Főoldal > A Cu Csi Alapítvány kútfúró projektje Zimbabwében – Elkötelezett buddhizmus

A Cu Csi Alapítvány kútfúró projektje Zimbabwében – Elkötelezett buddhizmus

Az elmúlt tíz évben 368 kutat fúrtak a buddhista jótékonysági és humanitárius szervezet segítségével Zimbabwe szárazság sújtotta területein. A tajvani székhelyű Cu Csi Alapítvány (Tzu Chi Foundation) segélyakciója révén így több mint 750.000 ember jutott tiszta ivóvízhez a tengerparttal nem rendelkező országban.

“A víz az élet szimbóluma. Tapasztaltad már, hogy mekkora gond az, hogy nem jutsz ivóvízhez? A dél-afrikai Zimbabwében a Cu Csi legsikeresebb missziója a kútfúrás lett.” – írják az alapítvány honlapján.

 

“A víz az élet szimbóluma.”

 

Zimbabwét egyszerre fenyegeti a gazdasági visszaesés és az elhúzódó aszály. Ezek együtt súlyos élelmiszerbiztonsági válságot okoznak. Az ENSZ felmérése szerint a tizenöt milliós ország lakosságának több mint a fele nem rendelkezik megfelelő élelemmel. 

Az erdőirtások, a túlégetések és a helytelen mezőgazdasági gyakorlatok komoly hatással voltak a vízkészletek csökkenésére. Mindezek csak fokozták a hosszabb és gyakoribb aszályos időszakok előfordulását az amúgy is félsivatagos területen. 

Az Alapítvány önkéntese, Dino Csu figyeli a munkálatokat

 

A tiszta vízhez való hozzáférés lehetőséget biztosít az alapítvány önkéntesei számára, hogy megosszák a helyiekkel a mezőgazdasági és öntözési stratégiákat” – jegyezte meg a Cu Csi „A vízforrások biztosításával az egyének elkezdhetik a növénytermesztést és a fenntarthatóbb életmódra való áttérést – a kukorica például alapvető élelmiszer Zimbabwéban, amelynek betakarítási ideje körülbelül három hónap. A helyi közösségek támogatása érdekében önkéntesek oktatják és vezetik végig a lakosokat lépésről lépésre a növények ültetésének folyamatán. A betakarítás után az önkéntesek segítenek a lakosoknak a termés piaci értékesítésében.

Az Alapítvány önkéntesei mezőgazdasági tapasztalataikat is megosztják a helyiekkel

 

A kutak kéziszivattyúval működnek és betonalapokon állnak, így védve vannak a szennyeződéstől. A Cu Csi önkéntesei a helyi lakosokkal együttműködve építették meg a kutakat, hogy azok oda kerülhessenek ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A helyiek bevonása azért is fontos, hogy érezzék, hogy magukénak érezzék a projektet, hogy kivegyék a részüket a munkából és hogy osztozzanak a küldetés sikerében.

“Kulcsfontosságúak a fenntartható megoldások a zimbabwei vízválság kezelésében.” – nyilatkozta az Alapítvány.

 

 

A Teljes nevén Buddhista Együttérzés Cu Csi Segítségnyújtási Alapítványt (Buddhist Compassion Relief Tzu Chi Foundation) 1966-ban alapította a Kínai Köztársaságban, azaz Tajvanon, a buddhista szerzetesnő és apáca Cseng Jen mester. Az alapítvány az ENSZ által akreditált segélyszervezet mára mintegy tízmillió támogatóval és 51 országban 432 irodával rendelkezik. Jelszavuk “Az együttérzés tettekre váltása”. Ennek jegyében végzik tevékenységüket humanitárius segítségnyújtási, oktatási, környezetvédelmi és az orvosi ellátást érintő területeken. 

 

Cseng Jen mester a Cu Csi Alapítvány alapítója

 

Cseng Jen mestert Tajvanon a buddhizmus „Négy Mennyei Királyának” egyikeként ismerik. A többiek: Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; a nemrég elhunyt Hszing Jun mester , a Fo Guang Shan alapítója; és Vei Csüe mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend, amelyet a „Négy Nagy Hegynek” neveznek. Ők a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezetei. 

 

A társadalmilag elkötelezett buddhizmus globális ikonjaként Cseng Jen mester mély meggyőződését fejezte ki, hogy minden ember képes ugyanolyan nagy együttérzést tanúsítani, mint maga a Buddha. Megjegyezte, hogy az igazi együttérzés nem egyszerűen a mások szenvedése iránti, hanem abban rejlik, hogy konkrét tettekkel igyekszünk enyhíteni a szenvedést.

 

Forrás – 

Buddhistdoor

Tzu Chi Foundation

Youtube/dharmaaswater

Képek – tzuchi.org

 

Korábbi cikkeink az elkötelezett buddhizmus témában:

 

Újabb segítség az ukrán menekülteknek

Tízmillió dollár az ukrán gyerekek megsegítésére

Az INEB 20. konferenciája

Segítség az élelmiszerválság enyhítésére

“Sürgős tennivaló korunk buddhizmusában” – Bhikkhu Bódhi gondolatai

Bódhiszttvaképzés Tajvanon elkötelezett buddhistáknak

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó