Főoldal > Tohai Andrea Gabriella énekes, dalszerző – Mantrapályázat

Tohai Andrea Gabriella énekes, dalszerző – Mantrapályázat

A BuddhaFM rádió mantrapályázatának 2. kategóriája – azaz Mantra magyar nyelven – győzetese Tohai Andrea Gabriella. Az énekessel és társszerzőjével, Várkonyi Zsolttal Harlam Bálint beszélget.

 

Kecskeméten születtem, itt élek azóta is. A zene iránti rajongásom már a bölcsődében megmutatkozott, úton-útfélen énekeltem. Mivel szüleim nem engedtek zenei iskolában tanulni, így 15 évesen kész tények elé állítottam őket bátyám segítségével, s elhívtunk egy gitártanárt hozzánk. Két hónap múlva egy mesejátékhoz írtam dalocskákat, és ez inspirált arra, hogy a gitáron a harmóniákat gyorsan megtanuljam lefogni és váltogatni.

Gimnázium után a Tanítóképző Főiskolán, Kecskeméten, egyik tanárom, Báron Laci bácsi hallott gitározni és meghívott a Ciróka Bábszínházba zenélni.

A Ciróka Bábszínházzal Japánban

A Ciróka Bábszínház tagjaként dalokat írtam mesejátékokhoz, és gitáros-énekesként, később kedvet kaptam a bábok mozgatásához és a színészethez is, így bábjátékosként vettem részt a produkciókban. Különleges és felejthetetlen élmény volt ezen alkotóközösség tagjának lenni. Sok fesztiválon léptünk fel hazánkban és külföldön is, legemlékezetesebb volt számomra a Japánban tett bő egy hónapos turné.

A Cirókás időszak alatt verseket zenésítettem meg. Egyik bábdarab kapcsán a Kaláka együttessel dolgozhattam, s Radványi Balázs tanítgatott a versmegzenésítés apró fortélyaira, a meglévő dalaim kidolgozásában. Abban az évben szerveztek a Kaláka Fesztivál előtt Kaláka verséneklő tábort, amire bejutottam. Ezután találkoztam olyan társakkal, akikkel megalapítottuk a Kaláris együttest. A Kaláris együttesben mellettem volt Sipos Bea, Németh Margó, majd őt váltotta Kulcsár Erika. Az ország különböző részein éltünk, de hangzóanyagot küldtünk egymásnak, -internet még akkor nem volt -,s otthon mindenki kidolgozta, beletette a maga részét, s aztán jöttünk össze Kecskeméten, vagy Mátészalkán, vagy Debrecenben, hogy kidolgozzuk, összetegyük dalaink végső formáját. Velük is különböző fesztiválokon vettünk részt és értünk el szép sikereket.

A Kaláris együttes felbomlása után az Origó Stúdióban kaptam énekesi munkákat, itt ismerkedtem meg Várkonyi Zsolttal, aki később a férjem lett és lányom, Viktória, édesapja. Az Origós évek alatt több sikeres kiadványon énekeltem, legjelentősebb volt közöttük a Rajzfilmslágerek sorozat. E sorozat első három elemén vettem részt, minden női hangot én formálhattam a hanganyagon. A dalokat a nagy sikerre való tekintettel színpadra is kivittük, hatalmas teltházas sportcsarnokokban eleinte zenekarral játszottuk, majd később a kisebb művelődési házak kedvéért, hogy számukra is elérhető legyen a produkció, a zenei alapokat felvételről bejátszva, már zenekar nélkül vittük és egy mesejátékot szőttünk a dalok köré, jó sok játékkal megtűzdelve.
Ebben az időszakban sokfelé hívtak énekelni, így sokféle műfajban kipróbálhattam magam, a countrytól a diszkóig.
Majd megszületett lányom, Várkonyi Viktória, és egy év múlva elvesztettem édesapámat. Előtte is voltak különleges megtapasztalásaim, amit a világunkban általánosan elfogadott fizikai törvényekkel nem tudtam magyarázni, s nagyon nem is volt kivel megbeszélni különös élményeimet, de ez az esemény volt, amely teljesen más vágányára állította az életemet. Keresni kezdtem a kérdéseimre, szokatlan megtapasztalásaimra a magyarázatot. Ez az időszak teljesen megváltoztatta az életemet. Férjemmel elváltunk, bár barátságunk a mai napig is töretlen, elfogadtuk, hogy másként gondolkodunk a minket körülvevő világról, s hagynunk kell, hogy mindketten szabadon élhessük, alakíthassuk és teremthessük meg életünk további szakaszát. Gyermekünk boldogulása és a zenélés az a terület, ahol közösen munkálkodunk. Az Ébredj című lemezemet is együtt készítettük, a dalaimhoz ő dolgozta ki azt a zenei köntöst, amit hallunk a CD-n, így a hangszerelést és a stúdió munkákat neki köszönhetem!

Új barátokra leltem, és óriási tudásvágy volt bennem, hogy megtudjam, ki vagyok én? Tanultam Szellemgyógyászatot, Reikit, Pránanadit, a Metafizikai Akadémián terapeuta szaktanácsadóként végeztem, ahol sokféle energetikai és nem-konvencionális gyógymódokat, kezeléseket tanulhattam. Ez idő alatt Balla Tibornál tanultam hangtálazni, amit kiegészítettem a „Metán” tanult Narayana technikával, – amikor megkérem az Energiát, hogy énekhangomon és kezemen keresztül végezze el áldásos tevékenységét hangtálazás közben. Ilyenkor az elmém, teljes alázattal engedi és fogadja a kapott energiát és ennek megfelelően cselekszik.
Egyéni terápiás kezeléseket és csoportos meditációkat tartottam klubokban, életmód táborokban gitárommal és hangtálaimmal.

 

Egyiptomi utazásomból hazafelé a belső hang súgására, mely azt üzente, hogy tanuljak meg hárfán játszani és úgy énekeljem dalaimat, elkezdtem hárfán tanulni Orbán Kornélia hárfaművésznőtől, akihez 4 évig jártam.

Közel 5 éven át tanultam asztrozófiát Paksi Zoltánnál. Az itt megszerzett tudást is szeretném magam és társaim életminőségének magasabb szintre emelésére hasznosítani. 

Fontosnak tartom a tudat és lélek fejlesztését, s ezzel együtt a test harmonikus működtetését. Integrál Thai Chi-t tanultam, sokszor vettem részt a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán szervezett Integral Tai Chi képzéseken. Thay Truong Hang mester, az Integral tai Chi megalkotója, mikor még utazgatott a világban, és tanításokat adott, szertartásokat végzett, eljött hozzánk Kecskemétre is, sokat énekelhettem neki. A Béke mantra dalomhoz ő maga is írt angolul szöveget, amit útja során megtanított másokkal. Illetve a Shurangama Mantráját kérésére én zenésíthettem meg.

Thay Truong Hang mesterrel Kecskeméten

2015 júniusában összehozott a Sors Lovász Beával Pilisszántón, aki szintén dalokat írt, és éppen gitárost keresett, akivel énekelhetné a dalait és végezheti a dalokhoz kapcsolódó terápiát is, amely által gyermekek készségeit és képességeit, érzelmi és szociális intelligenciájukat, intuitív képességeiket lehet fejleszteni és felnőttek számára egy önismereti intuitív fejlesztő utat kínálni.

 

Mivel a célom és a küldetésem, hogy énekeljek és azon keresztül a művészetterápia eszközeivel segítője legyek embertársaimnak, így örömmel csatlakoztam Beához, s azóta aktívan és elkötelezetten veszek részt az alkotó folyamatokban és a terápiás munkánk kidolgozásában, gyermekműsorok, felnőtteknek szóló koncertek, meditációk összeállításában. Folyamatosan születnek dalaink hárfára is, ezek a tündéres dalaink, melyek már nagyon finom energiákat közvetítenek. A kettőnk énekhangja, akárcsak lelkünk együtt rezgése is harmonikusan illeszkedik egymáshoz, az első pillanattól az volt az érzésünk, hogy mindig is ismertük egymást, valami nagyon mély lelki összetartozás van közöttünk. Mindkettőnk számára nagy örömöt nyújt az együtt éneklés, így nemcsak munkatársak, hanem nagyon jó barátok is vagyunk. Létrehoztuk a Varázsdal Központot Pilisszántón, és azóta dalterápiás munkánkban, illetve az azóta megalakult Varázstükör zenekarral gyermekeknek és felnőtteknek szóló koncertjeinkben, – amit az ország különböző helyszíneire viszünk -, leljük a legnagyobb örömünket, miközben mi magunk is örömöt, oldást, emelést, – és hitünk szerint -, Fényt viszünk mások életébe.

 

Áldás kísérjen Utunkon!https://sites.google.com/site/tohaiandrea/

https://sites.google.com/site/varazsdal

https://www.facebook.com/varazsdal

AZ adás időpontja: 2017 május 24-én szerdán 10:22 perckor, ismétlés 25-én csütörtökön 13:22, pénteken 16:22, és szombaton délelőtt 11:22 perckor.

Kapcsolódó