Hírek

Mit jelent a buddhista esküvő? Van olyan? Ismereteink szerint a Buddha nem sokat beszélt a házasságról. A Dharmát azonban –ahogy az élet minden területén– itt is megpróbálhatjuk alkalmazni.

A buddhizmus a világ egyik legrégebbi vallása, de Mongóliában a fiatalok feladata lett, hogy új életet leheljenek belé. A kommunizmus bukása után született generációnak egyre több feladata lesz a buddhista templomok vezetésében, mert a diktatúra likvidálta szinte a teljes klérust.

A buddhisták elképzelése a mennyről és pokolról különbözik a keresztény elképzelésektől. A buddhisták nem fogadják el, hogy ezek a helyek örökkévalók lennének. A lényeknek megadatik minden lehetőség a fejlődésre. A bölcs ember létrehozza saját mennyországát, míg a botor poklot készít saját magának.

A budapesti Premier Kultcafé mozijának műsorán 2018. augusztus végéig látható a Hannah – A buddhizmus útja Nyugatra című film. A Premier Kultcafét –mely Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosságbarát kulturális és közösségi tere art mozival, kávézóval, és egy modern technikával felszerelt rendezvényteremmel– a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány üzemelteti, integrált munkahelyként. Az alapítvány programja a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, a fogyatékossággal élő emberek társadalmi és munkahelyi integrációja.

A zalaszántói Drikung Kagyü közösség a Buddha születését, megvilágosodását, és parinirvánába távozását ünnepli május 26-27-én a Béke Sztúpánál. A mindenki számára ingyenesen látogatható eseményt az idén először hazánkba látogató 3. Lho Ontül rinpocse vezeti. 

A vallásközi párbeszédért felelős pápai tanács Vészákh alkalmából kiadott üzenetében a korrupció okait és káros hatásait elemzi, és javaslatokat tesz rá, hogyan lehetne megelőzni és megszüntetni azt.