Főoldal > Megemlékezés Thich Nhat Hanh halálának közelgő évfordulóján

Megemlékezés Thich Nhat Hanh halálának közelgő évfordulóján

“Ez a  test nem én vagyok. Ez a test nem korlátoz engem. Én vagyok a korlátlan élet. Sosem születtem és sosem haltam meg.” – Thich Nhat Hanh – 

Thich Nhat Hanh, vietnámi származású zen mester, költő, elkötelezett buddhista tanító és békeaktivista 2022. január 22-én távozott 95 éves korában. Halálának évfordulója közeledtével több mint ezer szerzetes és világi gyakorló gyűlt össze a közép-vietnámi Tu Hieu templomban, hogy megemlékezzenek a felejthetetlen mesterről. A megemlékezésen jelen volt a mester, vagy ahogy a hívei szólították: Thay, első avatott tanítványa, sok évtizedes és legközelebbi munkatársa, a 85 éves Chan Khong nővér is. 

A 85 éves Chan Khong nővért kísérik a szertartásra

A megemlékezés egy csendes sétáló meditációval kezdődött, amit a Tu Hieu templom körül végeztek el a hívek. A Tu Hieu az a templom, ahol a már súlyosan beteg mester életének utolsó időszakát töltötte, és ahol meghalt. A séta után a meditációs terembe mentek a résztvevők, ahol imákat mondtak, szertartást végeztek, tea és ételfelajánlásokat tettek. 

A Thay által alapított délnyugat-franciaországi Plum Village közösség idősebb szerzetesei a mester előtt tisztelegve emlékeiket osztották meg, Három becses emlék Thich Nhat Hanh-ról” címmel közösségi oldalukon.

Thich Nhat Hanh 2014. novemberében kapott súlyos agyvérzést Franciaországban a Plum Village kolostorban. Hónapokig ápolták kórházban, majd hosszas rehabilitáció után 2015. áprilisában térhetett vissza a közösségéhez. Ott a közössség tagjai illetve odalátogató szakemberek ápolták, majd júliusban San Francisco-ba repült, hogy intenzívebb rehabilitációs kezelésben részesülhessen. Ennek eredményeképpen 2015. szeptemberében újra képes volt megszólalni, először a sztrók óta. A kezelést követően a következő év januárjában térhetett vissza Plum Village-be, szerető közösségéhez. 

2016. decemberében, két hónappal születésnapja után határozott kívánságát fejezte ki, hogy Franciaországból Thaiföldre kíván utazni, hogy közelebb kerüljön szülőhazájához, Vietnámhoz. 2017. augusztusában lehetősége nyílt látogatást tenni hazájában, meglátogatta szülővárosát, majd gyökérkolostorába, Tu Hieu-ba látogatott, aminek száműzetése ellenére is az apátja maradt. 

Thay 2018. októberében térhetett vissza Tu Hieu-ba, hogy élete hátralévő részét legközelebbi tanítványainak szertő gondoskodásában töltse. 2022. január 22-én itt érte a halál.

Évekkel korábban, a távozását már előre érezve, így rendelkezett a tanítványainak:

“Egy nap, ha majd meghalok, ne építsetek nekem semilyen sírt vagy tornyot. Az pénzbe, az emberek földjébe kerülne és a népünk még mindig nagyon szegény. Hamvasszatok el. Hamvaimat osszátok szét a Plum Villge kolostorai között és szórjátok szét a meditációs ösvényeitek mentén, hogy mindig veletek legyek a sétáló meditációitok alatt.”

A közösségek vezetői eleget tettek szertett mesterük kívánságának, halála után testét elhamvasztották és szétosztották a Plum Village közösségei között

Videó a gyászszertartásról és a hamvasztásról:

 

Forrás – Buddhistdoor

Plum Village

Youtube/Plum Village

képek – e.vexpress.net

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi