Hírek

A tibeti buddhizmus Karma Kagyü vonalának első emberét Karmapának hívják, mely ugyanolyan átöröklődő cím, mint a Dalai Láma. A 16. Karmapa 1981-ben bekövetkezett halála után azonban két gyermeket is felismertek, mint a Karmapa reinkarnációját. A helyzet azóta megoldatlan és megosztja a világ buddhistáit. A történelmi találkozó a két Karmapa közt segíthet feloldani a feszültséget.

A China Aid emberjogi szervezet szerint a kínai állam ötéves tervet készít elő, melynek során elkészítik a “Kínai Kereszténység” alapját jelentő új Biblia-fordítást, mely jobban alkalmazkodik a kínai hagyományhoz és néplélekhez. Az új könyvben így helyet kapnak majd buddhista, konfuciánus és kommunista nézetek is.

Napjaink egyik legnagyobb Dzogcsen mestere szeptember 27-én, este hagyta el földi testét az általa alapított Nyugat-Merigár Buddhista Központban, Olaszországban. Földi maradványait október 3-án helyezték nyugalomba a merigári sztúpában.

„Nagyon sok múlik azon, hogy tudunk-e a jelenben maradni – akármilyen területen tevékenykedünk.”

Bun Saluth a buddhista környezetvédő mozgalom úttörője Kambodzsában. 2002-ben, bár élteveszélyesen megfenyegették, sikerült törvényesen megvédenie 18 261 hektár örökzöld erdőt, amelyet most a Szerzetesek Közösségi Erdejének hívnak, és amelyet a mai napig védelmez.