Főoldal > Tibetiek tiltakozása a Pancsen Láma 33. születésnapján

Tibetiek tiltakozása a Pancsen Láma 33. születésnapján

Április 25-én, a Pancsen Láma születésnapján, a Tibeti Ifjúsági Kongresszus (Tibetan Youth Congress) helyi szervezetének mintegy 30-40 tagja tartott tiltakozó megmozdulást Kína washingtoni konzulátusa előtt. A résztvevők Kína ellenes jelszavakat kiabáltak és követelték a Pancsen Láma szabadon bocsátását. A Pancsen Láma a Dalai Lámát követő második legmagasabb vallási méltóság a tibeti hagyományban.

A tibeti Lhari tartomány Nagcsu városában, 1989. április 25-én született Gedun Csöki Nyimát hat éves korában, 1995. május 14-én ismerte fel a XI. Pancsen Lámaként a Őszentsége a Dalai Láma. Pár nappal ezután a Pancsen Láma eltűnt családjával együtt. A kínai hatóságok annyit ismertek be, hogy “biztonságba helyezték” őket. A fiatalember hollétéről jelenleg sem állnak rendelkezésre hiteles információk. 

tibet.net

A Pancsen Lámában a tisztség az, ami különösen fontos Kínának, mert ő ismeri fel, legitimálja majd a következő első számú vallási vezetőt a XV. Dalai Lámát. Így, ha ezt a tisztséget a kezükben tartják, úgy vélik, az utódlást is a számukra kedvezőképpen dönthetik el. A személy itt másodlagos, Kína választott is magának egy saját Pancsen lámát egy hasonló korú kisfiú személyében.

A washingtoni tiltakozók – youtube

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

25 éve tűnt el a Pancsen Láma

A tibetiek nem vesznek tudomást a kínai kormány által kinevezett Pancsen Lámáról

A kínai Pancsen Láma vezető tisztséget kapott hazájában

Ez egy hatéves kora óta fogságban élő ember arca?

 

Forrás – ANI

Youtube/ANI News Official

BuddhaFM

Human Rights Watch/Sophie Richardson

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó