Főoldal > Yogetsu Akasaka, egy beatboxoló zen buddhista szerzetes Japánból

Yogetsu Akasaka, egy beatboxoló zen buddhista szerzetes Japánból

Egy beatboxoló buddhista szerzetes, aki megváltoztatja a spirituális zenéről vallott nézeteket.
Mielőtt szerzetes lett, utcazenészként járta a világot.


 
Yogetsu Akasaka egy japán zen buddhista szerzetes, aki meditációkhoz ír zenéket. De nem arról a típusú zenéről van szó, amit a legtöbb ember már ismer. A YouTube-ra feltöltött videóiban fehér háttér közepén áll, és mikrofonba beatboxol egy looperre.

A 37 éves férfi májusban vált népszerűvé, miután feltette a „Heart Sutra Live Looping Remix” című videóját, amely olyan pihentető, mint az ASMR. és amely úgy van összeállítva, mint egy DJ szett. Az AMSR az „Autonomous Sensory Meridian Response” – magyarul megközelítőleg „önálló érzéki-idegi reakció” – rövidítése.
 A looperrel ezeket a hangokat és az éneket egymásra rétegezi, és mindez egy hangszert igényel, nevezetesen az ő hangját. A videó mára már több mint 100 000-es nézettséget hozott, hozzászólásokkal a világ minden tájáról.
 
Akasaka természetesen érzi az iróniát, amit a szerzetes, a szerzetesi köntös és a beatboxolás látványa vált ki, de azt mondta a VICE-nek, hogy a célja nem a sokkolás volt.

„Nem az egyediségemmel akartam népszerűségre szert tenni. Ez csak a zene iránti szenvedélyem megnyilvánulása ugyanúgy, mint bárki másnak, aki gitározik vagy dobol. Én magam is csak egy normális előadó vagyok.
Akasaka már beatboxer volt, mielőtt szerzetes lett.

„Egy barátomtól kaptam ajándékba egy Afra nevű japán beatboxer CD-jét. Azt mondta, hogy ő – úgymond – a szájával játszik. Teljesen megdöbbentem, hogy emberek ilyen dolgokra képesek, ezért alig vártam, hogy kipróbálhassam. És akkor rájöttem, hogy elég jól csinálom” – mondta.
Ez 15 évvel ezelőtt történt, amikor Akasaka a korai 20-as éveit taposta. 2015-ben szerzetes lett, mert az apja nyomdokaiba akart lépni.
„Általában Japánban az emberek azért lesznek szerzetesek, mert családjuk egy templomban él. Apám azonban csak egy egyszerű ember volt, aki úgy döntött, hogy szerzetes lesz. ”– mondta. “Inspirálólag hatott rám és úgy döntöttem, szeretnék sikeres lenni abban, amit az apám csinál, aki jelenleg apát az Iwate prefektúra templomában .”

Ezt megelőzően a beatboxolás volt az élete, utcazenész volt Japánban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Színházi színész is volt egy darabig.

„Mindig imádtam a zenét, és ezt a szenvedélyemet folytatni akartam még szerzetesként is. Ezért döntöttem úgy, hogy nem hagyom abba a beatboxolást. ”
Megtalálta a módját, hogyan ötvözheti régi életét az újjal: „recitálni a saját zenémben”. Nem pusztán a szenvedélyének újbóli felfedezése érdekében, hanem a buddhizmussal kapcsolatos tévképzetek eloszlatása végett is. Videók közzétételén kívül naponta jelentkezik élő közvetítésekkel is a YouTube-on.

„Úgy gondolom, hogy Japánban az emberek gyakran összekötik a buddhizmust a temetésekkel, és a szútrákról egy kissé negatív és szomorú elképzelés él. ” – mondta Akasaka.
Számára a buddhizmus egy békés és szenvedés nélküli élet vallása. A szútrák vagy a kanonikus szentírások pedig szerinte segíthetnek az emberi szív gyógyulásában.
„A rajongóim azt mondják nekem, hogy a beatbox videóimnak köszönhetően képesek jól aludni és pihenni, ami teljesen lenyűgöző” – mondta.
„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy képes vagyok kombinálni a szenvedélyemet a vallási meggyőződésemmel, és ez hatással van az emberekre szerte az egész világon.”

Facebook oldala

Forrás: Vice magazin 2020 július 2.

Fordította Bende Zsuzsanna

Kapcsolódó