Főoldal > Őszentsége a Dalai Láma tanácsai a fiataloknak

Őszentsége a Dalai Láma tanácsai a fiataloknak

Április 11-én Őszentsége személyesen találkozott Dharamszalában a rezidenciáján a világ minden tájáról érkezett barátaival. A kötetlen beszélgetés során egy kisfiút hívott magához. Először az új-zélandi maori hagyomány szerint az orrukat, majd a tibeti szokásoknak megfelelően a homlokukat összeérintve köszöntötte. 

Ezt követően tanácsokkal látta el a fiút, de mondanivalóját az egész világ ifjabb nemzedékéhez intézte.

Erről töltöttek fel egy rövid videót Őszentsége hivatalos Youtube csatornájára:

Őszentsége a Dalai Láma tanácsa az ifjabb nemzedékhez:

“Az én nemzedékem rengeteg problémával néz szembe. A tiétek remélhetőleg sokkal békésebb és egyelőbb lesz. Szóval nektek is megvan a saját felelőségetek, hogy valódi békét teremtsetek a hétmilliárd ember egységének elve mentén.  

Ma a globális felmelegedés egy nagyon fontos téma. Úgyhogy egy ilyen súlyos helyzetben nincs semmi értelme egymás ellen harcolni. Elérkezett az idő, hogy a ‘világra világként ‘ tekintsünk, ne mint a ‘nemzetemre’ vagy a ‘kontinensemre’, hanem az egész emberiségre. 

Amikor valaki nehéz helyzettel néz szembe…, amikor valaki egyedül küzd meg a nehézségekkel. Azután lát egy másik emberi lényt, nem kérdés, hogy milyen nemzetiségűt, milyen fajút, pusztán csak egy emberi lényt és akkor nagyon boldog. Ó, ó, ho hó, így (nevet). 

Amikor nincs komoly problémánk, akkor túl nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy ki milyen vallású, fajú, milyen országból származik sőt, még egy adott közösségen belül is, hogy gazdag-e vagy szegény. 

nagyon úgy tűnik, hogy a globális felmelegedés azt üzeni nekünk, hogy egy emberként kellene cselekednünk. … Eljött az ideje annak, hogy az emberiségre gondoljunk!

Köszönöm!”

Őszentsége a Dalai Láma mindig is fontosnak tartotta kinyilvánítani a véleményét globális társadalmi kérdésekben. Ilyenek például a kizsákmányolás, a társadalmi egyenlőtlenségek, az atomfegyverek veszélyei és a háborúk, a környezetvédelem ezen belül is a legsürgetőbb a globális felmelegedés, amit a videóban is megemlít.

A buddhizmustól nem idegen a felelősségteljes társadalmi gondolkodás. Szervezett mozgalommá azonban csak a XX. század közepére vált a vietnámi zen mester, Thich Nhat Hanh munkásságának köszönhetően. Ő hívta életre és nevezte “elkötelezett buddhizmusnak (engaged buddhism)”, ami később szervezeti formát is öltött. A Thaiföldön 1989-ben, Sulak Sivaraksa által alapított Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (INEB) egy ökumenikus buddhista szervezet. Tagjai között megtalálhatjuk az összes buddhista irányzat és iskola képviselőit a világ minden tájáról. 

Őszentsége a Dalai Láma és Sulak Sivaraksa 2019-ben – dalailama.com

Őszentsége ugyan formálisan nem tagja a szervezetnek, mégis szoros kapcsolatot ápol velük. Többször is találkozott a képviselőikkel, személyesen legutóbb közvetlenül a pandémia előtt, 2019 őszén dharamszalai rezidenciáján. 

Elkötelezett buddhisták hallgatják a Dalai Lámát

Az elkötelezett buddhizmus irányelveit Thich Nhat Hanh fogalmazta meg tizennégy fogadalomban:

  1. Ne legyetek bálványimádók, ne ragaszkodjatok semmilyen tanításhoz, elmélethez vagy ideológiához, még a buddhizmushoz sem. A buddhista gondolatrendszerek iránymutató eszközök, nem abszolút igazságok.
  2. Ne gondoljátok, hogy a tudás amivel jelenleg rendelkeztek megváltoztathatatlan, abszolút igazság. Tanuljátok meg és alkalmazzátok a nézetekhez való ragaszkodásmentességet annak érdekében, hogy nyitottak lehessetek mások nézeteinek befogadására. Az igazság az életben található nem a puszta fogalmi gondolkodásban. Legyetek készen az élethosszon át tartó tanulásra, arra hogy folyamatosan vizsgálat alatt tartsátok a valóságot önmagatokban és a világban. 
  3. Ne kényszerítsetek senkit, még a gyerekeket se, nézeteitek elfogadására semmilyen eszközzel legyen az tekintély, fenyegetés, pénz, propaganda, vagy akár az oktatás. E helyett párbeszéddel segítsetek másoknak lemondani a fanatizmusról és a szűklátókörűségről. 
  4. Ne kerüljétek el a szenvedéssel való találkozást, ne csukjátok be a szemeiteket a szenvedés láttán. Ne veszítsétek el az éberségeteket a világban lévő szenvedés tekintetében. Találjátok meg a módját annak, hogy kapcsolatba kerülhessetek a szenvedőkkel akár személyesen, látogatások alkalmával, de akár képek vagy hangok segítségével. Az ilyen eszközök használatával ébresszétek rá magatokat és a többieket a világban lévő szenvedés valóságára. 
  5. Ne halmozzatok fel vagyont miközben milliók éheznek. Ne a hírnevet, a profitot, a gazdagságot vagy az érzéki örömöket tegyétek az életetek céljává. Egyszerűen éljetek és osszátok meg az időtöket, energiátokat és anyagi erőforrásaitokat a rászorulókkal.  
  6. Ne tápláljátok a haragot vagy a gyűlöletet. Ismerjétek fel és alakítsátok át őket akkor, amikor még csak csírák a tudatosságotokban. Ha viszont már felbukkantak, fordítsátok a figyelmeteket a légzésetekre, hogy meglássátok és megértsétek a haragotok természetét. 
  7. Ne veszítsétek el magatokat a szétszórtságban vagy a környezetetekben. Gyakoroljátok a tudatos légzést, hogy vissza tudjatok térni ahhoz, ami a jelen pillanatban történik. Teremtsetek kapcsolatot azzal ami csodálatos, üdítő és gyógyító magatokban és a körülöttetek lévő világban. Ültessétek el magatokban az öröm, a béke és a megértés magvait, hogy elősegítsétek az átalakulást a tudatosságotok mélyén. 
  8. Ne ejtsetek ki olyan szavakat a szátokon amelyek viszályt kelthetnek és a közösség széthullását okozhatják. Tegyetek meg minden erőfeszítést a megbékélés és a konfliktusok megoldása érdekében, bármilyen kicsik legyenek is. 
  9. Ne állítsatok valótlant se személyes érdekből, se azért, hogy másoknak imponáljatok. Ne mondjatok olyasmit ami megosztottságot és gyűlöletet eredményezhet. Ne terjesszetek olyan híreket amelyek hitelességéről nem vagytok meggyőződve. Ne ítélkezzetek olyan dolgok felett amelyekben nem vagytok biztosak. Mindig őszintén és építő jelleggel beszéljetek. Mindig legyen meg a bátorságotok felszólalni az igazságtalanság ellen még akkor is, ha ez veszélyeztetheti a saját biztonságotokat. 
  10. Ne használjátok a buddhista közösségeket személyes gyarapodásra vagy profitszerzésre, ne alakítsátok a közösségeteket politikai párttá. Egy vallási közösségnek azonban világosan állást kell foglalni az elnyomás és az igazságtalanság ellen és törekednie kell a helyzet megváltoztatására anélkül, hogy pártpolitikai konfliktusokba keveredne. 
  11. Ne űzzetek olyan hivatást ami ártalmas lehet az emberekre vagy a természetre. Ne fektessetek olyan vállalatokba amelyek korlátozzák mások életlehetőségeit. Olyan hivatást válasszatok amelyik elősegíti az együttérzés eszméjének megvalósulását. 
  12. Ne öljetek. Ne hagyjátok hogy mások öljenek. Ragadjatok meg minden lehetséges eszközt az élet megóvására és a háborúk elkerülésére. 
  13. Ne birtokoljatok semmit ami másokhoz tartozik. Tiszteljétek mások tulajdonát, de ne hagyjátok, hogy valakik hasznot húzzanak az emberek vagy a Földön élő más lények szenvedéséből. 
  14. Ne bánjatok rosszul a testetekkel. Tanuljatok meg tisztelettel bánni vele. Ne eszközként tekintsetek a testetekre. Óvjátok az életenergiátotokat (a szexuálist, a légzést és a szellemit) az Út megvalósítása érdekében. Azon testvérek és nővérek számára akik nem szerzetesek: Ne létesítsetek szexuális kapcsolatot szeretet és elkötelezettség nélkül. A nemi kapcsolatotokban mindig legyetek tudatában egy esetlegesen okozott jövőbeli szenvedésnek. A többiek boldogságának megóvása érdekében tartsátok tiszteletben mások jogait és elkötelezettségeit. Teljes mértékben legyetek tudatában annak a felelőségnek, hogy egy új életeket hoztok a világra. Meditáljatok a világ felett amibe ezeket az új lényeket hozzátok. 

 

Forrás –

Őszentsége a Dalai Láma hivatalos oldala

Buddhistdoor

Dalai Láma Youtube

Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (INEB)

Őszentsége a Dalai Láma hivatalos honlapja 2

Lions Roar – 14 fogadalom

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Menedékvétel kisállatoknak

Házikedvenceik és kisállatok számára hirdettek meg menedékvételi szertartást a kanadai metropolisz, Vancouver mellett található városka, Richmond buddhistái május 11-ére. A ceremónia helyszíne a Lingyen Mountain

Hírek

Penpa Cering és Emmanuel Macron találkozója Párizsban

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök Élysée-palotában találkozott az európai körútja során odalátogató Szikjong Penpa Ceringgel, a száműzetésben élő tibeti parlament kormányának, a kasagnak az elnökével,