Főoldal > Újra gesemákat avattak Bódhgajában

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal legnagyobb elérhető buddhista tudományos fokozatát, a gesemát, ami nagyjából a PhD-nek felel meg. Az avatási ünnepségen részt vett a Központi Tibeti Adminisztráció (tkp. a száműzetésben élő tibeti kormány, a Central Tibetan Administration – CTA) kulturális ügyekért felelős titkára, Kunga Gyalcen is.

Az ünnepségen Nangsza Csödön, a Tibeti Szerzetesnői Project (Tibetan Nuns Project – TNP) igazgatója a tibeti szerzetesnők előtt álló komoly jövö megteremtése érdekében végzett kemény munkáról beszélt. Ngavang Tenzin, a Dharamszala melletti Dolma Ling női kolostor igazgatója ismertette a gesema fokozatot. Ezt követően került sor az oklevelek átadására. 

A gesema fokozat, ami a férfi gese női megfelelője, megszerzésének lehetőségét, csak 2012-ben nyitották meg szerzetesnők előtt. A gese fokozattal megegyezően ennek megszerzése is több éves, évtizedes tanulmányokat igényel. 

A Tibeti Szerzetesnői Projekt hírlevelében közölte: 

“A 2016-os első diplomaosztó ünnepség előtt sok ember kételkedett abban, hogy a nők képesek lesznek a férfiakkal egyenrangúan megszerezni ezt a diplomát. A 2022-es év végére már 53 gesema volt világszerte. A gesemák elismertsége és befolyása folyamatosan növekszik a kolostoraikban és a száműzetésben élő tibeti közösségekben.”

Kunga Gyalcen a CTA nevében is gratulált az új gesemáknak. Beszédében arra bátorította őket, hogy oktassák a helyi közösségeiket az alapvető buddhista tanításokra. Sürgette az új gesemákat abban is, hogy dolgozzanak a szerzetesi intézményeiken belül és kívül is, hogy ösztönözzék a részvételt olyan projektekben, amelyek a szerzetesek számára bepillantást engednek a modern tudományokba. 

A gesema vizsgák a nyár folyamán kezdődtek, és rekordszámú, mintegy 132 szerzetesnő vett részt rajtuk. Ez 38-cal  több a tavalyi 94-nél, ami már akkor is rekord volt. Látható, hogy a 2016-os első végzős évfolyam óta jelentősen megnőtt az érdeklődés a gesema képzés iránt. 

“A gesema fokozat lehetővé teszi ezeknek az elhivatott nőknek, hogy olyan különböző vezetői tisztségeket töltsenek be szerzetesi és világi közösségeikben, amelyek a diplomával rendelkezők számára vannak fenntartva, és ezért korábban nem álltak nyitva a nők előtt.” (TNP)

A Tibeti Szerzetesnői Projekt a további tényeket is közölte a gesema fokozattal kapcsolatban:

“- A gesema, a tibeti buddhista filozófia doktora címnek fele meg.

– Ez a legmagasabb szintű képzés a tibeti buddhizmus gelugpa iskolájában.

– A gesema fokozat megegyezik a férfiak gese fokozatával. a ‘ma’ toldalék jelzi, hogy nőre vonatkozik.

– A közelmúltig ezt a fokozatot csak szerzetesek szerezhették meg. 

– A gesema fokozat tibeti buddhista szerzetesnőknek való odaítéléséről szóló történelmi döntést 2012-ben jelentette be a Tibeti Adminisztráció Vallási és Kulturális Osztálya, miután találkoztak a hat nagyobb női kolostor, a Buddhista Dialektikai Intézet és a Tibeti szerzetesnői Projekt képviselői megbeszélést tartottak. 

– A gesema fokozatra jelöltek az Öt Kanonikus Szövegről végzett 17 éven át tartó tanulmányaik összességéből tesznek vizsgát. 

– A gesema folyamat megkezdéséhez a szerzetesnőknek legalább 75%-ot kell teljesíteniük tanulmányaikban, hogy egyáltalán jogosultal legyenek a gesema vizsgára. 

– 2016. december 22-én Őszentsége a Dalai Láma 20 tibeti szerzetesnőnek adta át a gesema fokozatot a dél-indiai Mundogban lévő Drepung kolostorban tartott különleges diplomaosztó ünnepségen.

– 2011-ben egy német származású szerzetesnő, Kelszang Vangmó, aki 21 évet töltött képzéssel Indiában, lett az első nő, aki megkapta a gesema fokozatot. Ez még az előtt történt, hogy jóváhagyták volna 2012-ben a gesema fokozat megszerzésének lehetőségét.”

 

Forrás – Buddhistdoor

TNP

Képek – Tibet.net

Korábbi cikkeink a témában:

A Tibeti Szerzetesnői Projekt szálláshelyeket épít a gesemák számára

Elkezdődtek az idei gesema vizsgák

Őszentsége különleges meghallgatáson fogadta a gesemákat

Tíz újabb gesemát avattak Bódhgajában

Gesema vizsgák tibeti szerzetesnőknek

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó