Főoldal > Tibetiek tiltakozása a Pancsen Láma 33. születésnapján

Tibetiek tiltakozása a Pancsen Láma 33. születésnapján

Április 25-én, a Pancsen Láma születésnapján, a Tibeti Ifjúsági Kongresszus (Tibetan Youth Congress) helyi szervezetének mintegy 30-40 tagja tartott tiltakozó megmozdulást Kína washingtoni konzulátusa előtt. A résztvevők Kína ellenes jelszavakat kiabáltak és követelték a Pancsen Láma szabadon bocsátását. A Pancsen Láma a Dalai Lámát követő második legmagasabb vallási méltóság a tibeti hagyományban.

A tibeti Lhari tartomány Nagcsu városában, 1989. április 25-én született Gedun Csöki Nyimát hat éves korában, 1995. május 14-én ismerte fel a XI. Pancsen Lámaként a Őszentsége a Dalai Láma. Pár nappal ezután a Pancsen Láma eltűnt családjával együtt. A kínai hatóságok annyit ismertek be, hogy “biztonságba helyezték” őket. A fiatalember hollétéről jelenleg sem állnak rendelkezésre hiteles információk. 

tibet.net

A Pancsen Lámában a tisztség az, ami különösen fontos Kínának, mert ő ismeri fel, legitimálja majd a következő első számú vallási vezetőt a XV. Dalai Lámát. Így, ha ezt a tisztséget a kezükben tartják, úgy vélik, az utódlást is a számukra kedvezőképpen dönthetik el. A személy itt másodlagos, Kína választott is magának egy saját Pancsen lámát egy hasonló korú kisfiú személyében.

A washingtoni tiltakozók – youtube

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

25 éve tűnt el a Pancsen Láma

A tibetiek nem vesznek tudomást a kínai kormány által kinevezett Pancsen Lámáról

A kínai Pancsen Láma vezető tisztséget kapott hazájában

Ez egy hatéves kora óta fogságban élő ember arca?

 

Forrás – ANI

Youtube/ANI News Official

BuddhaFM

Human Rights Watch/Sophie Richardson

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal