Főoldal > Pénzjutalom a “Pancsen Láma” áldása mellé

Pénzjutalom a “Pancsen Láma” áldása mellé

A kínai kormány 100 jüan, kb. 4.500 forint jutalomban részesíti azokat a tibetieket, akik hajlandók találkozni és áldásokat fogadni a kommunista hatalom által támogatott Pancsen Lámától. A Peking támogatását élvező, a Dalai Láma utáni második legmagasabb rangú vallási vezető, Pancsen Láma, azaz Gyalcen Norbu, nemrég látogatásokat tett Tibet egyes régióiban és áldásokat osztott. A tibeti lakosság azonban, úgy az otthoniak, mint a száműzetésben élők, nagyrészt szélhámosnak tartják és ignorálják a jelenlétét.

A Pancsen Láma különösen fontos tisztség a tibeti hagyományban, mivel ő ismeri fel és ezáltal legitimálja az elkövetkezendő Dalai Lámát. A Kína által több mint hetven éve megszállt Tibetben még ma is a legnagyobb spirituális tekintélynek a Dalai Lámát tekinti a lakosság annak ellenére, hogy ezen véleményüknek semilyen formában nem adhatnak hangot a “világ legkevésbé szabad országában.” 

Az előző, a X. Pancsen Láma, 1989-ben hunyt el. Őszentsége, a Dalai Láma 1995-ben ismerte fel egy hat éves kisfiúban a reinkarnációját. A XI. Pancsen Lámát, a még kisfiú Gedün Csöki Nyimát, pár nappal ezután családjával együtt őrizetbe vette a kommunista hatóság, hollétükről azóta se lehet tudni semmi biztosat. Ezután Peking egy másik kisfiút, Gyalcen Norbut nevezett ki a Pancsen Láma tisztségre, így szándékozzák befolyásolni a későbbi Dalai Láma kiválasztását.

A kormány által támogatott Pancsen Láma viszont meglehetősen népszerűtlen a tibetiek körében, mivel úgy érzik, rájuk erőszakolták őt. Ezt a népszerűtlenséget próbálja most enyhíteni Peking azzal, hogy pénzjutalmat ad azoknak, akik hajlalndóak résztvenni a Pancsen Lámájukkal való találkozón és áldást fogadni tőle, ezáltal, legalábbis látszólag, elfogadni őt vezetőnek.

Gyalcen Norbu, a kínai kormány „Pancsen Lámája”

Egy helyi lakos elmondta a Szabad Ázsia Rádiónak (Radio Free Asia/RFA), hogy: “A kínai kormány azt mondta a helyi tibetieknek, hogy aki találkozik Gyalcen Norbuval és megkapja az áldását, 100 jüan jutalomban részesül. A kínai kormány komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Norbu látogatását Lithangban és Bathangban nagyszabású és népszerű eseménynek tüntessék fel.”

A helyi lakos szerint Gyalcen Norbu nemrég fejezte be a több megyére kiterjedő körútját, aminek keretében a Gyalthang Szumcen és a Lithang kolostorokat is meglátogatta. 

Namrata Hasija, az újdelhi székhelyű Centre for China Analysis and Strategy kutatója szerint a kommunista vezetők arra használják Norbut, hogy politikai akaratukat keresztül vigyék Tibetben. Ő is megerősítette, hogy: “A kínai kormány erőfeszítései és kísérletei, amelyek arra irányulnak, hogy a tibetieket Gyalcen Norbu elfogadásra kényszerítsék kudarcot vallanak, mivel a tibetiek csak egy szerzetest látnak benne, nem tekintik a Pancsen Lámának, nem tisztelik így.”

Gyalcen Norbunak ez már a harmadik látogatása volt Tibetben, viszont némileg más hangulatban zajlott mint a legutóbbi, a 2021-es. Ahogy egy másik helyi lakos elmondta: “2021. júliusában a tibetiek kénytelenek voltak részt venni a találkozón és fogadni az áldásait, és szigorú korlátozások is voltak ott ahol megjelent. A korlátozások jelenleg nem voltak annyira kemények, mint a legutóbbi látogatáskor, és Bathangban és Lithangban csak egy maroknyi tibeti ment el találkozni Norbuval.”

 

Forrás – Radio Free Asia

RFA/video

UCA News

 

Korábbi cikkeink a témában:

Tibet a legkevésbé szabad ország

A tibetiek nem vesznek tudomást a kínai kormány által kinevezett Pancsen Lámáról

Tibetiek tiltakozása a Pancsen Láma 33. születésnapján

25 éve tűnt el a Pancsen Láma

A kínai Pancsen Láma vezető tisztséget kapott

Ez egy hatéves kora óta fogságban élő ember arca?

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó