Főoldal > Online elvonulások Jongi Mingyur rinpocséval

Online elvonulások Jongi Mingyur rinpocséval

A világjárvány egyik hozadéka, hogy az egymástól való elszigeteltség miatt rákényszerültünk az online eszközökön keresztüli kapcsolattartásra. Noha a járvány hazánkban és a környező országokban lecsengeni látszik, a hatósági korlátozó intézkedések jelentősen csökkentek, több közöség megtartotta az online térben való jelenlétét. A Dhammadípa közösség és az Egy Csepp Szangha (One Drop Zendo) csak két példa a hazaiak közül, akik továbbra is élnek a technikai lehetőséggel és rendszeresen tartanak elvonulásokat, meditációt. Így a vidéken élőknek és a határon túliaknak is lehetőségük nyílik a részvételre.
    Nincs ez másképp a világ más pontjain sem. Az amerikai, minneapolisi székhelyű, vadzsrajánát képviselő Tergar International júliusban és augusztusban több elvonulást is szervez Jongi Mingyur rinpócse vezetésével. Az első háromnapos alkalom július 11-én kezdődik Az elme elnyugtatása (Életöröm 1.) címmel. Az elvonuláson teljesen kezdők is részt vehetnek. Az elvonulás több részből áll. Élő tanítások és gyakorlás Mingyur rinpócsével, vezetett meditáció a Tergar instruktoraival, éberség jóga gyakorlatok, lehetőség a tapasztalatok csoportos megbeszélésére és nem utolsó sorban választ kaphatunk kérdéseinkre személyesen Mingyur rinpócsétől.
    „Amikor felismered az elméd igazi erejét, képes leszel elkezdeni nagyobb kontrollt gyakorolni a tapasztalataid fölött. A fájdalom, a levertség, a félelem, a szorongás, a depresszió és a szenvedés megannyi formája többé már nem tépázza meg az életedet olyan erősen, ahogyan azt eddig tette.” – Mingyur rinpócse.
    Jongi Mingyur rinpócse 1975-ben született a tibeti-nepáli határ közelében a Himalájában. Egészen fiatalon kezdte meditációs gyakorlását, gyerekkorától kezdve szigorú elvonulásokon vett részt. Még csak 17 éves, amikor tanítónak hívták vissza kolostorába. Tanulmányait is folytatta. Az intenzív meditációs gyakorlás mellett buddhista filozófiát és pszichológiát is tanult. A hagyomány mellett a modern tudomány is rendkívül érdekli. Maroknyi tapasztalt meditátorral együtt részt vett egy neurológiai kísérletben is, ahol tudományos képalkotó módszerekkel vizsgálták a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a meditáció agyra gyakorolt hatásait. Az eredményeket tudományos folyóiratokban közölték. 2011-ben látta elérkezettnek az időt, hogy otthagyja kolostorát és „kóborló elvonulásba” kezdjen. A Himalája hegyeit és India síkságait bejáró gyalogos utazása közel négy és fél évig tartott, miközben jóformán semmit sem lehetett tudni, hogy és hollétéről. Visszatérése után folytatta tanítói tevékenységét, világszerte ad tanítóbeszédeket és tart elvonulásokat. Számos népszerű könyv szerzője. Egyszerű és közvetlen tanítási stílusáról híres, no és a rendkívüli humoráról, kedélyéről.
    Az elvonulás angol nyelven zajlik, de francia, német, portugál, spanyol, orosz és kínai tolmácsolás is kérhető.

További információ és regisztráció
A Tergar International honlapján bővebb információk találhatók a tanítóval, a hagyományvonallal és a szervezettel kapcsolatban

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.