Főoldal > Vészák a nagyvilágban 2022/2566

Vészák a nagyvilágban 2022/2566

Idén, azaz buddhista időszámítás szerin 2566-ban is megünnepelték világszerte a Vészákot, vagy más néven Buddha Purnimát. Ez a legjelentősebb buddhista ünnep. Minden hagyomány és iskola valamilyen formában megemlékezik a Buddha születéséről, megvilágosodásáról és végső távozásáról. Mindhárom életesemény a májusi telihold napján történt, ami idén május tizenhatodikára esett.

A teljesség igénye nélkül látogassunk el néhány országba.

Sri Lanka

A théraváda buddhista többségű szigetország manapság komoly belpolitikai és gazdasági krízishelyzetet él át. Tömegek vonultak az utcákra tiltakozva az eddigi  kormányok rossz gazdaságpolitikája ellen, követelve a kormány és az elnök lemondását. Rádzsapaksza elnök a helyzet kiéleződése miatt szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el. 

A Vészák hétvégéjére feloldották a kijárási korlátozásokat így minden buddhista szabadon ünnepelhetett egyénileg illetve a közösségével de idén az állami megemlékezések elmaradtak. Hagyományosan az ősi Kuragala templomban tartják a hivatalos ünnepségeket, amivel kapcsolatban a buddhista ügyek minisztériumának egyik tisztségviselője így nyilatkozott: „A kormány gazdasági helyzetére és más korlátozásokra való tekintettel nem tartjuk meg az idei állami fesztivált a Kuragala templomban, ahogyan azt terveztük.”  – A lakosság egyéni részvételét különböző rendezvvényeken azonban nem korlátozták. 

Indonézia

A legnépesebb muszlim ország, Indonézia híres a vallási toleranciájáról. A buddhizmus pár száz évvel a hinduizmus megjelenése után a III-IV. században vált jelentős vallássá Indonéziában. A hetedik és tizennegyedik század között a Szirividzsája dinasztia a legnagyobb buddhista királyságán uralkodott. Ebben az időszakban számos kolostort és egytemet alapítottak, sok nagyszerű buddhista tudós származik innen. 

A legjelentősebb buddhista emlék a Borobudur templomkomplexum, ami máig a legnagyobb buddhista szakrális építmény.

Az indonéz buddhisták itt, a Borobudur templomban ünnepelték május 14-15-én a Vészákot. A világjárvány alatt az elmúlt években a nyilvános ünnepség, a gyülekezés nem volt megengedett, ezért is örömteli, hogy idén újra személyes részvétellel, ugyan még mindig létszámkorlátozással meg lehet tartani az ünnepet. Az egyes helyszíneken, templomokban az egészségügyi protokolloknak megfelelően 1200-ban maximálták a résztvevők számát. 

A rendezvény leglátványosabb része a “lámpásfesztivál” amikor világító lampionokat engednek fel az égre. A fény természetesen a Buddha megvilágosodásának szimbóluma. 

Uganda

Az Afrika közepén található egyenlítői ország, Uganda, nem tekinthető hagyományos értelemben vett buddhista országnak. Sem történelmi sem kulturális kapcsolata nem volt a buddhizmussal egészen a közelmúltig. 2005-ben Bhanté Bhikkhu Buddharakkhita théraváda szerzetes alapította meg az első buddhista központot Ugandában, ami a elsősorban oktatási és kulturális projekteket visz. A közelmúltban avatták az első buddhista álltalános iskolájukat is. Az ünnepről készült videóban feltűnik egy szimbolikus rítus, a bébi buddha fürdetés amivel a Buddha születése előtt tisztelegnek. 

Ők így ünnepelték a Vészákot:

Thaiföld

Thaiföldön is a legjelentősebb buddhista ünnep a Vészak, vagy ahogy ott mondják Viszakha Bucsa. Ilyenkor összegyűlik a család hogy együtt látogassák meg a templomukat. Miután háromszor megkerülték virágokkal, füstölőkkel és mécsesekkel a kezükben, felajánlásokat tesznek a szerzeteseknek ami érdemszerző cselekedet. Rendkívül nagy hangsúlyt kap ekkor a vallási előírások módfelett körültekintő betartása, ezen a napon hivatalosan tilos az alkohol árusítása is. 

A szertartásokban nagy hangsúlyt kap itt is a mécses, a fény, ami a Buddha megvilágosodásának a szimbóluma az Indonéz példához hasonlóan.

Franciaország

Plum Village közösségét a januárban elhunyt szerzetes, író, költő és békeaktivista Thich Nhat Hanh alapította, mára ők a legnagyobb buddhista szervezet Európában, de a világ több kontinensének számos  országában, így hazánkban is vannak közösségeik. A vietnámi zen hagyományt képviselik rendkívül nagy hangsúlyt fektetve az együttérzés és az éberség gyakorlataira. 

Ők is megosztottak egy videót az ünnepségről, amiben szintén feltűnik a szimbolikus  bébi buddha fürdetés.

Anglia

Angliában az Ácsán Szumédhó által alapított Amarávatí kolstorban is megünnepelték a Vészákot. Ez a szerzetesi és világi közösség az Ácsán Cshá nevével fémjelzett thai erdei hagyomány nyugati központja. A hagyományvonal mára elterjedt a világ minden táján. Az európai központok mellett Ausztráliában és Amerikában és Kanadában is működnek kolostorok, dhamma központok.

Az ünnepi alkalomból a hagyományvonal rangidős nyugati szerzetese, Ácsán Szumédhó adott dhammabeszédet:

India

Noha Indiában mára meglehetősen csekély a buddhisták száma. Ettől függetlenül természetesen a buddhizmus szülőföldjén is megünnepelték a Vészákot, a Buddha születésnapját azaz a Buddha Dzsajantit. A legjelentősebb megemlékezés talán az amelyiket a buddhizmus egyik legszentebb helyén a Bihár államban található Bódhgájában, ott is a Mahábódhi templomban tartanak. Ez az a templom amit arra a helyre építettek ahol a Gautama Sziddhártha elérte a megvilágosodást, azaz Buddha lett. 

Magyarország

Természetesen hazánkban is több közösség ünnepelte meg a Vészák ünnepet. Az alábbi videóban A Tan Kapuja Buddhista Egyház teljes ünnepi programját nézhetjük vissza felvételről:

 

Forrás – Buddhistdoor/SriLanka

Sri Lanka Small Wonder Youtube

Suaradotcom Youtube

Buddhisdoor/Indonesia

Thai PBS

Antara News

Uganda Buddhist Center Youtube

Thailand Now

No Comment TV Youtube

Plum Village Youtube

Amaravati Buddhist Monastery Youtube

Times of India

Mahabodhi Temple Youtube

A Tan Kapuja Youtube

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó