Főoldal > Vészák világszerte

Vészák világszerte

A Nemzetközi Buddhista Szövetség (International Buddhist Confederation – IBC) május 26-án online élő közvetítésben rendezte meg az idei nemzetközi Vészák napi ünnepségét. A mintegy hat órás eseményt a világjárvány által okozott szenvedés enyhítésének, az áldozatok emlékének szentelték.

A Vészák, Sákjamuni Buddha születésének, megvilágosodásának és távozásának napja a legszentebb buddhista ünnep. A világ minden buddhista országában, közösségében és irányzatában megünneplik. Legelterjedtebb időpontja az indiai holdnaptár szerinti vaiszákh hónap (április-május) teliholdja. Az idei a 2565. Dzsajanti, azaz Buddha születésnap volt és a tavalyi évhez hasonlóan idén is főleg online formában került megrendezésre.


Nemzetközi online Vészák – kép – Buddhistdoor

A Rendezvényt India Kulturális Minisztériuma is támogatta, valamint olyan társszervezetek vettek benne részt, mint a Bódhgajai Templomgondnokság Bizottsága (Bodhgaya Temple Management Committee), a mongóliai Ázsiai Buddhista Békekonferencia (Asian Buddhist Conference for Peace), és az indiai székhelyű Nemzetközi Buddhista Tanács (Intenational Buddhist Council). India miniszterelnöke, Narendra Modi röviden üdvözölte az eseményt, és Őszentségének a Dalai Lámának, a Szövetség támogatójának az írásban küldött üzenete is elhangzott.

Az esemény négy részből állt. Az első részben imákat és szertartásokat közvetítettek a buddhizmus három jelentős szent helyszínéről, az Indiában lévő bódhgajai Mahábódhi Templomból ami Sákjamuni megvilágosodásának a helyszíne, a nepáli Májádévi Templomból, a híres Lumbíní ligetből ahol a hagyomány szerint a későbbi Buddha született, valamint a sri lankai Szent Fog Ereklyetemplomból, Kandiból, ahol a Buddha egyik fogát őrzik ereklyeként.

A második részben bhutáni, indiai, mongóliai és sri lankai buddhista szervezetek vezetői mondtak köszöntőt, képviselve a buddhizmus minden nagy irányzatát.

A harmadikban malajziai, mongóliai és thaiföldi szerzetesek recitáltak szútrákat a világjárvány okozta szenvedések enyhítéséért. Ebben a részben került sor a Vaisakh Samman Prashasti Patra Díj kitüntetettjeinek a beszédeire is. A rangos elismerést olyan buddhista tudósoknak és dharmamestereknek adományozzák, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a humanitárius szolgálatok, valamint a vallásközi párbeszéd, béke és harmónia megteremtése területén.

A beszédeket egy Zöld Tárá szertartás követte amit Tajvanról közvetítettek és a világbékének szenteltek.

Ezután kiemelkedő buddhista mesterek, tanítók és gyakorlók osztották meg videóüzeneteiket a világ minden tájáról. Így vált az esemény résztvevőjévé Ausztrália, Banglades, Bhután, Brazília, Kambodzsa, India, Indonézia, Malajzia, Mexikó, Mongólia, Mianmar, nepál, Norvégia, Oroszország, Szingapúr, Dél-Korea, Sri Lanka, Tajvan, Thaiföld, Tibet, Vietnám az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

A rendezvény negyedik része kulturális és művészeti bemutató volt kilenc ország részvételével.

A Nemzetközi Buddhista Szövetség, az IBC székhelye az indiai Új-Delhiben található. A szervezet létrehozásának az ötlete 2010-ben született meg, amikor a tiszteletreméltó Lobzang Láma Sri Lankára látogatott. Az IBC célja a világ buddhista szervezeteinek összefogása, a buddhizmus tárgyi és szellemi örökségének megőrzése érdekében.

 

Az esemény teljes egészében újranézhető a Youtube-on

 

Forrás – Buddhistdoor

 

Híszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó