Főoldal > Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Március 16-án Ferenc pápa egy több mint 100 buddhista szerzetesből álló, Tajvanból érkezett delegációt fogadott. A küldöttség a Tajvani Humanista Buddhizmus Egyesült Szövetségének (Taiwan’s United Association of Humanistic Buddhism) képviseletében tett látogatást a Szentatyánál. 

A vallásközi találkozón folytatott beszélgetést a Szentszék úgy jellemezte, mint ami a “vallások közötti eszmecsere és kommunikáció előmozdítására tett lépés egy járvány utáni korszakban.” A megbeszélés arra szolgált, hogy rávilágítson a szellemi hagyományok szerepére a testvériség megteremtésének érdekében a kapcsolattartás kultúráján keresztül.

Ferenc pápa elmondta, hogy:

“Az Önök látogatása, amelyet Önök edukációs zarándoknak neveznek, különleges lehetőséget kínál a párbeszéd kultúrájának előmozdítása érdekében, ahol azt a kockázatot is vállaljuk, hogy megnyílunk mások előtt, remélve, hogy barátokat, testvéreket és nővéreket fedezünk fel, ezáltal magunkról is többet megtudva.”

A tajvani küldöttsdéget a Fo Guang Shan szerzetesrend apátja, a tiszteletreméltó  Hszin Pau vezette. Ajándékul egy a Ferenc pápát ábrázoló mozaikfestményt vitt amit egy tajvani fogyatékos lány festett, valamint egy másik portrét, amit a Fo Guang Shan Daci gyerekothon gyermekei készítettek a pápa iránti szeretetből és általa a tajvaniak áldásait küldve.

Kép – taiwannews,com

 

A tiszteletreméltó Hszin Pau reményét fejezte ki abban a tekintetben, hogy Tajvan és a Vatikán közötti folyamatos eszmecserék erősítik a világ szellemi hagyományai közötti toleranciát és harmóniát.

A pápa a világban zajló gyors változásokra és ennek, az emberekre, a társadalomra való hatására hívta fel a figyelmet.

“Ez a valóság érinti a vallási életet és a kultúrát is, valamint megköveteli a fiatalság megfelelő nevelését és képzését az időtlen igazságokra, valamint az imádság és a béketeremtés kipróbált módszereiben. A történelem folyamán a vallásos emberek szent tereket és időket hoztak létre a találkozás oázisaként, ahol a férfiak és nők inspirációt meríthettek a jó és bölcs élethez. Manapság sokkal nagyobb szükség van ilyen oázisokra a találkozásokhoz.”

 

Ezután a pápa három perces csendes ima megtartására kérte fel a jelenlevőket a világbékéért, a nemzetközi konfliktusok mihamarabbi megoldásáért, a világ sötétségének fénnyel való eloszlatásáért.  

A katolikus egyházfő továbbá részvétét fejezte ki a február 5-án elhunyt befolyásos buddhista tanító, a tiszteletreméltó Hszing Jün halála miatt, aki a Fo Guang Shang buddhista rend és a  Buddha Fénye Nemzetközi Szövetség (Buddha’s Light International Association) alapító atyája, a humanista buddhizmus vezéralakja volt. 

„[A tiszteletreméltó Hszing Jün] a vallások közötti vendégszeretet mestere is volt” – jegyezte meg a pápa a nagyra becsült buddhista mesterről, aki vallási párbeszédet tartott fenn Tajvan és a Vatikán között már korábban is. 1997-ben II. János Pállal, 2006-ban pedig XVI. Benedek pápával találkozott.

„Kedves barátaim, remélem, hogy ez a lelki tanítómesteretek [a Buddha] gondolataitól vezérelt  edukációs zarándoklatotok lehetővé teszi mélyebb találkozást önmagatokkal és másokkal, a keresztény hagyománnyal és a Föld, közös otthonunk, szépségével.” – zárta beszédét a pápa. „Legyen római látogatásotok hiteles találkozások pillanataival tele, olyanokkal amelyek értékes lehetőségekké válhatnak a tudás, a bölcsesség, a párbeszéd és a megértés terén való fejlődéshez.”

A buddhista küldöttség vatikáni látogatásával egy időben a Kínai Köztársaság elnökasszonya, Caj Jing-ven a múlt héten hivatalos üdvözletet küldött a pápának: “Jó egészséget, kitartást és sikereket kívánok, miközben Ön az emberi méltóság, az alapvető jogok, a demokrácia és a szabadság előmozdításán dolgozik világszerte.”

Caj hozzátette: „A testvériség, az igazságosság és a béke útján Tajvan és a Szentszék együttesen dolgozik, hogy képes legyen kezelni  a jelentős kihívásokat, hogy segítsen a leginkább rászorulókon.” 

A római tartózkodása sorány a tajvani küldöttség megvitatta még a Fo Guang Shan erdőtelepítési projektjét a “T-Earth”-öt, melynek célja a biodiverzitás helyreállítása, valamint a “Vege Plan A” nevű kezdeményezést, ami a vegetáriánus életmód népszerűsítését tűte ki célul. 

A humanista buddhizmus egy társadalmilag elkötelezett buddhista mozgalom, amely Sákjamuni Buddha tanításainak és gyakorlatainak a mindennapi életbe való integrálását hangsúlyozza, minden lény javára. Ezt a mozgalmat Tajvanon négy dharma tanító és vezető jelképezi, akiket a buddhizmus „Négy Mennyei Királyaként” ismertek. 

Ők, a már fent említett Hszing Jün mester mellett: Cseng Jen mester, a Buddhista Cu Csi Alapítvány alapítója; Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; és Vei Csue mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend a „Négy Nagy Hegy” néven ismert és a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezeteivé nőték ki magukat.

Ferenc pápa nem először fogad buddhista küldöttséget a vallásközi párbeszéd jegyében. Tavaly június 17-én egy szerzetesekből és világiakból álló thaiföldi buddhista delegációt fogadott

 

Forrás – Budhistdoor

továbbá: Vatikan News, Youtube/Rome reports, The Holy See, Taipei Times, Taiwan News, Catholic Sun, Buddha FM1, Buddha FM2.

kiemelt kép – vatikannews.va

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal