Főoldal > Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Március 16-án Ferenc pápa egy több mint 100 buddhista szerzetesből álló, Tajvanból érkezett delegációt fogadott. A küldöttség a Tajvani Humanista Buddhizmus Egyesült Szövetségének (Taiwan’s United Association of Humanistic Buddhism) képviseletében tett látogatást a Szentatyánál. 

A vallásközi találkozón folytatott beszélgetést a Szentszék úgy jellemezte, mint ami a “vallások közötti eszmecsere és kommunikáció előmozdítására tett lépés egy járvány utáni korszakban.” A megbeszélés arra szolgált, hogy rávilágítson a szellemi hagyományok szerepére a testvériség megteremtésének érdekében a kapcsolattartás kultúráján keresztül.

Ferenc pápa elmondta, hogy:

“Az Önök látogatása, amelyet Önök edukációs zarándoknak neveznek, különleges lehetőséget kínál a párbeszéd kultúrájának előmozdítása érdekében, ahol azt a kockázatot is vállaljuk, hogy megnyílunk mások előtt, remélve, hogy barátokat, testvéreket és nővéreket fedezünk fel, ezáltal magunkról is többet megtudva.”

A tajvani küldöttsdéget a Fo Guang Shan szerzetesrend apátja, a tiszteletreméltó  Hszin Pau vezette. Ajándékul egy a Ferenc pápát ábrázoló mozaikfestményt vitt amit egy tajvani fogyatékos lány festett, valamint egy másik portrét, amit a Fo Guang Shan Daci gyerekothon gyermekei készítettek a pápa iránti szeretetből és általa a tajvaniak áldásait küldve.

Kép – taiwannews,com

 

A tiszteletreméltó Hszin Pau reményét fejezte ki abban a tekintetben, hogy Tajvan és a Vatikán közötti folyamatos eszmecserék erősítik a világ szellemi hagyományai közötti toleranciát és harmóniát.

A pápa a világban zajló gyors változásokra és ennek, az emberekre, a társadalomra való hatására hívta fel a figyelmet.

“Ez a valóság érinti a vallási életet és a kultúrát is, valamint megköveteli a fiatalság megfelelő nevelését és képzését az időtlen igazságokra, valamint az imádság és a béketeremtés kipróbált módszereiben. A történelem folyamán a vallásos emberek szent tereket és időket hoztak létre a találkozás oázisaként, ahol a férfiak és nők inspirációt meríthettek a jó és bölcs élethez. Manapság sokkal nagyobb szükség van ilyen oázisokra a találkozásokhoz.”

 

Ezután a pápa három perces csendes ima megtartására kérte fel a jelenlevőket a világbékéért, a nemzetközi konfliktusok mihamarabbi megoldásáért, a világ sötétségének fénnyel való eloszlatásáért.  

A katolikus egyházfő továbbá részvétét fejezte ki a február 5-án elhunyt befolyásos buddhista tanító, a tiszteletreméltó Hszing Jün halála miatt, aki a Fo Guang Shang buddhista rend és a  Buddha Fénye Nemzetközi Szövetség (Buddha’s Light International Association) alapító atyája, a humanista buddhizmus vezéralakja volt. 

„[A tiszteletreméltó Hszing Jün] a vallások közötti vendégszeretet mestere is volt” – jegyezte meg a pápa a nagyra becsült buddhista mesterről, aki vallási párbeszédet tartott fenn Tajvan és a Vatikán között már korábban is. 1997-ben II. János Pállal, 2006-ban pedig XVI. Benedek pápával találkozott.

„Kedves barátaim, remélem, hogy ez a lelki tanítómesteretek [a Buddha] gondolataitól vezérelt  edukációs zarándoklatotok lehetővé teszi mélyebb találkozást önmagatokkal és másokkal, a keresztény hagyománnyal és a Föld, közös otthonunk, szépségével.” – zárta beszédét a pápa. „Legyen római látogatásotok hiteles találkozások pillanataival tele, olyanokkal amelyek értékes lehetőségekké válhatnak a tudás, a bölcsesség, a párbeszéd és a megértés terén való fejlődéshez.”

A buddhista küldöttség vatikáni látogatásával egy időben a Kínai Köztársaság elnökasszonya, Caj Jing-ven a múlt héten hivatalos üdvözletet küldött a pápának: “Jó egészséget, kitartást és sikereket kívánok, miközben Ön az emberi méltóság, az alapvető jogok, a demokrácia és a szabadság előmozdításán dolgozik világszerte.”

Caj hozzátette: „A testvériség, az igazságosság és a béke útján Tajvan és a Szentszék együttesen dolgozik, hogy képes legyen kezelni  a jelentős kihívásokat, hogy segítsen a leginkább rászorulókon.” 

A római tartózkodása sorány a tajvani küldöttség megvitatta még a Fo Guang Shan erdőtelepítési projektjét a “T-Earth”-öt, melynek célja a biodiverzitás helyreállítása, valamint a “Vege Plan A” nevű kezdeményezést, ami a vegetáriánus életmód népszerűsítését tűte ki célul. 

A humanista buddhizmus egy társadalmilag elkötelezett buddhista mozgalom, amely Sákjamuni Buddha tanításainak és gyakorlatainak a mindennapi életbe való integrálását hangsúlyozza, minden lény javára. Ezt a mozgalmat Tajvanon négy dharma tanító és vezető jelképezi, akiket a buddhizmus „Négy Mennyei Királyaként” ismertek. 

Ők, a már fent említett Hszing Jün mester mellett: Cseng Jen mester, a Buddhista Cu Csi Alapítvány alapítója; Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; és Vei Csue mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend a „Négy Nagy Hegy” néven ismert és a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezeteivé nőték ki magukat.

Ferenc pápa nem először fogad buddhista küldöttséget a vallásközi párbeszéd jegyében. Tavaly június 17-én egy szerzetesekből és világiakból álló thaiföldi buddhista delegációt fogadott

 

Forrás – Budhistdoor

továbbá: Vatikan News, Youtube/Rome reports, The Holy See, Taipei Times, Taiwan News, Catholic Sun, Buddha FM1, Buddha FM2.

kiemelt kép – vatikannews.va

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.