítségül napjaink klímahelyzetétől, járványaitól és háborúitól szorongó embere számára egy erre a mesterséges intelligenciát felhasználó japán projekt.

A modern informatika és a Buddhadharma együttműködése nem újkeletű dolog. Korábban már mi is beszámoltunk thaiföldi virtuális szerzetesről, a világűrbe települni szándékozó japán templomról valamint Dzongszár Khjence rimpocse nagyszabású fordítói projektjéről a 84.000-ről, ami már mobilaplikációban is elérhető. 

A Kiotói Egyetem által még fejlesztés és tesztelés alatt álló projekt is egy mobilalkalmazás lesz. A vallástudósokból és számítástechnikai szakemberekből álló fejlesztőcsapat 1000 tanítást programozott be egy szoftverbe olyan ősi buddhista szentiratokból, mint a Szutta Nipáta vagy a Dhammapada. A páli kánon e két gyüjteményét tekintik a buddhista szentiratok legrégebbi rétegének a szentiratokkal foglalkozó tudósok. Az utóbbi, a Dhammapada pedig a legnépszerűbb, világszerte is legelterjedtebb mű ami a Buddha fő tanításait rövid, aforizmaszerű versekben közvetíti, és nem csak a szerzeteseknek, hanem mindekinek szólnak.

Kép – Alex Grey – Cyber Buddha

Tucatjával  léteznek már most is olyan Dhammapada alkalmazások, amelyekben olvashatjuk a teljes gyüjteményt, vagy naponta random feldob egy-egy verset számunkra, amin szemlélődhetünk. A készülő alkalmazásban azonban  az lesz az újdonság, hogy kérdéseket tehetünk fel az alkalmazáson keresztül a mesterséges inteligenciának. 

A tefonunk kameráját használva a képernyőn a valós környezetünkre vetítve megjelenik egy keresztbe tett lábakkal ülő Buddha alak akitől tanácsot kérhetünk. A szoftver értelmezi a kérdésünket és kiválasztja az arra leginkább releváns tanítást a beléprogramozott idézetekből, és abból generál saját választ. 

A technológia egy AI párbeszédrendszeren alapul és még igecsak van mit finomítani rajta. Seidzsi Kumagai, a szoftver egyik fő fejlesztője a Kiotói Egyetemen, figyelmeztetett arra, hogy a szoftver jelenlegi formájában még akár “rossz útra is terelheti” a felhasználót. „Képzeljük el például, hogy az öngyilkossági gondolatokkal küzdő emberek konzultálnának a Buddha avatárral … és a kapott információk alapján valóban engednének az ösztönzéseiknek?”  – mondta Kumagai, aki a buddhista és a tibeti tanulmányok docense az egyetemen. 

A fentiek miatt sem lehet elég óvatos a fejlesztés, még sok-sok munkára van szükség. Elsősorban nyelvtani és szövegkörnyezeti, szövegértelmezési hibákat kell javítani, mert jelenleg még előfordul értelmetlen válasz. 

A jövő előérzete, Pek Namdzsun híres 1974-es installációja, a TV Buddha – kép – sartle.com

Október 18-án a tesztelési folyamat részeként egy worshopot rendeztek az egyetemen, ahol a diákokat kérték meg az eszköz kipróbálására. 

Egy focirajongó diáklány, Juja Ohara, megkérdezte a virtuális Buddhát, “mitől lehetne jó futballista?” A válasz nem maradt el és még csak nem is volt nyelvtanilag értelmezhetetlen, így szólt: “Hagyj fel a birtoklási vággyal!”

“Ha ezt a barátaim mondják, kinevettem volna őket,” – mondta a diáklány, ”de mivel a Buddhától jött, sokkal nyitottabb voltam rá.”

 

A témával kapcsolatban részletesebben a BLOG rovatunkban Raymond Lam cikkét olvashatják  Nagy Szabolcs fordításában.

 

Forrás: Channel News Asia

Analytics Insight

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.