Főoldal > A Cu Csi Alapítvány reményt és oktatást visz Malaviba – Elkötelezett buddhizmus

A Cu Csi Alapítvány reményt és oktatást visz Malaviba – Elkötelezett buddhizmus

A tajvani székhelyű globális jótékonysági és humanitárius szervezet, a Buddhista Cu Csi Alapítvány (Buddhist Tzu Chi Foundation) közleménye szerint, a szervezet dél-afrikai és malavi-i önkéntesei egy segélyprojektet végeztek Malavi egyik falvában, Chigoujiu-ban. Az Alapítvány önkéntesei április 27. és május 2. között egy óvodát építettek, miután az előzőt 2022-ben az Ana ciklon elpusztította. Ezen kívűl a helyi lakosokkal együttműködve egy új kutat is fúrtak. 

A dél-közép-afrikai, a Nyasza-, vagy más néven Malavi-tó mentén fekvő felföldi országot idén februárban és márciusban a Freddy ciklon is súlytotta. 

“Amikor a Cu Csi Alapítvány dél-afrikai és malavi-i önkéntesei a faluba léptek az ott élők nagy számban és szívélyesen fogadták őket a vörös dimbes-dombos talajon.” – áll az Alapítvány közleményében. “Mögöttük állt az óvoda élelmezési épülete valamint az orvosi állomás, aminek az újjáépítésében segédkeztek.”

A falu főnöke, Javadu elmondta, hogy ez a projekt nem pusztán a helyiek életminőségét javította, hanem komoly hatással volt a gyermekek életére is, akik így az iskolában oktatásban részesülhetnek, valamint minden nap tápláló zabkását is kapnak. 

Malavi a világ egyik legszegényebb, leginkább fejletlen országa. A várható élettartam nagyon alacsony, míg a csecsemőhalandóság rendkívül magas az országban.

“Az elhivatott önkéntesek tanórákat adtak a gyerekeknek, valamint kezdeményezték egy saját tananyag kifejlesztését, ami a helyi gyerekek igényeihez igazodik.” – jegyezte meg az Alapítvány.

Mr. Stone, az óvoda igazgatója

Az eredetileg 100 főre tervezett óvoda-iskola már most túllépte a kapacitását, köszönhetően a helyi gyerekek tanulás isránti érdeklődésének. A gyerekek itt ingyenes oktatásban részesülnek, és elvégzésekor bizonyítványt kapnak, ami megnyitja az utat a helyi általános iskolák, ezt követően pedig a további tanulás lehetősége előtt.  

“A Chigoujiu-ban található óvodában színes számok, angol betűk, valamint a helyi nyelv, a csicseva ábécé díszítik a rózsaszín falakat. Az óvodában heti ütemterv mentén hallgatnak változatos tárgyakat a diákok, továbbá sport és kulturális foglalkozásokon vesznek részt. Hetente öt félnapon keresztül biztosítják a gyerekek sokoldalú képzését. A Cu Csi egyik malavi-i önkéntese, Michael, nagylelkűen egy TV készüléket adományozott, így a gyerekek rajzfilmeket is nézhetnek. Ezt követően, a szünidőben a készüléket a falusiak rendelkezésére bocsátják térítés ellenében. Az így befolyt összegek az óvoda fenntartható működéséhez járulnak hozzá.” – mondta a Cu Csi.

A falu vezetője

Javadu, a falu vezetője szerint, miután Chigoujiut 2022-ben az Ana ciklon megrongálta, a Cu Csi malavi-i önkéntesei a katasztrófa után segítséget nyújtottak, adományokat gyűjtöttek és kutakat fúrtak. Köszönhetően az erőfeszítéseiknek, jelentősen javultak a helyi lakosok környezeti- és életkörülményei.

Az önkéntesek két száraz latrinát és egy konyhát is építettek a falunak, és folytatják az adománygyűjtő erőfeszítéseiket. A befolyó összegből az egészségügyi bázist fejlesztenék. 

“A célunk nem pusztán az, hogy oktassuk a gyerekeket és tudással tömjük meg a fejüket, hanem az is, hogy ápoljuk a szívükben a szeretetet.” – mondta Heng-Min Zhu, az Alapítvány dél-afrikai önkéntese. 

A Teljes nevén Buddhista Együttérzés Cu Csi Segítségnyújtási Alapítványt (Buddhist Compassion Relief Tzu Chi Foundation) 1966-ban alapította a Kínai Köztársaságban, azaz Tajvanon, a buddhista szerzetesnő és apáca Cseng Jen mester. Az alapítvány az ENSZ által akreditált segélyszervezet mára mintegy tízmillió támogatóval és 51 országban 432 irodával rendelkezik. Jelszavuk “Az együttérzés tettekre váltása”. Ennek jegyében végzik tevékenységüket humanitárius segítségnyújtási, oktatási, környezetvédelmi és az orvosi ellátást érintő területeken. 

Cseng Jen mester, az Alapítvány megalapítója

Cseng Jen mestert Tajvanon a buddhizmus „Négy Mennyei Királyának” egyikeként ismerik. A többiek: Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; a nemrég elhunyt Hszing Jun mester , a Fo Guang Shan alapítója; és Vei Csüe mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend, amelyet a „Négy Nagy Hegynek” neveznek. Ők a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezetei. 

 

Forrás – Buddhistdoor

Képek – Tzu Chi Foundation

 

A Buddhista Cu Csi Alapítványhoz kapcsolódó korábbi cikkeink: 

A Cu Csi Alapítvány kútfúró projektje Zimbabwében

Újabb segítség az ukrajnai menekülteknek

Tízmillió dollár az Ukrán gyerekek megsegítésére

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó